fbpx

BiztonságosTér – kiállítás a Nyolcésfélben

10 művész, egy tér, ahol biztonságos környezetben bontakozhatnak ki az alkotásokon keresztül az LMBTQ társadalom fontos témái. A BiztonságosTér kiállítás július 16-ig látogatható ingyenesen.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A biztonságos tér kifejezés mint a tudományos gondolkodás tárgyát képező, meghatározott jelentéssel bíró fogalom olyan szellemi közeget vagy fizikai teret jelöl, amely az ott tartózkodásuk idejére különálló egyéneknek vagy embercsoportoknak szabad teret biztosít önmaguk kifejezésére. Mindezt olyan formában teszi, hogy a  látogatásuk ideje alatt nincsenek kitéve bántó, sértő vagy szimplán kéretlen és tolakodó megjegyzéseknek, kritikáknak, megkülönböztetésnek vagy bármilyen típusú zaklatásnak.

A biztonságos tér fogalma szakirodalom és definíció ismerete nélkül, pusztán az azt jelölő kifejezést alkotó szavak hétköznapisága miatt önmagában hordoz egy mindenki számára valamilyen formában értelmezhető jelentést. Ráadásul olyat, amelynek egyéni és tudományos meghatározásai elkerülhetetlenül találkoznak egymással.

A 27. Budapest Pride Fesztivál alkalmából rendezett BiztonságosTér című csoportos kiállításra felkért művészek mindegyikének munkássága tartalmaz olyan alkotásokat, amelyek akár az LMBTQ társadalom nagy rendszeréből emelik ki témájukat. Vagy a lehető legszemélyesebb módon reflektálnak adott szexuális orientációra, kimozdítják a nemi identitás témakörét a magánélet teréből és a művészeti produktum elemei között is kijelölik annak helyét.

Fotó: Solti Ábel

A BiztonságosTér egy kísérlet, amelynek során a Nyolcésfél legnagyobb biztonságos tere, a Hetedik Emeleti Kiállítótér további tíz, egymástól is eltérően megfogalmazott, különböző jelentésrétegekből felépülő, különféle tudáshalmazokból összegyúrt és más személyes élettapasztalatok hatására szűkített vagy tágított biztonságos teret fogad magába és amellett, hogy biztosítja azok zavartalan, önálló működésének feltételeit, a sajátját is változatlanul fenntartja.

Kiállító művészek

Art Was A Mistake, Cseh Dániel, Eged Enikő, Horváth Gideon, Jenei Szilveszter, Juhász Ferenc, Kinga Sciueref, Kmetyó Annamária, Muszka Máté Gergő, Szombat Éva

Kurátorok

Gábriel Nóra, Eged Enikő

Eged Enikővel, a BiztonságosTér kiállítás egyik kurátorával készült interjúnk itt olvasható.

A helyszínről

A Nyolcésfél inspirációs övezet olyan hely, ahol szabadon alkothatsz. Egy fehér vászon, amit a saját képedre formálhatsz. Bérelhető stúdió, műhely, műterem, próbaterem, alkotótér, iroda a belvárosban. Közösség és inspiráció. Kiállítóterek, bérelhető műtermek, próbatermek, stúdiók, magányosan alkotóknak és alkotóműhelyeknek, rövid távra vagy hosszú távra, teherlifttel, őrzött parkolóval, a belvárosban. 

Szöveg forrása: Facebook esemény

Kiemelt kép forrása: Solti Ábel

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32