fbpx

Mit üzen a tested? Tudd meg a termékenységtudat módszer segítségével!

Sokféleképp tarthatjuk számon a ciklusunkat, de létezik egy módszer, ami egyszerű, gyors és napi szinten mégis tökéletes rálátást biztosít a női egészségünkre: ez a termékenységtudat módszer.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szerzők: Fonyódi Hajnalka és Kissné Eőri Veronika, Wombee

Amikor a termékenységtudatot említjük, valójában a szimptotermális módszerről beszélünk. Köznapi neve utal arra, ami az egésznek a legfőbb célja: a női termékenység megfigyelése, megismerése és az általa nyújtott lehetőségek tudatos kihasználása. A legtöbb nő csupán a menstruációs vérzés idejét és hosszát jegyzi fel, viszont a termékenységtudat módszer ennél jóval többet rejt magában.

Alapja a 3 fő termékenységi jel nyomonkövetése, melyek az ébredési alap testhőmérséklet, méhnyaknyák és méhnyak aktuális állapota. Ezek mellett pedig számos másodlagos jelzés is a segítségünkre lehet a mindennapok során, amivel még több információ nyerhető az aktuális ciklusunkról. Ezeket összefoglalhatjuk egy appban, vagy egy nyomtatható ciklustáblázatban, így az összkép és az aznapi termékenységi állapot is pontosan megfigyelhető. Nyomon követhető a peteérési folyamat alakulása, az ovuláció ideje, és pontosan előre jelezhető a következő menstruáció, rendszertelen ciklusok esetén is. Ez az egyik legnagyszerűbb előnye: sosem leszel kétségbe esve, vajon miért késik a vérzés.

Talán furcsának és elrugaszkodottnak tűnhet ilyen dolgokkal foglalkozni napi szinten, főleg, ha még nem is hallottál korábban hasonlóakról. Nem vagy egyedül, mi is innen indultunk!

2018-ban ismerkedtünk meg a módszerrel, amikor fogamzásgátlási alternatívákat kerestünk az óvszer és hormonális fogamzásgátló tabletta helyett. A természetes, testtudatra épülő rendszerek között olvasgatva jött szembe Hajnival ez a lehetőség. Nagy lelkesedésében el is kezdte terjeszteni a hírt a barátnők között, nagy örömére pedig sikeresen meg is “fertőzte” vele Verót.

Azonnal felcsigázott minket ez az egész, ugyanis kapásból rengeteg új dolgot tanulhattunk a női test és a menstruációs ciklus működéséről. Jóval többről van szó, mint amit a szüleinktől vagy az iskolában hallhattunk valaha.

Mire is használható a módszer?

Fogamzásgátlás

A szimptotermális módszer egy hormon- és mellékhatásmentes, teljesen természetes fogamzásgátlási alternatívaként is használható, ugyanis komoly szabályrendszer áll a háttérben, nem egy lutri az alkalmazása. A tévhitekkel ellentétben egy cikluson belül maximum 5-6 nap van, amikor a nő képes teherbe esni, máskor nem. Emiatt lehetséges akár a védekezés nélküli biztonságos együttlét a többi napon. Mivel a nemibetegségekkel szemben sajnos nem nyújt védelmet, így leginkább komolyabb párkapcsolat eseté érdemes fontolóra venni. Hatalmas előnye, hogy az egyszerű szabályokat betartva akár 99.4%-os hatékonyság is elérhető általa. Ez vetekszik a hormonális tablettákkal, és ahhoz hasonlóan az intimitást sem töri meg, viszont nem jár egészségügyi kockázatokkal sem. Elképesztő, ugye? 

Mi immáron közel 4 éve alkalmazzuk a termékenységtudat módszert fogamzásgátlásra, és ennél jobban nem is örülhetnénk, hogy így alakult az életünk.

