fbpx

Egy évvel a tálib hatalomátvétel után közel 13 millió gyerek szorul sürgős humanitárius segítségre

Az elmúlt egy évben jelentősen romlott az afganisztáni helyzet, a tálib hatalomátvétel után az összeomlás szélére kerültek az olyan alapvető szolgáltatási rendszerek, mint az oktatás vagy az egészségügy.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az UNICEF adatai szerint rendkívül súlyos a helyzet, a lakosság több mint fele – közel 24,4 millió ember – szorul sürgős humanitárius segítségre.

Egy évvel a tálibok afganisztáni hatalomátvétele után súlyos humanitárius krízis alakult ki Afganisztánban – hangsúlyozza legfrissebb közleményében az UNICEF. Az évtizedes fegyveres konfliktusok, háború és természeti katasztrófák dúlta országban a közelmúlt társadalmi-gazdasági fejleményei miatt még tovább romlott az amúgy is áldatlan helyzet: a világszervezet legfrissebb adatai szerint több mint 24,4 millió ember – köztük 12,9 millió gyerek – szorul azonnali segítségre.

Az afgán válság súlyos veszélybe sodorta az afganisztáni gyerekeket, ezért az UNICEF egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a tálibok hatalomátvétele után sem vonul ki a dél-ázsiai országból. A gyerekvédelmi szervezet több mint hetven éve jelen van Afganisztánban, 13 helyi irodájában dolgozó munkatársai azon vannak, hogy a rendkívül súlyos krízis közepette is segítsenek a rászoruló gyerekek millióinak abban, hogy hozzájuthassanak az olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az egészségügyi ellátás, a gyerekbénulás, illetve kanyaró elleni oltások, a megfelelő élelmezés, az oktatás, a védelem, a tiszta ivóvíz és a kielégítő higiéniai körülmények.

A fojtogató szegénység egyre nagyobb veszélybe sodorja a gyerekeket A tálibok uralta, nemzetközi szankciók által sújtott országban egyre több szülő kényszerül arra, hogy kivegye a gyerekeit az iskolából, akiknek aztán kemény – sokszor veszélyes – munkákat kell elvégezniük ahhoz, hogy hozzájárulhassanak a
család megélhetéséhez. A gyerekek életét és egészségét a „háború maradékai” is veszélyeztetik: az elmúlt évben több százan sérültek meg a hátrahagyott bombák, aknák, robbanószerek miatt. Súlyos problémát jelent az élelmiszerhiány is, egyre több a kórosan alultáplált, beteg gyerek. Az elmúlt évben komoly természeti katasztrófák – köztük földrengések és aszályok – is sújtották az országot, ami még mélyebbre taszítja a legkiszolgáltatottabb családokat a nyomorban és az éhezésben.

A tálib vezetők az alapvető emberi jogokat is megkurtították: tavaly augusztus óta több mint egymillió 7-12 éves lány volt kénytelen megszakítani iskolai tanulmányait az újonnan bevezetett rendelkezések miatt. Az UNICEF szerint sokuk nagy eséllyel már vissza sem tér majd az iskolarendszerbe – ami generációkon átvelő drámai hatással lehet az afgán társadalomra.

unicef

Egészségügyre, oktatásra, élelemre, vízre, mentális és pszicho-szociális segítségnyújtásra van szükség
Az UNICEF mindent megtesz azért, hogy tanulási lehetőséget biztosítson az afganisztáni lányok és fiúk számára.
A gyerekvédelmi szervezet tankönyveket oszt szét az iskolákban, továbbképzéseket szervez a női pedagógusoknak, és támogatja a közösségi alapú oktatás megerősítését. A szervezet szakemberei igyekeznek alternatív lehetőségeket találni az állami iskolai oktatás kiváltására: pénzügyi támogatást
nyújtanak a helyi „kisiskolák” számára, valamint online, illetve a helyi tévé- és rádiócsatornákon keresztül terjeszthető oktatási anyagokat fejlesztenek ki.

Az UNICEF igyekszik a bajba jutott emberek tiszta ivóvízhez és higiéniai szolgáltatásokhoz való hozzáférését is javítani. Munkatársaik helyi partnereikkel közösen lajtoskocsikkal juttatják el a vizet a rászoruló emberekhez, közreműködnek a sérült kézikutak helyreállításában, és higiéniai csomagokat osztanak szét.

Az UNICEF az egészségügyi intézmények működését is támogatja. A szervezet több mint 170 mobil csapat felállításában és működtetésében vesz részt, amelyek élelmiszerrel, egészségügyi szolgáltatásokkal segítik az ország lakóit – még a legnehezebben elérhető hegyi területeken is. Az idén június 22-én történt földrengés után a szervezet munkatársai sátrakat és egészségügyi felszerelést – például elsősegélycsomagokat, antibiotikumokat, infúziót – szállítottak a természeti katasztrófa sújtotta területre.

A háborús traumáknak kitett afganisztáni gyerekeknek és fiataloknak az élelmiszer, valamint az orvosi segítség mellett mentális támogatásra is szükségük van, ezért az UNICEF jelentősen megerősítette helyi gyerekvédelmi tevékenységét: biztonságos „gyerekbarát központokat” hozott létre, és pszicho-szociális segítséget nyújt a rászoruló kiskorúaknak és családjaiknak.

Az UNICEF az elmúlt fél évben:

  • Több mint 300 ezer súlyos alultápláltságban szenvedő 6-59 hónapos gyereknek nyújtott egészségügyi segítséget
  • Közel 100 ezer háztartásnak nyújtott humanitárius készpénztámogatást
  • Több mint 3,5 millió embert látott el tiszta ivóvízzel és személyes higiéniai cikkekkel
  • 17,3 millió embernek biztosított egészségügyi járóbeteg-ellátást
  • Több mint 1,7 millió gyereket és gondviselőiket látott el fontos gyerekvédelmi szolgáltatásokkal, köztük mentális és pszicho-szociális támogatással

    A világszervezet arra figyelmeztet, hogy a tél közeledtével még nagyobb szükség lesz a segítségre Afganisztánban, így azokra az együttérző magánszemélyektől érkező pénzadományokra is, amelyeknek köszönhetően ezt a segítséget biztosítani tudják.

    Támogasd te is a rászoruló afganisztáni gyerekeket:
    https://unicef.hu/unicef-a-vilagban/afganisztan

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés