fbpx

Útmutató a női egészségedhez és termékenységedhez

Úgy érzed, túl keveset tudsz a tested működéséről? Szeretnéd kezedbe venni az irányítást az egészséged fölött? A termékenységtudat módszer segíthet neked ebben!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szerzők: Fonyódi Hajnalka és Kissné Eőri Veronika, Wombee

Ismerős a szituáció, amikor egy félresikerült együttlét után azon rágódsz, vajon szükséges-e esemény utáni tablettát alkalmaznod? Netán késik a menstruációd, és teljes pánik lesz úrrá rajtad, hogy esetleg teherbe estél? Havonta visszatérő, látszólag furcsa hüvelyi folyást tapasztalsz, ám az orvosod mindent rendben talál? Látszólag 2 hetente jön meg a menstruációd?

Sajnos a menstruációs ciklusról és a női termékenységről igen keveset tud egy átlagos nő, pedig mennyi félreértés lenne elkerülhető egy kis edukációval. A termékenységtudat egyik varázsa pont ebben rejlik – ugyanis rendkívül hasznos ismereteket ad át a női termékenységről, egészségről. Végre kezedbe veheted az irányítást a tested és életed fölött.

Amikor először találkoztunk a módszerrel, teljesen ledöbbentünk, milyen keveset tudtunk eddig a saját működésünkről. Sokan alapvető dolgokkal sincsenek tisztában. Milyen hosszú a menstruációs ciklus? Mi az az ovuláció és a peteérés? Létezik spontán ovuláció? Minden vérzés valódi menstruáció? Ezekre szeretnénk ma választ adni.

A menstruációs ciklusról a legtöbben azt hiszik, hogy normál esetben 28 napos, az ovuláció pedig a 14. napon van. Valójában ezek átlagolt adatok. A ciklus egészséges hossza 21-35 nap közé esik, és az sem gond, ha ez az időtartam néhány napot ingadozik. Az ovuláció ideje pedig szintén egyénenként változó, és abszolút nem minden esetben a 14. napon történik meg.

No, de mi is az az ovuláció? 

Mivel a menstruációs vérzés a ciklus leglátványosabb eleme, sokan úgy gondolják, ekörül zajlik a körforgás. Valójában viszont az ovuláció a ciklus fő attrakciója. A szervezet a hormonok segítségével folyamatosan azon dolgozik, hogy a megtermékenyítés végbemehessen. Ehhez az egyik szükséges komponens a petesejt. Peteérésnek hívjuk azt a hosszabb hormonális folyamatot, melynek során a nő petefészkeiben megérnek, megtermékenyítésre késszé válnak a petesejtek. Az ovuláció ennek a folyamatnak a végkifejlete, amikor is az érett tüsző felreped és kilökődik belőle az érett petesejt. Gyakran halljuk, hogy sokan az ovulációra is peteérésként hivatkoznak – ám, mint láthatjátok, két különböző dologról van szó.

Mivel a peteérés egy bonyolult hormonális folyamat, a spontán ovuláció is csupán egy mítosz. A tüszőrepedés és a petesejt kilökődése nem tud spontán, “csak úgy” megtörténni. Ez a téves elképzelés onnan eredhet, hogy a nők a ciklus 14. napján várják az ovulációt, ám végbemehet valamivel előbb, illetve jóval később is. A testünk termékenységi jelzéseinek (ébredési testhőmérséklet, méhnyaknyák állaga, stb.) megfigyelésével tudjuk megállapítani, körülbelül mikor történt ez meg. Ha pedig nem a tankönyvi időben van az ovuláció, a véletlennel magyarázzák ismereteik hiányát. Helytelenül.

A másik oka ennek a téves elképzelésnek az lehet, hogy sokan mindenféle hüvelyi vérzésre menstruációként hivatkoznak. Ennél viszont jóval több fajta vérzést különböztetünk meg. Van, ami teljesen egészséges, míg mások valamilyen rendellenességre utalnak. Részben tévhit az is, hogy menstruáció alatt nem lehet teherbe esni. Valójában ez egyrészt ciklushossz függő, másrészt függ attól is, hogy az adott vérzés valóban menstruáció-e. Ez egy termékenységtudat tanfolyam és alapos cikluskövetés segítségével állapítható meg.

Ha már az ovulációt körüljártuk – mi a helyzet a látszólag furcsa hüvelyi folyással, amely minden hónapban visszatérő vendégünk? Elsőre ijesztő lehet, ám teljesen normális jelenség. Méhnyaknyáknak hívjuk, ugyanis a méhnyak csatornájában termelődik, amely a hüvelyt és a méhet köti össze. Ennek funkciója, hogy segítse a spermiumok eljutását a hüvelyből a méhbe, onnan pedig a petevezetőkbe a kilökődött petesejthez. Ovuláció környékén megnő a nedvességtartalma, állaga leginkább tojásfehérjéhez hasonlít. Ebben a nedves közegben jóval könnyebben tudnak haladni a kis katonák.

Amit tapasztalunk, legtöbb esetben csupán az egészséges méhnyaknyákunk. A kóros hüvelyváladék sárgás, zöldes színű, vagy túrós állagú, és kellemetlen szagú. Sokszor a hüvely vagy vulva környékén égő, viszkető érzéssel társul.

Láthatod, mennyi mindent üzen neked a tested, ha odafigyelsz rá, és megtanulod értelmezni az üzenetét. Felismerheted, mi az, ami számodra normális, egészséges, és mi az ami problémára utal. Az itt említett jelenségek az általánosabb, sokak által tapasztaltak közé sorolhatóak, de ennél jóval komplexebb történések is előfordulnak. 

Ha szeretnéd te is beleásni magad a tested és a ciklusod rejtelmeibe, nézz be a Facebook vagy Instagram oldalunkra, ahol folyamatosan hasznos és érdekes tartalmakat hozunk nektek. Amennyiben pedig szeretnél elmélyülni a témában, várunk sok szeretettel a termékenységtudat tanfolyamunkon.

Szerintünk a módszer legfőbb előnye az egészségünk feletti hatalomban rejlik, ám akár fogamzásgátlásra és babatervezésre is használhatod. Ha ezek közül valamelyik aktuális számodra, hamarosan hozunk cikkeket itt a Kollektív Magazin oldalán, és ezekről is olvashatsz bővebben.

Vigyázz magadra, 

Veró és Hajni

Előző cikk a témában itt található

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32