fbpx

Életmódváltás – tudatosság nélkül nem megy

Életmódváltás. Manapság az egyik legdivatosabb és talán a leggyakrabban használt kifejezés. Mindenkinél mást jelent és más okból kezd bele.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Többek között a növényi étrendre átállás, egészségügyi problémák megjelenése, fogyás, vagy csak egyszerűen az egészség megőrzése motiválhat benne minket. A cél viszont ugyanaz, egy általunk károsnak ítélt életmódot leváltani az egészségesre.

Egy biztos, tudatosság és elszántság, valamint kitartás nélkül nem megy!

Az életmódváltás alapjai

Szakemberek, edzők, internetes portálok és számtalan lehetőség kínálja számunkra az életmódváltás lehetőségeit. Aki elhatározza magát, biztosan hatalmas lendülettel veti bele magát ebbe az életre szóló utazásba, de a legtöbbször már az elején feladják.

Az életmódváltás egy összetett folyamat. Nem csak a táplálkozáson kell változni. Az első és legfontosabb alappilére a káros szenvedélyektől, mint például a dohányzás vagy mértéktelen alkoholfogyasztástól való megszabadulás.

Emellett sokan nem is gondolnák, de az egészségtelen ételek rendszeres és mértéktelen fogyasztása is a káros szenvedélyek közé sorolható. Figyeljük csak meg, hogy hirtelen cukormegvonásnál az első pár napban szinte elvonási tüneteket fog produkálni a szervezetünk. Belegondolva elég rémisztő, hogy ennyire függünk tőle.

A nem megfelelő táplálkozás pedig nemcsak elhízáshoz, de magas koleszterinszinthez és diabéteszhez is vezethet. Arról nem beszélve, hogy a test elzsírosodása további problémákat vonz.

Az egészséges étkezés a másik kulcsfontosságú alapja az életmódváltásnak. Helyezzük előtérbe az ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag hüvelyesek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, zöldség és gyümölcsféléket étrendünk kialakításakor.

A helyes táplálkozás másik része a minőségi ételek mellett a mértékletesség tartása. Sokszor találkozhatunk azzal, hogy többször együnk keveset! Ez egy örök érvényű szabály kéne, hogy legyen, akár életmódot szeretnénk váltani akár nem.

Végül, vezessük be életünkbe a rendszeres testmozgást. Nem kell komoly és drága sportokra gondolni, hetente háromszor egy intenzív óra a szabadban is tökéletes kezdő lépésnek.

A káros szokások és ételek elhagyása, emellett az elegendő mennyiségű vízfogyasztás megfelelő energiával fogja feltölteni testünket, és bármi hihetetlen, a lelkünket is. Előbb vagy utóbb vágyakozni fogunk egy-egy fitnesz óra, egy kis kocogás vagy bárminemű mozgásforma után. Nem mellesleg a rendszeres sporttal elménket is megtisztíthatjuk.

Ide tartozik még az önismeret. Érdemes belegondolni abba, hogy a káros szokásaink mögött mi a mozgatórugó. Emellett az is elengedhetetlen, hogy ismerjük magunkat, a testünk jelzéseit, és figyeljünk is ezekre, amikor változtatunk életünk valamelyik területén.

Módszeresség a siker kulcsa

Egy változás nehéz és nagyon hosszú folyamat. A legtöbb esetben piszkosul fájdalmas is.

Egy új szokás bevezetése után a szervezetünknek és az agyunknak minimum 21 napra van szüksége ahhoz, hogy az a bizonyos új szokás rutinná váljon. Az egészségesebb szokások bevezetése és megtartása kitartást, türelmet és elkötelezettséget igényel. Világunk felgyorsult és telis-tele van elvárásokkal. Az egészséges életmód felé hívó szavak sokszor elnémulnak és csak az egyszerű és olcsóbbnak hitt gyorsételek csábításának engedünk.

Próbáljunk meg tudatosan haladni lépésről lépésre, a saját ritmusunkban. Dolgozzunk ki egy ütemtervet, amit könnyen rutinná alakíthatunk. Ha szükséges, vonjunk be bátran külső szakértőt és legyünk türelmesek magunkkal.

Forrás itt és itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32