fbpx

Mik azok a női hormonok: ösztrogén és progeszteron

A női hormonrendszer működése egy nagyon kényes dolog, ami a legkisebb változástól is képes megborulni. Nem is tudjuk, mennyire fontos például az ösztrogén és progeszteron hormonok egyensúlya.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi az az ösztrogén?

Ösztrogének alatt nem egy, hanem háromféle hormont értünk, amelyek a szervezetben képesek átalakulni egymásba. Az ösztrogének a szteroid hormonok közé tartozó vegyületek, amelyek a petefészekben, a méhlepényben és a herékben termelődnek. A kamaszkortól egészen az utolsó menstruációig  termelik a petefészek tüszői. Többféle ösztrogénról is beszélhetünk és mennyiségük a ciklus különböző szakaszaiban eltérő.

Kislánykorban az ösztrogén emelkedésének köszönhetően kezd el nőni a mell, és szőrösödni a szeméremdomb és a hónalj. Felnőttkorban az ösztrogén hormonok folyamatosan hatnak a mellekre és a nemi szervekre. Az ösztrogénnek fontos szerepe van a csontok szilárdságának kialakulásában, ezért lép fel sokszor klimax után csontritkulás. Továbbá csökkentik a női szervezetben termelődő férfihormon mennyiségét.

A terhesség sem jöhetne létre, ha hiányoznának ezek a nélkülözhetetlen hormonok. Valamint a menstruáció szabályos működéséhez is fontos szereplő.

Kedvező és fontos hatása mellett azonban, ha úgynevezett ösztrogén-dominancia lép fel, az nagyban tudja befolyásolni a nők életét. Ez létrejöhet úgy, hogy az ösztrogén szint nő meg túlzottan, vagy a progeszteron szint csökken. Ebben az esetben fel tudja borítani a teljes ciklust, valamint peteérés nélküli ciklust is eredményezhet. Következménye lehet meddőség, vetélés, hajhullás, fejfájás, vizesedés, erős pms tünetek, hízás, alacsony libidó, szabálytalan ciklus, barnázás, PCOS, vagy depresszió.

Kezelésében az ösztrogén-hatású vegyszerek és ételek (pl. sok szója) mellőzésén kívül sokat segíthet a progeszteronpótlás, valamint az, hogy kivizsgáltatjuk, mi is okozza a zavart.

Mi az a progeszteron?

A progeszteron a progesztogéneknek nevezett hormonok közé tartozik. Ez a hormon a tüszőrepedés után a sárgatest működésével termelődik. Amennyiben nem következik be tüszőrepedés, nem képződik sárgatest, sem progeszteron.

A progeszteronnak fontos szerepe van a nőknél a megtermékenyítésben és a méhlepény létrehozásában, a terhesség létrejöttében. De ez felel részben a női menstruációs ciklus szabályozásáért is.

A progeszteron – amelyet időnként a terhesség hormonjának is neveznek – alapvető fontosságú a várandósság sikeres létrejöttében. A méhnyálkahártya a progeszteron hatására válik rá alkalmassá, hogy az embriókezdemény beágyazódhasson.

Ha a progeszteron és ösztrogén egyensúlya felborul, az testi és lelki szinten is megmutatkozik, ezért érdemes figyelni a jelekre.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32