fbpx

Pénzügyi kisokos gazdasági válsághoz 2. rész

Fehér Zsuzsi pénzügyi védőháló tervező segít nekünk abban, hogy pénzügyileg és lelkileg hogyan készüljünk fel a válság lehetséges következményeire. A részletekért olvass tovább!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lehetséges óvintézkedések

Jelenleg a gazdaság növekedésének lassulásáról nincs szó, sőt néhány területen pont hogy inkább hiány termékekkel szembesülhetünk. Az viszont érezhető, hogy valami nem a megszokott módon üzemel a gazdaságunkban, ezért érdemes óvintézkedéseket tenni, és felkészülni akár nehezebb időszakokra. 

A Bloomberg Economics modellje 38%-os valószínűséget mutat arra, hogy jövőre Amerikában gazdasági visszaesés lesz. Globális világgazdaságban élünk, ezért egy ilyen jelentős befolyással bíró gazdasági szereplő ránk is hatással van, ahogy ezt már tapasztaltuk 2008-as válság kapcsán is. 

Ezen kívül sajnos más nem megszokott körülményekkel is folyamatosan kalkulálunk kell. Egyrészt a szomszédban dúló háború kapcsán, másrészt, hogy a Covid következő hulláma mennyire lesz súlyos, ha lesz, és várhatóak-e további megszorítások akár a társadalom egészére vonatkozóan.

A vésztartalék fontossága

A megtakarítások kapcsán egyébként is szoktam hangsúlyozni, hogy amikor bevétel érkezik, annak azonnal érdemes elrakni a 20%-át a hosszú, közép, vagy -rövid távú anyagi céljainkra.

Ezt most kiemelkedően fontosnak tartom! Először is gondolj a “későbbi önmagad”-ra, vagyis a bevételedből legalább 10%-ot tegyél félre “vésztartaléknak”. A lényeg, hogy legyen egy olyan likvid – gyorsan mozgósítható – pénzeszközöd, amihez bármikor hozzáférhetsz, ha szükséged van rá. Mégpedig azért, hogy például ne maradj el a hiteltörlesztővel, ki tudd fizetni a rezsit, ne legyenek elmaradt számláid.

Ha te jobban megbízol más devizanemekben – hiszen a devizapiac is szokatlanul alakul az elmúlt időszakban -, akkor akár átválthatod a bevételed egy részét a számodra biztonságosnak tűnő devizára. A legjobb, ha megosztjuk – diverzifikáljuk – a megtakarításainkat, hiszen, ha Magyarországon élsz, szükséged van forintra. 

Fontos még, hogy a vésztartalékod semmiképp ne legyen egy kockázatos eszközben. Vagyis egyszerűen fogalmazva ne tartsd olyan befektetési formában, aminek árfolyama van, mert nem tudod biztonsággal, hogy amikor szükséged lesz rá, milyen árfolyamon tudod eladni.

Tehát a lényeg, hogy ez a megtakarítás egy vésztartalék legyen, és ne egy nagy értékű tárgyra költsük el, ha összegyűlt az ellenértéke! 

Ha pedig valami miatt mégse lesz rá később szükséged, akkor pedig elköltheted egy régóta vágyott árucikkre, szolgáltatásra. 

Befektetési lehetőségek

Nagyon óvatosan fogalmazok, hogy miben érdemes tartani bármilyen időszakban is a különböző időtávú megtakarításainkat. Amikor gazdasági válság van, akkor különösen körültekintőnek kell lennünk. 

Az első és legfontosabb, hogy ismerd magad! 

Ilyen időszakban lehet, hogy pár hónapig nem úgy alakulnak a dolgok, hogy extra befektetéseket kezdj el.

Tudd azt is, hogy milyen a kockázattűrő képességed, és amikor egy befektetés mellett döntesz, járd körbe a legrosszabb forgatókönyvet is. Ha azt mondod, hogy neked akár a legrosszabb szcenárió bekövetkezésével sem okoz gondot az anyagi céljaid megvalósítása, akkor dönts mellette. 

