fbpx

Mindennapok Floridában külföldiként – Interjú Gottschal Eszter jógaoktatóval

Eszter neve sokaknak ismerős lehet youtube-ról. Beszélgettünk vele külföldi életről, kihívásokról, tapasztalásokról.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Pár szóban bemutatkozol kérlek az olvasóinknak?

Gottschall Eszter vagyok és online jógaoktatóként dolgozom. A Youtube-on Jóga Életmód néven elérhetőek a jóga videóim amikkel bárki tud otthon gyakorolni még akkor is ha teljesen kezdő és sosem próbálta a jógát.

Úgy tudom egy ideje Floridában élsz, mikor költöztél ki?

Már lassan tíz éve élek az USA-ban, de azon belül Florida csak 2020-ban vált otthonommá.

Hogyhogy ezt az úticélt választottad? Előtte is éltél már külföldön?

Előtte csak pár hónapos rövidebb utazásaim voltak, pl. egy 1 hónapos ösztöndíj Olaszországban és a féléves Erasmus cserediák program Svédországban. Az USA-ban is jártam már  korábban, Camp Leaders program keretén belül, de csak egy nyári szünet erejéig. Mindig is érdekelt az Egyesült Államok és szerettem volna még hosszabb időt ott tölteni. 

Eddigi ottléted során melyik volt a legnehezebb időszak, és azt hogyan vészelted át?

A legnehezebb időszakom az volt, amikor egy magánéleti válság után teljesen egyedül kellett a nulláról kezdenem mindent  a munkát, a lakóhelyet, és a barátságokat illetően. Ebben az időszakban kezdtem el rendszeresen jógázni, ami a legnagyobb segítségnek bizonyult.

Miért szeretsz Floridában élni?

Nagyon szeretem a természet közelségét: csak pár percre lakom az óceánparttól és a városban is sok a park, bárhová nézek pálmafákat látok. 

Floridában

Hogyan került az életedbe a jóga?

Teljesen véletlenül keveredtem Hawaii-on egy szabadtéri ingyenes órára és egyből megfogott az egyszerűsége, és az az egység test-elme- és lélek között, amit azelőtt semmilyen más mozgásformában nem találtam meg.

Mik azok a kultúr-sokkoló különbségek, amiket Magyarországhoz képest nehéz volt megszoknod Floridában?

Először is minden óriási: az autók, az utak, a boltok, a kiszerelések, de ez nem csak floridai sajátosság hanem egész USA-re jellemző, mondjuk ezt már észre sem veszem. Ami nekem nagyon tetszik, hogy az emberek közvetlenek, barátságosak, nyitottak. Ami viszont kevésbé, hogy a nagy fogyasztás miatt óriási a pazarlás is.

Milyen érzés külföldön élni? Vagy már az otthonodnak tudod hívni Floridát?

Életvitelként külföldön lakni elég komplex érzésekkel jár. Egyrészt szeretem az itteni mentalitást, ami mellett én is pozitívabb vagyok, másrészt viszont szomorúvá tesz néha az, hogy  kimaradok az otthoni fontos pillanatokból. Egyelőre még nem tudom teljesen otthonomnak hívni Floridát, de nagyon jól érzem magam és itt is tervezek most maradni.

Mesélj egy kicsit a Hawaiin töltött önkénteskedős időszakról, ott mit csináltál, miket tapasztaltál?

Hawaii-on két hónapot töltöttem egy önkéntes program révén, aminek köszönhetően Kauai szigetén egy óceánparti hostelben dolgoztam recepciósként. Nagyon sokat kirándultam, felfedeztem az egész szigetet még a híres Kalalau túrát is végigcsináltam, ami a Sziklás-hegység mentén fut. Rengeteg nemzetközi barátság született és belekóstolhattam az igaz Aloha életérzésbe. 

Bátorítanád az olvasókat arra, hogy ha nem is hosszú távra, de egy kis időre utazzanak el és próbálják ki magukat egy másik országban? Szerinted milyen előnyük származhat ebből?

Csakis arra biztatok mindenkit, hogy a lehetőségeihez képest próbálja ki magát rövidebb-hosszabb időre egy másik országban. Hiszen ezáltal nemcsak megismerhetnek egy másik kultúrát, nyelvet, életvitelt hanem önmagukról is nagyon sokat tanulhatnak, miközben a legkülönbözőbb helyzetekben kell helytállniuk. 

Fotók: Gottschall Eszter

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban