fbpx

Illatos, csillámló, citromos, rózsaszín – neked mi a gyengéd, ha kozmetikumról van szó?

Te hogyan szoktál megismerni egy idegen helyet, országot? A városnézés és a helyi ételek kóstolása mellett én rendszeresen betérek egy-egy drogériába is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az egzotikus hangulat, a tengerpart, és a hely varázsa azonban évekig felesleges költekezésbe sodort. Mostanra igyekszem szem előtt tartani néhány tényezőt vásárlás közben.

Mivel imádom a kozmetikumokat, ezért bárhová utazom, keresem a helyi drogérialáncokat, és azokat a kozmetikumokat, amiket Magyarországon nem tudok beszerezni.

A feltűnő csomagolás, egy megkapó illat, vagy egyszerűen csak az újdonság varázsa azonban gyakran csábított olyan termékek felé, amikre nem is volt szükségem, vagy csalódást okoztak. Van-e bárkinek szüksége például egy csillámoktól hemzsegő arcmaszkra? Ilyet nem vettem, csak láttam. A csillám nem jó a bőrnek, illetve amikor pakolást teszek fel, általában nem lát senki, és pár perc után le is mosom… Sorolhatnám tovább az ellenérveket.

Egy ismert márka népszerű termékén viszont megakadt a szemem. Illatos szárazolaj volt csillámokkal, amivel kísértésbe estem, de végül döntött a józan ész, és nem vettem meg. Elképzeltem ugyanis, hogy kétszer felkenem még nyár végéig, majd a polcon porosodna, mivel nem érezném fontosnak, hogy a téli pulcsi alatt bronzosan csillogjon a bőröm. Persze a termék attól még lehet jó, de ha nem töltök heteket a tengerparton, hogy a lemenő nap fénye visszaverődjön a csillámos olajjal bekent habtestemről, valószínűleg felesleges pénzkidobás lenne.

Számomra hasonlóan frusztráló valójában bármi, amiben csillámok vannak, életkortól függetlenül. Nem tudom mi ez nálunk, nőknél?! A csillámló arcmaszkok, gyümölcsformájú tégelybe zárt kézkrémek, színezett ajakápolók és egyáltalán az illatos és jópofa csomagolásba rejtett, de valójában az átlagos minőségű kozmetikumok köre kimeríthetetlen. Valószínűleg azért, mert veszik őket, mint a cukrot.

Mivel rám is hat szinte minden, ami szép és illatozik, ma már előre felvértezem magam az impulzusvásárlások ellen.

Az utazásaim során is igyekszem a következő szempontokat figyelembe venni, ha kozmetikumokról van szó:

  • Átnézem a piperepolcomat, és leltárba veszem, mi fog kifogyni hamarosan.
  • Azt is átgondolom, hogy az elkövetkezendő hónapokban valóban el tudom-e használni az adott kozmetikumot. A parfüm eláll ugyan évekig is, de egy szemkörnyékápoló nem.
  • Kizárólag az adott ország gyártóira koncentrálok, és a helyi, kézműves kozmetikumokra. Ezeknek előre utánanézek interneten, hogy amikor már ott vagyok az adott ország üzleteiben, ráálljon a szemem. Mert bele lehet futni pl. Csehországban kiváló olasz szappanmárkába, és az angol elnevezések is becsapósak. De találtam már így olasz élelmiszerbolt legfelső polcán porosodva ikonikos olasz arctonikot is, amit észre sem vettem volna, ha nem ismerős a csomagolása képről.
  • A vásárlás során felteszek magamnak néhány kérdést; úgymint csak a strandtáskába szánom-e, vagy máskor is használnám? Mi fogott meg benne valójában? Az illata? Ez parfümnél rendben van, de egy arcszérumnál mellékes. A csomagolása jópofa? Mi a helyzet az összetételével, a hatóanyagokkal? Láttam a reklámját, és annak a hangulata fogott meg?
  • A legfontosabb kérdés persze az, hogy valóban szükségem van-e rá, vagy csak akarom?
  • Nekem a gyengém egyébként a citrom. Illatban, mintában, lehet az parfüm, tusfürdő, dezodor, strandtörülköző, póló, ital, bármi! Ilyenkor nagyon résen kell lennem, mert könnyen elcsábulok. Azonban minden évben nyár elején engedélyezek magamnak egy citromos tusfürdőt! Sőt, idén már egy citromos cseh gyomorkeserű is beugrott a kosaramba. Ki hitte volna, hogy ilyen létezik?

Persze bármit meg lehet venni, ami megtetszik, a fenti szempontokat csak azért osztottam meg veled, hogy a kiadásokat könnyebb legyen mederben tartani.

Jó utat, illatokban és színekben bővelkedő, kellemes feltöltődést kívánok a nyárra!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek