fbpx

Új, gluténmentes életem

Na jó, talán egy kicsit túlzó a cím, mert mindössze nagyjából két hete, orvosi utasításra kezdtem el barátkozni a gluténmentes ételekkel. Hogy miért, elmesélem!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Okok a gluténmentességhez – korai tapasztalatok

Ahogy arról már többször is írtam, közel 6 éve küzdök méhszájsebbel, gyulladással és mindenféle “jóval”. Tavaly műtétre is sor került, de rövid tünetmentesség után újra visszatértek a panaszok. Ez nagyon elkeserített engem. Úgy éreztem, mindent megtettem, amit csak tudtam, mégsem változik semmi. Valami baj van velem: ezzel a lelkülettel teltek a hónapok, mire rászántam magamat, hogy kicsit más oldalról is megpróbáljam megvilágítani a kérdést.

A nyugati orvostudomány mellett, megpróbálkoztam a természetgyógyászattal is, egy sokkal összetettebb, holisztikusabb szemlélettel. Ennek köszönhetően jutottam el egy orvoshoz, akinek az első tanácsa volt, hogy semmi glutén! Ugyanis ez nagyban hozzá tud járulni a gyulladáshoz a szervezetben. Nem mondom, hogy nem pörgött le az életem a szemem előtt, ugyanis ha van ember, aki szereti a glutént, az én vagyok. Bár aztán gyorsan megnyugtattam magamat, hogy az elmúlt pár évben jócskán visszaszorítottam ezt a hozzávalót az életemben, vagy legalábbis ismertem pár alternatívát.

A probléma nem is az, hogy ne lehetne glutén nélkül élni, sokkal inkább az, hogy elég drága dolog. Arra  hamar rájöttem, hogy ha egy mód van rá, semmi direkt gluténmentes terméket nem fogok vásárolni. Gondolok itt a gluténmentes kenyér és társaira. Simán lemondok inkább ezekről vagy nagyon ritkán eszem majd ilyet, bár hozzáteszem, hónapok óta nem vettem amúgy sem kenyeret.

Első lépéseim között szerepelt, hogy éltem az internet adta lehetőségekkel, és gyorsan rákerestem, mit szabad és mit nem. Szerencsére már egyre több alternatíva van, így simán lehet sokszínűen táplálkozni így is. A rost bevitelre kell jobban odafigyelni, ahogy én értelmeztem az olvasottakat.

Mivel szerencsére nincs gluténérzékenységem, és nem esek össze holtan, ha minimálisan is érintkezek vele, így fokozatosabb tudott lenni az átállás. A mai árak mellett, meg mert nem fogok pazarolni, nem kezdtem el kidobálni mindent a konyhából. Ettem nem gluténmentes zabot is, és egy barátnőm lánybúcsúján pár sajtosrúd is lecsúszott. De összességében eléggé szépen tartom a diétát, és csak reménykedni tudok benne, hogy hasznos lesz.

A glutén mellett a tejtermékek fogyasztását sem javasolta a doktornő, így azokra is próbálok figyelni, de eddig sem voltam hatalmas fogyasztójuk. Például tehéntejet egyáltalán nem vettem legalább 3 éve. 

Glutén és a gyulladás

A glutén önmagában nem okoz gyulladást, és nem is mindenki érzékeny rá, viszont tud táplálni olyan kórokozókat, amelyek aztán gyulladást okoznak.

Pont azok a vírusok falják előszeretettel, amelyek autoimmun állapotokat hoznak létre. Ez okozza a gyulladást. Ahhoz, hogy gyulladás keletkezhessen, bizonyos kórokozókra is szükség van a testben, amelyek ezzel az  élelmiszerrel táplálkoznak. A kórokozók – például vírusok -, és nem a glutén a cöliákia valódi okozói. Így, amikor ilyen ételeket eszünk, a szervezetünkben lévő vírusok és haszontalan baktériumok még mélyebbre juthatnak a szerveinkben, a sejteket roncsolva, ami súlyosbíthatja az autoimmun és egyéb krónikus betegségeinket is. 

A gluténról itt írtunk bővebben.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32