fbpx

Tudatosság a mi életünkben: Dóri

Júliusban a hónap témája a tudatosság. Arra gondoltunk, megosztjuk veletek, mi hogyan építjük ezt be a mindennapjainkba személyes döntéseinket során, és mi az, amiben még nehézségeink vannak. Hátha ezzel is inspirálni tudunk titeket!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sport

Valamilyen formában a sport szinte mindig része volt az életemnek. Gyerekként kezdődött az RSG-vel, majd különböző táncformákkal, mint a jazz-balett és a hip hop. Később jöttek az edzések, majd egy hosszabb, hanyatló időszak, amiből nehéz volt kimászni, újra és újra visszaestem a lustaságba. Ezekben az időkben a jóga segített kicsit, hogy azért valamilyen mozgást mégiscsak végezzek. Aztán elkezdtem barátkozni a futással, amivel szintén hullámzó lett a kapcsolatom. Hiszen nyáron túl meleg van, télen meg túl hideg. Mára azonban az elmúlt hetek és hónapok gyümölcseként sikerült elérnem, hogy heti háromszor edzek valamilyen formában. 

De nem kell nagy dolgokra gondolni! Hétfőnként egy lightos futós-kedvenc dombra felmászós dolgot űzök a közeli Hármashatárhegyi repülőtéren, ha nincsen éppen 50 fok. Ez számomra a tökéletes hétkezdés. A dombtetőn kicsit mindig elmeditálgatok, nézve a tájat, csinálok pár légzőgyakorlatot és figyelek a jelenre. Imádom ezt a rutint. Ha az időjárás nem engedi, akkor szerencsére van lehetőségem a pincénkben kiépített apró konditermet igénybe venni, amiért irtó hálás vagyok apukámnak. (Apa, ezúton is köszi!)

A szerda a durvulásé, akkor Laura Fitbeat edzésén izzadok általában együtt Ramival. Na azután az egy óra HIIT után tényleg mindenem fáj, szóval ha megyek, akkor kérdéses, hogy legközelebb pénteken vagy szombaton reggel tudok újra mozogni, haha. Ez általában megintcsak kondi szokott lenni. Most már egészen rutinszerű lett ez a heti három alkalom, és nagyon élvezem, jó hatással van rám, mind fizikailag, mind lelkileg.

Egészség

Némileg talán a környezetvédelemhez is tartozik, hogy a táplálkozásomat nagyrészt növényi alapokra helyeztem. Ebben nagyjából 8 éve törekszem a tudatosságra, azóta nem ettem húst egyáltalán. Állati élelmiszerek terén a halak és egyéb tenger gyümölcsei azok, amiket néha fogyasztok, és olykor méz is kerül a bögrémbe. De általában inkább csak akkor, amikor valakitől kapok. Mellőzöm a tojás és tejtermékeket is, de nem csinálok ügyet belőle, ha mégis az ételembe kerülnek.

Úgy érzem, így sikerült egy intuitív, szabad táplálkozási formát kialakítanom, amiben az egészség van főszerepben, és nem tiltok meg magamnak semmit, amit egyébként rettentően kívánnék. Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok ezáltal. Az egyetlen amiben picit jobban szeretnék majd törekedni a tudatosságra az a fehér lisztes termékek enyhe csökkentése. Kenyérből amúgy is sokszor a rozsos vagy a barna, magvas változatokat eszem, de a tészták területén is szeretnék nagyobb egyensúlyt teremteni a fehér és a teljes kiőrlésű változatok között.

Amiben tudom, hogy sokat kell változtatnom, az a szűrővizsgálatokra járás. Mivel bizonyos területeken nem merek állami intézményekbe menni, illetve van egy kisebb tűfóbiám is, ezért a vizsgálatokkal nagyon csúnyán el vagyok maradozva, és abszolút belátom, hogy ez nem jó irány. Ebben mindenképpen fejlődnöm szükséges. Ezen túl pedig az alvásom az, amin még van mit csiszolni. Jó volna korábban lefeküdni, és kevesebbet nyomogatni a telefont előtte, de ezen még dolgoznom kell.

Tudatosság a lelki egészség területén

Azt hiszem ezen a területen nagyjából mindent megteszek azért, hogy tudatos legyek. Két éve járok pszichológushoz, de ezen túl is igyekszem fejleszteni magamat. Ahogy a sport résznél is említettem, a hétköznapjaimban megjelenik a jóga, de emellett a meditációnak is nagy szerepe lett az életemben az elmúlt évek során. Rengeteg felismerést, hasznos gondolatot hozott számomra, hogy ezekhez az eszközökhöz fordultam. Szerencsére a terápiám is támogatja ezeket, sőt a pszichológusom be is építi például a meditációt az ülésekbe. Mindezeken túl pedig igyekszem olyan dolgokkal tölteni a napjaimat, amik inkább energiát adnak, ahelyett, hogy elvennének, legyen szó például kirándulásról vagy kertészkedésről.

Környezetvédelem

Bevallom őszintén, ez az a terület, amivel kapcsolatban pár éve sokkal lelkesebb voltam, mint most. Nagyrészt környezetkímélő termékeket vásároltam, például a kozmetikumok vagy tisztítószerek esetében. Mára ez elsősorban az infláció miatt (vagy csak erre fogom, még nem tudom) kissé visszaesett és gyakran inkább a termék ára dönt, nem a szívem. A felmosóvizet mondjuk a mai napig illóolajokkal keverem, nem vegyszerekkel, és a kézi mosogatószerem is környezetbarát. Odafigyelek a szelektív hulladékgyűjtésre, és egyre több dolgot próbálok magam elkészíteni vagy termeszteni. De tudom, hogy ennél menne sokkal jobban is, és szeretném is visszaszerezni azt a lelkesedést, hogy képes legyek ezen a területen is visszahozni a tudatosságot.

Pénzügyi tudatosság

Azért ez került a legvégére, mert úgy gondolom, hogy egész életem során ez volt az a terület, amiben a legkevésbé sikerült tudatosnak lennem. Nem tudom, hogy ennek pontosan mi az oka, sose tanultam meg hogyan kell a pénzzel boldogulni, vagy nem tanítottak meg rá, igazából mindegy is. De bevallom, sose voltam jó benne. Mondhatnám, hogy ehhez túlságosan művészlélek vagyok, meg hogy inkább utazgatok és jól érzem magam. De ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor ezek csak kifogások, és a jövőm építésétől veszek el velük. Éppen ezért nagyon szeretnék rajta változtatni, és ez lehet egy előttetek tett fogadalom is, ami engem is ösztönöz. 

Kezdésképpen Revoluton csináltam magamnak három széfet, amik három különböző célt szolgálnak. A számomra legfontosabbra beállítottam az aprópénz gyűjtését, és minden hónapban igyekszem rájuk tenni egy kisebb összeget, amit úgy gondolok, hogy nem fogok kivenni belőle. Lehet, hogy ez először csak 2-2 ezer forint, de valahol muszáj elkezdeni, és szép lassan remélem majd egyre többet sikerül megspórolni. 

Azért írtam le mindezeket, mert nem szeretném azt a hamis látszatot kelteni, hogy mi itt a Kollektív Magazinnál mennyire ügyes és tökéletesen tudatos nők vagyunk. Megfogadtuk, hogy mindig hitelesek és őszinték maradunk. Az igazsághoz és a való élethez pedig a hibáink vagy éppen nehézségeink ugyanannyira hozzátartoznak, hisz mind emberek vagyunk. Úgy gondolom magamról egyébként, hogy jó úton haladok, de nem feltétlenül sikerül egyszerre minden területen tudatosnak lennem, ami nem is baj. Viszont jó, ha kitűzünk magunk elé apró célokat, amik terelnek minket az ösvényen. Remélem titeket is inspirál, hogy kicsit betekintést nyerhettek személyes tapasztalatainkba, és bármikor megoszthatjátok velünk, ti hogy álltok a tudatossággal!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32