fbpx

Új, a Tirannoszauruszhoz hasonló dinoszaurusz fajt fedeztek fel

Egy 2012-es terepmunka során a kutatók olyan maradványokat fedeztek fel, amiket korábban még sosem. 10 évvel az ásatás után pedig kijelenthető, hogy új dinoszaurusz fajtát találtak, ami hasonlít a T-Rex-hez.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Meraxes gigas nevet kapott faj a kréta korszakban, körülbelül 100 millió évvel ezelőtt portyázott a mai Argentína területén. A hatalmas állat több mint négy tonnát nyomott, és nagyjából 10 méter hosszúságú volt. Érdekessége, hogy tulajdonságaiban igen közel állt a híres T-Rex-hez. Ennek a ragadozónak is hatalmas feje, és komikusan kicsi mellső lábai voltak. Azonban ez a faj mégsem kapcsolódik szorosan a tirannoszaurusz fajhoz, hanem a carcharodontosauridákhoz sorolták be.

Miért lényeges a Meraxes dinoszaurusz és T-Rex közötti hasonlóság?

Ugyan a Meraxes a kutatások alapján évmilliókkal azelőtt kihalt, hogy a T-Rex megjelent volna, mégis olyan fizikai jellemvonásai voltak, mint későbbi társának. Ez azért izgalmas felfedezés, mert a tudósok korábban azt gondolták, a nagy ragadozó dinoszaurusz csökevényes mellső lábai nem töltöttek be túl nagy szerepet az állat életében. 

Így viszont egészen más megvilágításba kerültek ezek a kicsi végtagok. „Meggyőződésem, hogy ezeknek az arányosan apró karoknak volt valamiféle funkciója” – mondta egy sajtóközleményben az új tanulmány vezető szerzője, Juan Canale, az argentin Río Negro Nemzeti Egyetem paleontológusa. “Lehet, hogy a karjukat szaporodási viselkedésre használták, például megtartották a nőstényt párzás közben, vagy megtámasztották magukat.”

Ez a felfedezés sokat segít a paleontológusoknak abban, hogy a dinoszauruszok carcharodontosaurida faját jobban megértsék. Valamint a ragadozók viselkedését is új megközelítésből képesek vizsgálni, például a rövid mellső végtagok mindezek alapján több fontos evolúciós szerepet is betöltöttek. Mindez pedig egy sokkal pontosabb és széleskörűbb képet ad az akkori ökológiáról, ezért hatalmas siker, ha újabb fajt adhatnak hozzá a már ismert dinoszauruszok köréhez.

Forrás: National Geographic

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32