Egészségi állapot pontos megismerése

Rádöbbentünk, milyen összetett és csodás módon lettünk összerakva mi nők. Tudjuk, mi normális számunkra, milyen az egészséges állapota a testünknek. Pontosan tisztában vagyunk a cikluskövetés miatt, éppen milyen folyamatok játszódnak le bennünk, ezek milyen hormonszintet eredményeznek, azok pedig hogyan hatnak a testi, szellemi és mentális állapotunkra. Illetve ezáltal a legmegfelelőbben támogathatjuk is magunkat minden egyes nap. 

De hogy visszatérjek a kicsit megfoghatóbb helyzetekhez, a módszer olyan plusz információt ad a kezünkbe, amivel tudatosabban élhetünk. Erre egy nagyon jó példa, amikor furcsa, bő, trutyis folyást veszünk magunkon észre néhanapján, és nem tudjuk mire vélni. Elmegyünk vele orvoshoz, hogy adjon rá valamit, ami majd elmulasztja a nedves kellemetlenséget. Az orvos nem talál semmit, nekünk mégis gyanús a helyzet, de néhány hét múlva már nem érdekel, mert már nem tapasztalunk hasonló gondot, így ideiglenesen elengedjük a dolgot. Majd egy hónap múlva megint kiújul a “baj”… megdöbbentő, milyen gyakori ez a nők körében! 

És tudod mi a nagy helyzet? Ha nem viszketett/csípett, csak jelen volt a folyás, akkor 99%-ban a természetes és egészséges méhnyaknyákot sikerült félreértelmezni. Rengeteg aggodalmat okozva ezzel magunknak, csupán a tudás/tudatosság hiányából fakadóan. Na, erre is milyen jó már a termékenységtudat! Megóv a túlgondolástól, és a valós problémát ügyesen megmutatja. 

Gyorsított babatervezés

Sokszor egy pár évekig próbálkozik gyermekáldás reményében, ám az folyton folyvást elmarad. Mindeközben pedig többnyire az időzítésen csúszik el a dolog. Ha viszont mégsem, akkor gyakran kisebb-nagyobb egészségügyi probléma húzódik a háttérben. Ezek közül néhány gond már előzetesen is kiszűrhető lett volna nagy valószínűséggel, mivel a termékenységtudat módszer egyik hatalmas előnye, hogy bizonyos nőgyógyászati vagy hormonháztartásbeli problémák észrevehetőek általa. A ciklustáblázatunkról ugyanis többféle betegség jelenlétére is lehet következtetni, ilyen például a PCOS, endometriózis, vagy néhány hormonális probléma.

Miért érdemes követni a ciklusunkat?

Az előzőekben elmesélt helyzetekben közös, hogy a folyamatok közben rengeteg idő, energia, és pénz mehet/megy el, amit a termékenységtudat módszer és a női test ismeretével akár meg is lehetne spórolni.

Az elmúlt években azt vettük észre, hogy míg nekünk alapvető tudásnak számított a cikluskövetés és az általa megszerzett ismeretek, rengetegen nincsenek tisztában a testük működésével. Nagyon sokaknak próbáltunk segíteni a tanulásban már az elejétől fogva, főleg egészségügyi és termékenységi problémákkal küzdőkkel dolgoztunk együtt. Ahogy pedig terjedt a híre, egyre többen kerestek meg, hogy nekik is írjuk le, mi tévők legyenek. Emiatt úgy döntöttünk, hogy elvégzünk egy hivatalos termékenységtudat oktatói képzést, amivel összefoglaló videós anyagokat készítve sokkal több hölgynek segíthetünk, mint a személyes mentorálások alkalmával.

Azóta jópár felgyógyulásról és babahírről hallottunk és hallunk folyamatosan, és napi szinten erősítik meg a tanfolyamosaink, mennyit adott nekik a termékenységtudat. Mi pedig örülünk, hogy részt vehettünk az útjukban. A tudatosság kincset ér, főleg, ha az egészségünkről van szó! Vigyázz te is magadra és ha nyitott vagy rá, indulj el a termékenységed megfigyelésének irányába. Nagyon megéri!

Linkek:

Instagram oldalunk linkje: https://instagram.com/wombeehu/

Tanfolyami oldal linkje: https://wombee.hu/tanfolyam/

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32