fbpx

Mi az a metabolizmus és miért fontos?

A metabolizmus egyszerűen fogalmazva anyagcserét jelent. Számtalanszor hallhatjuk ezt a kifejezést főleg a fogyókúrák, diéták esetében. Azonban talán kevés mélyreható ismeretünk van róla.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi fán terem a metabolizmus?

Sokan jönnek azzal, hogy nekik lassú az anyagcseréjük, nem indul be a metabolizmus, tehát nem is tudnak fogyni. Azonban ilyenkor a táplálkozásban és az életmódban kell keresni a hibát.

A metabolizmus egy orvosi és biokémiai fogalom, ami a bennünk végbemenő anyag és energiaáramlást jelenti. A BMR, vagyis a nyugalmi anyagcsere azt az energiamennyiséget takarja, amit a testünk a légzésre, hűtésre, fűtésre, vagyis a testünk életben tartására használ fel. Ez minden embernél más, és függ a kortól, nemtől, súlytól és magasságtól is, de fontos leszögezni, hogy nagyon drasztikus eltérések nem jellemzőek.

Vagyis, még ha nem is csinálunk semmi különöset aznap, alapállapotban is égetünk kalóriát. Amennyiben a fogyás a cél, akkor ez kalóriadeficittel lehetséges, vagyis többet kell elégetnünk, mint amennyi kalóriát aznap bevittünk. És itt jön be a képbe a metabolizmus egyik fő alapköve, hogy milyen tápanyagokat fogyasztunk. 

Sokan hiszik, hogy ha például egy nap esznek két almát, vagy mondjuk egy chipset, tehát kalóriadeficitbe kerültek, akkor fogyni fognak. Pedig ilyenkor nem a zsírból, hanem inkább az izomból veszítenek. Sok, megvonással járó diéta, a nagy sikert ígérő 6 nap alatt 10 kiló “csoda” módszerek vezetnek oda, hogy az embereknek lelassul az anyagcseréjük, vagyis a metabolizmusuk. Ennek egyik jele, hogy egyre fáradtabbnak érezzük magunkat, illetve, hogy sokkal kevesebb és ritkább lesz a székletünk is.

Hogyan pörgethetem fel a metabolizmusomat?

Ha szeretnéd felpörgetni az anyagcserédet, akkor oda kell figyelned, hogy mennyit és mit eszel. Sok rostot, zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, és nem maradhat el a napi minimum 2 liter víz sem. Egy jól felépített étrend, ami minden, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz és nem megvon tőle, az hozzájárul a jól működő anyagcseréhez. Emellett be kell iktatni valamennyi mozgást, sportot is, még akkor is, ha nem akarunk fogyni. Ugyanis az anyagcsere megfelelő működése nem elhanyagolható egyik ember számára sem, hiszen számos betegség kialakulásához vezethet, ha valami nincs rendben azon a téren.

Ahogy említettem, minden ember más, így a metabolizmus folyamatára sincs mindenki számára kőbe vésett recept. De ha elkezdünk figyelni a testünkre, és megadni neki, amire szüksége van, azzal sok rosszat nem tehetünk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32