Ezen kívül ne csak egy szakértő vagy számodra elfogadott ember véleményét hallgasd meg. Olvass utána, kérdezz fórumokon, hallgass podcastokat, hogy milyen előnyei vannak a kriptovalutáknak, részvényeknek, NFT-knek, EFT-knek, különböző befektetési alapoknak, aranynak, ingatlannak, kötvényeknek, állampapíroknak, életbiztosításoknak, bankbetéteknek, megtakarítási számláknak, és még sorolhatnám. 

Ha megvan(nak) a számodra szimpatikus megoldás(ok), akkor nézz körbe a piacon, hogy milyen csatornán, melyik intézménynél a legkedvezőbb számodra megvásárolni őket. Ne kapkodj, megéri erre időt szánni.

Ami segítségével pedig érdemes összehasonlítást végezni, azt javaslom, hogy vonj be egy szakembert. Az igényfelméréseknek jellemzően nincs díja, bátran konzultálj tanácsadókkal a befektetési lehetőségekről a következőkről:

  • Milyen költséggel működnek?
  • Mi a várható REÁL hozam (ami meghaladja a várható infláció mértékét)?
  • Van minimum-maximum összeg?
  • Mennyire rugalmas a termék, mennyire jól menedzselhető önállóan, esetleg szükség van hozzá szakemberre?
  • Milyen kockázatokkal jár? Konkretizáld ezeket!
  • Tájékozódj arról is, hogy milyen kedvezmények, állami támogatások érhetőek el a termék kapcsán!
  • Mennyire megbízható a közvetítő, vagy a pénzügyi szervezet, akivel kapcsolatba szeretnél lépni?

El kell szomorítsalak titeket, de amire minden ügyfelem vágyik, vagyis egy olyan lehetőség, ami nem kockázatos, kis tőke igényű, könnyen hozzáférhető és nagy hozamot hoz, nem létezik.

Viszont minden befektetési formának megvan a helye a piacon, csak jól kell ismerni a kondíciókat. Az első lépés a saját pénzügyi tervünk kialakítása és ahhoz rendeljük hozzá a pénzügyi megoldásokat. A legegészségesebb, ha nem egy-egy termék mellett köteleződünk el, ahogy folyamatosan gyarapítjuk a megtakarításainkat, hanem diverzifikálunk. Nekem például fontos szempont, és ezt az értéket is közvetítem, hogy a hosszú távú anyagi biztonságunk első lépései tőkegarantált pénzügyi termékek legyenek.

Figyeld a már meglévő hosszú távú megtakarításaidat, hogy hogyan teljesítenek, és konzultálj a kapcsolattartóddal, hogy érdemes-e beavatkozni. Amennyiben igen, nem kell pánikolnod, hiszen jó esetben ez egy rövid időszak lesz például egy 20 éves megtakarításnál.

Bevétel növelése

Jó, ha van további extra megtakarítási lehetőség az egyéni/családi költségvetésben, de ezt akár meg is teremtheted! Gondold át, hogy van-e lehetőséged növelni a bevételeidet. Akár forintban, akár más devizanemben. 

Tudsz extra projekteket vállalni a meglévő munkahelyeden, vagy egy plusz tevékenységet beilleszteni a vállalkozásodba? Van olyan hobbid, amivel akár pénzt is kereshetsz? Van szabadidőd, amikor extra alkalmi munkát tudsz vállalni? Tudod fejleszteni magad annak érdekében, hogy többet “érj” a munkaerőpiacon, vagy legyen egy új képességed, amivel egy mellékállást kiépíthetsz? Betársulhatsz valaki ötletéhez, vállalkozásához? Ezek mentén bátran gondold át a lehetőségeid, és lehet, hogy egy olyan opciót ismersz fel, amire ezelőtt még nem is gondoltál pénzszerzési forrásként. Ugyanakkor fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, és ne vállaljuk túl magunkat, hogy az a saját egészségünk, állapotunk rovására történjen.

Kiadások mérséklése

Még tart a nyár, és ebben az időszakban szeretünk a pihenésünkre, szórakozásunkra, kényeztetésünkre többet költeni, mint az év többi időszakában. De ügyeljünk arra is, hogy a nyár ne üres zsebbel érjen véget! 

Senkit nem arra buzdítok, hogy ne mozduljon ki otthonról ezeken a szép nyári napokon, viszont legyen egy pici önuralmunk. Ha valamire végül nemet mondunk, legyen az egy utazás, program vagy egy ételrendelés, amikor tele a hűtő, legrosszabb esetben is gyarapodott a megtakarítási számlánkon lévő pénz! 

Spórolási lehetőség még a tudatos vásárlás. Ez nemcsak a környezetünk szempontjából fontos, de a pénztárcánk is megérzi főleg a megemelkedett élelmiszerárak mellett, hogy mennyi étel végzi a kukában. Azért ezzel kezdtem ezt a bekezdést, mert az élelmiszer teszi ki a legnagyobb részét kiadásainknak. Ennek ellenére minden mást érdemes egy tudatosabb szemüvegen keresztül beszerezni.

Nézzük meg azt is, hogy a számunkra legkedvezőbb szolgáltatónál vagyunk-e? Vizsgáljuk meg, hogy a piacon van-e kedvezőbb bank, biztosítás, távközlési szolgáltató stb., vagy csak hívjuk fel a kapcsolattartónkat és kérjük tájékoztatást a lehetőségeinkről az adott szolgáltatónál, emellett ismerjük meg a módosítási, felmondási lehetőségeinket. Gondoljuk át vannak-e fölösleges előfizetéseink, vagy jobban járunk, ha valakivel előfizetési közösséget alkotunk?

Legyünk tisztában legalább nagyságrendileg a kiadásainkkal, hogy hol nyílhat lehetőség spórolásra, de ehhez vezetni kell őket. Legyünk felkészültek saját magunkból. Erről részletesebben itt olvashatsz.

Lelki megerősödés

Nemcsak anyagilag, és információval érdemes felkészülni egy gazdaságilag nehezebb időszakra, hanem lelkileg is. 

Ehhez az első tippem, hogy értékeljük, amink van! Elcsépeltnek tűnhet, viszont gazdasági válság esetén sajnos az a jellemző, hogy nem a megszokott életszínvonalon tudjuk élni, és nem úgy bővül a vagyonunk, ahogy azt előtte megszokhattuk.

Ha ez így alakul, ne személyes kudarcként éljük át ezt az időszakot, hiszen ez egy globális jelenség, amelynek részesei vagyunk. Ilyenkor értékeljük azt, amit eddig sikerült elérnünk! Vagy irányítsuk a figyelmünket  új lehetőségekre, ami egy békés gazdasági helyzetben lehet meg sem fordulna a fejünkben. 

Ne pánikoljunk, ha gazdasági válsággal kapcsolatos szalagcímek öntik el a TV-t, online felületeket! Ismerjük fel és legyünk tisztában azzal, hogy a saját életünkre vonatkozóan milyen hatásai lehetnek egy gazdasági válságnak, de nem kell túlolvasni magunkat. Legyünk szolidárisak más érintettekkel, de a saját helyzetünkre fókuszáljunk. 

Érdemes tudatosítani magunkban azt – amivel a cikket kezdtem – hogy vannak felfelé és lefelé ívelő szakaszai a gazdaságnak, ezért véget fog érni a recesszió időszakai is. Vegyük észre, amikor már jobb a helyzet, és ne ragadjunk bele a válságos időszakban.

Ebben az átmeneti időszakban kiemelkedően fontos, hogy higgadtan, körültekintően hozzunk meg döntéseket, legyünk jól informáltak és vállaljunk felelősséget a saját életünkért, továbbá vezessük be a szükséges óvintézkedéseket!

A cikk első részét, melyben Zsuzsi a gazdasági válság alapfogalmait ismerteti, ide kattintva olvasható.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32