fbpx

Miért vannak veszélyben a cápák, és ezáltal mi is?

Azt gondolnánk ilyen messze a cápáktól, nekünk semmi közünk nincsen a bántalmazásukhoz, és a kihalásuk sincsen hatással ránk. Ebben azonban nagyot tévedünk!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az emberek igen nagy hányada tart ezektől az óceáni ragadozóktól, ami köszönhető többek között az ikonikus, 1975-ben készült Spielberg filmnek is. De az sem sokat segít az állatok megítélésén, ahogyan bemutatják őket. A hírekben tragikus támadásokról számolnak be, és az interneten is bőven találunk ezekről videókat. Azonban a számok sokkal inkább az ő oldalukra döntik a mérleg karját, ha halálesetekről beszélünk. 

2021-ben világviszonylatban hivatalosan összesen 137 esetben történt interakció cápa és civil ember között, ebből 73 alkalommal harapott oda az állat úgy, hogy nem provokálták. Fontos, hogy további 39 esetben az ember kifejezetten inzultálta a ragadozót, ezért került sor támadásra. Viszont még így is egész évben összesen 11 halálesetet tudnak cápákhoz kötni a világon. Reálisan végiggondolva, ez elenyésző. Főleg, ha azt vesszük alapul, hogy mindeközben közülük körülbelül 100 MILLIÓ egyedet gyilkol le az ember évente, és ez csak az uszony kereskedelem áldozatainak a száma. Felmerül a kérdés, hogy valójában melyik fajtól kell a leginkább félni ezen a bolygón?

Miért kell meghalniuk ezeknek a cápáknak?

Arányaiban a legtöbb mészárlás az uszonyuk miatt történik. A világ egyes pontjain ugyanis kultikus ételnek számít a cápauszony leves. Elsődlegesen ázsiai országokban népszerű, mert a hiedelmek szerint fogyasztása szignifikáns hatással van az egészségre. Ezért mintegy gasztronómiai különlegesség gyakran kerül a lakodalmi fogások közé. De a turisták számára is izgalmas, kipróbálandó ételnek számít. Miközben tudományosan semmi sem támasztja alá a hiedelmet, sőt, nagy valószínűséggel pont ellenkező hatással van az emberi szervezetre. 

Ráadásul a mészárlás is brutális módon történik: a kifogott cápákról élő állapotukban vágják le az uszonyt a legtöbb esetben, majd a szenvedő állatot visszalökik a vízbe. Az viszont onnantól kezdve úszásra képtelen, így lesüllyed, és kínok között szép lassan elpusztul, illetve a többi állat elfogyasztja. Mindennek oka, hogy a cápák húsára alapvetően nincsen nagy kereslet, így csupán 2%-át szállítják el kereskedés céljából. A többi állatra mind lassú halál vár az óceán fenekén.

Egy másik, ugyan csekélyebb, de annál abszurdabb oka a legyilkolásuknak a szuvenír biznisz. Ez az utóbbi években szerencsére kapott egy kis nyilvánosságot és vissza is esett a száma, de azért érdemes megemlíteni. Egyes helyeken ugyanis a szuvenír boltokban lehet kapni cápa embriókat. Természetesen tartósítva, mint ahogyan pók és skorpió társaik szoktak lenni, kulcstartó és egyéb apró tárgyak díszeként. Ezek a cápa bébik pedig üvegben, kékre festett folyadékban várják az őrült turistákat, akik velük akarják dekorálni otthonaikat. Sőt, egy időben még az Amazonon is kaphatóak voltak. Szerencsére azóta onnan lekerültek. 

Miért veszélyes a cápák legyilkolása?

A cápák a világ óceánjainak egyik fő ragadozói. Ennélfogva rendkívül fontos részei az ökoszisztémának, a vízi táplálékláncnak. Ha kipusztulnak, megtörik ez a lánc, és felborul az ökoszisztéma. Végső soron pedig ez hatással lesz a teljes emberiségre is. Miért? Mert az óceánok vizének tisztántartása is ezen láncolatok során valósul meg. Az oxigén pedig, amit belélegzünk, körülbelül 70%-ban ezekből a hatalmas kiterjedésű vizekből származik. Tehát, ha ebbe a láncolatba hiba csúszik, akkor dominó effektusként mindent visz magával, amivel összefügg. Ezért fontos belátni, hogy akkor is függünk egymástól, a természet rendjétől, ha adott problémától több tízezer kilométer választ el minket. 

Mit tehetünk?

Civilként támogathatunk szervezeteket, amik a cápák megmentésére létesültek, és nagy erőkkel küzdenek az uszony kereskedelem ellen. Sokuk piacra dobott különböző merch termékeket, ezek megvásárolásával is hozzájárulunk a munkájukhoz. Másfelől pedig turistaként nagy felelősségünk van nekünk is abban, hogy meghatározzuk a keresletet, ennek megfelelően pedig a kínálatot. Utasítsuk el az említett különlegességeket, és ha van rá módunk, edukáljuk a körülöttünk lévőket is ezekkel kapcsolatban. 

Szerencsére egyre többen szólalnak fel az ügyben, így például az Egyesült Államokban sikerült elérni, hogy betiltsák a cápák legyilkolását az uszonyuk érdekében. Ez egy nagy lépés, azonban mivel a kereskedés továbbra is engedélyezett, így még bőven van miért küzdeni. Azonban ha a keresletet egyre csökkentjük az információk plántálásával, akkor szép lassan a kínálatnak is csappannia kell. Ebben rejlik emberi felelősségünk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek