fbpx

Mi az a candida és miért fontos beszélnünk róla?

Bizonyára számodra sem egészen ismeretlen a Candida név, azonban mivel az ilyesfajta témák igencsak tabunak számítanak, keveset beszélünk róla. Pedig lehet, ha megtennénk, mindenki közelebb jutna a megoldásokhoz.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi az a candida?

A candida egy természetes gombafajta, ami megtalálható az emberi szervezetben, például a belekben és a hüvely tájékán, a szájban, de még a bőrben is. A többi bennünk található jó és rossz baktériummal együtt felel testünk alapvető funkcióinak ellátásában. Alapvetően ezek a baktériumok megfelelő egyensúlyban tökéletesen végzik el feladataikat, mint egy ökoszisztémában. A gond akkor van, ha ez a harmónia felborul, és például a candida elszaporodik.

Milyen jelei lehetnek a elszaporodásának?

A candida elszaporodása könnyebben előfordul, ha immunrendszerünk legyengül. Ennek okai lehetnek akár a stressz vagy a túlhajszoltság, de egy komolyabb betegség is, amiből még nem lábaltunk ki. Érdemes ezért is odafigyelnünk magunkra és amennyire tudjuk csökkentsük azokat a tényezőket, amik megterhelik az immunrendszerünket. 

Túlzott candida jelenlétről árulkodhat az intim területen előforduló gyulladás és gombás fertőzések kialakulása. De egyes gyomorproblémák, mint a puffadás, vagy a has tájéki gyakori fájdalmak is lehetnek erre utaló jelek. De ezek mellett gyanússá válhat az is, ha ködösnek érezzük a fejünket, nem tudunk rendesen koncentrálni a teendőinkre, vagy akkor is fáradtnak érezzük magunkat, amikor erre nincsen igazán okunk. Vannak akik pedig nehezen szabadulnak meg a túlsúlytól a candida miatt, illetve gyakori tünet a gyorsételek és édességek iránti sóvárgás is. 

Mivel azonban ezek a tünetek egyenként sok minden másra is utalhatnak, így a candida túltengés sokszor rejtve marad hordozója számára. Pedig – vagy éppen ezért – az emberek több mint 50%-át érinti a probléma.

Candida túltengés kezelése

Fontos a candida esetében is, hogy a gyökerét keressük meg a problémáknak. Egy felszíni, helyi gyógyszeres kezelés például nem minden esetben lesz hatékony. Ugyanis attól, hogy például egy hüvelyben jelentkező problémát kúppal megszüntetünk egy időre, sajnos nem biztos, hogy a candida teljesen visszaszorul a szervezetünk többi területén is. Azt is fontos tudni, hogy az antibiotikumok alkalmazása is elősegíti a candida elszaporodását. Ennélfogva ha adott tünetet félre diagnosztizálnak és arra antibiotikumot írnak fel, azzal előfordulhat, hogy csak rontják a helyzetet. 

Érdemes ezek mellett – vagy helyett – egy picit holisztikusabb oldalról megközelíteni a problémát. Vegyük sorra életünk különböző területeit és tegyünk rendet azokban is. Váltsunk egészséges életmódra, mind étkezés mind sport, alvás és stresszkezelés szempontjából. Ezek mind segítenek benne, hogy megelőzzük a problémát. És van akkor ha már komolyan elszaporodott a candida? Ez esetben próbáljuk ki a candida diétát, ami mellőzi azokat az élelmiszereket, amik hozzájárulnak a gomba terjedéséhez. Ilyenek például az élesztős termékek, a fehér liszt, a cukor tartalmú élelmiszerek, de még a kávé is. Nem kell ettől megijedni, mert jó esetben akár hat hét alatt megszabadulhatunk tőle. Egy jól szervezett candida diéta összeállításához pedig kérjük dietetikus segítségét! 

A diéta mellett pedig alkalmazhatunk probiotikumos étrendkiegészítőket, amik segítenek a szervezetünkben található baktériumok kiegyensúlyozásában. Ezek nem csak egy konkrét területen fejtik ki hatásukat, hanem testünk egészében. 

Mindenekelőtt azonban keressük fel saját orvosunkat vagy a számunkra megfelelő szakembert.

Kérlek vedd figyelembe, hogy bár a lehető leghitelesebb forrásokkal dolgozunk, a téma kapcsán cikkünk mégis inkább csak útmutató, mintsem szakmailag alátámasztott szakirodalom és mindenkinek más válik be ha gyógymódot keres problémájára..  

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32