fbpx

Mi is az a tudatos párkeresés?

Sokan vágyunk kapcsolatra, vagy csak azt hisszük. Keresgélünk, de nem találunk, vagy találunk, de csalódunk. Vagy éppen sikerrel járunk és minden klappol. De mitől függ mindez, és mi az a tudatos párkeresés?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ma már millió és egy lehetőségünk van párt találni, főleg felmenőinkhez képest. Ez persze nem feltétlenül jelent jót, mert könnyedén elveszhetünk a túl sok opció között. Mindenesetre azt nem lehet mondani, hogy aki társat szeretne, ne tudna valahol találni magának. Mégis számtalan szingli tengődik, aki szeretne párkapcsolatot, valahogyan mégsem találja meg számításait. Sokat segíthet ebben, ha a szerelmi életünket is egy kicsit tudatosabb mederbe tereljük. Ehhez a következő pontokat érdemes végiggondolni:

Tényleg akarok párkapcsolatot?

Könnyedén rávághatjuk erre, hogy igen, hát különben miért regisztráltam volna a tinderre, vagy mégis miért olvasnám ezt a cikket. Azonban ki kell, hogy ábrándítsalak, ugyanis egyik indoklás sem feltétlenül jelenti azt, hogy te tényleg párkapcsolatra vágysz, és ezt érdemes tisztáznod magadban.

A Pszicho for you oldalon készült egy interjú Miskei Anikó, pszichológussal, amiben elárul egy nagyon okos kérdést, amit feltéve magunknak, mi is megkaphatjuk az őszinte választ. Anikó azt javasolja, gondoljunk bele, hogy hajlandóak lennénk-e 43 rossz randira elmenni, azért, hogy a megtaláljuk a párunkat? Mert ha erre igen a válasz, akkor tényleg szeretnénk megállapodni, társra lelni. Ha viszont kategórikusan kijelentjük, hogy biztosan nem, akkor esélyes, hogy nem vagyunk egészen elszántak. Ugyanis szuperül működő párkapcsolatot nulla belefektetett erőfeszítéssel nem fogunk elérni.

Mindemellett pedig az, hogy például regisztrálunk egy társkereső oldalra még önmagában nem sokat jelent. Érdemes végiggondolnunk a miérteket. Azért jöttél fel erre az alkalmazásra mert el akarsz felejteni valakit, netán egy űrt szeretnél betölteni, vagy egész egyszerűen csak unatkozol? Netalántán azért, mert készen állsz megismerni valakit, akivel aztán közös jövőn dolgozhattok? Fontos, hogy ezekre a kérdésekre a lehető legőszintébben válaszoljunk magunknak. Nem baj az, ha csak kalandot keresünk, de legyünk tisztában vele, hogy mire vágyunk. Hogy amit csinálunk, azt magunkért tesszük-e, vagy esetleg külső nyomás hatására.

Önismeret, önismeret, önismeret…

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire lényeges megismerni saját magunkat. Jóformán nincsen olyan területe az életnek, ahol ne profitálnánk ebből. A tudatos párkeresés egyik alapjául is ez szolgál. Hiszen ha nem ismerjük magunkat, ha nem tudjuk mit akarunk, és kire vágyunk, milyen értékeket szeretnénk, hogy képviseljen a másik, akkor megtalálnunk is nehezebb lesz. Ezek pedig rendkívül fontos kérdések.

tudatos párkeresés

Üljünk le és szánjunk időt arra, hogy mindezeket sorra vesszük. Írjuk is le egy lapra, hogy milyen társra van szükségünk. Mik azok a pontok, amikben nem szeretnénk kompromisszumokat hozni, mert annyira lényeges standardok számunkra. Majd azokat, amiket ugyan pozitívan értékelünk, de képesek vagyunk eltekinteni tőlük, anélkül, hogy különösebb lemondásnak éreznénk ezt. Végül pedig vegyük sorra azokat a dolgokat, amikkel biztosan nem tudunk együtt élni. Ez a lista már ad egy igen erős támpontot.

Az önismerethez tartozik még, hogy tisztában legyünk a saját érzelmeinkkel. Értem ezalatt, hogy például túl vagyunk-e az exünkön. Táplálunk-e még érzéseket iránta, vagy maradtak-e bennünk olyan sérelmek, amiket egyelőre nem tudtunk letenni. Érdemes ezekkel is foglalkozni, akár szakember segítségével. Ugyanis sokat lendíthet a tudatos párkeresésünkön, ha felszabadulunk a múlthoz való kötődésünktől.

Továbbá önmagában az önismeret nyitottabbá, empatikusabbá, megértőbbé is tehet minket, amik szintén olyan kvalitások, amiket hasznosíthatunk egy kapcsolatban.

Tudatos párkeresés a saját szabályaink betartásával

Ha mindent átgondoltunk, és tisztán látjuk magunk előtt a célt, akkor még egy fontos dolog van, hogy mindennek megfelelően keresgéljünk. Ez sem annyira könnyű, mert nagy lehet a kísértés azzal kapcsolatban, hogy félretegyük elképzeléseinket. Egy dolog megírni a listáinkat, de egy egészen más dolog ezeknek megfelelően ismerkedni. Vagy adott esetben például nemet mondani. 

Megintcsak az önismerethez tudok visszacsatolni. Kell egy adag önszeretet meg önértékelés ahhoz, hogy mindezeket a dolgokat szem előtt tudjuk tartani. Hogy amikor egy számunkra elképesztően vonzó ember ül előttünk a randin, aki a “nem tudok együtt élni vele” listánk minden második pontját kipipálja, akkor képesek legyünk továbbállni. Nagy mértékű önfegyelem és tudatosság kell ehhez, amit a randik során érdemes gyakorolni. És ha tényleg hosszan tartó, komoly párkapcsolatra vágyunk, amin szeretnénk aktívan dolgozni, akkor egy ilyen szituációban tudnunk kell nemet mondani. Mert meglehet a kémia, meglehet a szikra, lehet elképesztően őrületes a szex, de ha közben olyan tulajdonságokkal vagy értékrenddel rendelkezik a másik, amiről tudjuk, hogy azokkal mi nem tudunk együtt élni, akkor ebből nem lesz kiegyensúlyozott kapcsolat.

Fontos tisztázni azt is magunkban az első pár randi után, hogy szimpatikus-e a másik, potenciális a számunkra, vagy már most meg akarunk benne változtatni dolgokat. Mert semmi sem biztosabb annál, ami a jelenben történik. És semmilyen garancia nincsen rá, hogy adott dolog változhat a jövőben. Ezutóbbit saját pszichológusom tanácsa révén, és tapasztalatból írom. Érdemes elgondolkodni rajta. Persze mindig van kivétel, csak az nem biztos, hogy pont a te eseted lesz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32