fbpx

Turistaként a saját városodban

A következő hónapokban nagy eséllyel nem utazásokon fog járni az eszünk, hanem azon, hogyan éljünk túl ilyen szintű áremelkedést. Éppen ezért legyünk egy napra turisták a saját városunkban, mert az is lehet izgalmas!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Otthonunkban gyakran csak rohangálunk egész nap egyik pontból a másikba, vagy a munkahelyünkre és haza. Esetleg ki se mozdulunk, mert home office-ban vagyunk. Pedig merem feltételezni, hogy bőven akad felfedeznivaló érdekesség a saját városunkban is. Én például volt, hogy tartottam belvárosi séta napokat régen a fényképezőgépem társaságában. Ilyenkor csak andalogtam az Egyetem tér, vagy éppen a Zsinagóga környékén és figyeltem az épületeket, a budapesti csendéletet. Személy szerint én imádom azt a fővárosunkban, hogy akármikor jövök be egy ilyen sétára, mindig találok valami újdonságot, egy olyan épület részletet, amit azelőtt nem vettem észre. 

Bevallom, volt már, hogy kapun is belógtam, és egy izgalmas belső kert szerű gangos helyen találtam magam, amiről később megtudtam, hogy az egyik amerikai film forgatási helyszíne volt. De olyan is, hogy szándékosan, céllal mentem egy barátommal egy lepukkant régi gyárépületet felfedezni, szintén fotózás miatt. Az ilyen alkalmak során mindig azt érzem, hogy elképesztően gazdag ez a város, és még mindig keveset tudok róla. Éppen ezért érdemes akár itthon is városnéző túrára menni.

Free walking tour Budapest

Magyarul ingyenes séta túra Budapesten, amit bárki igénybe vehet. Nekem egy kedves ismerősöm idegenvezetőként dolgozik ilyen és egyéb túrákon, így jött a gondolat, hogy részt vegyek az egyiken. Csak ajánlani tudom neked is! Nincsen semmilyen kötöttség benne, hivatalosan tényleg ingyenes a túra, de ha a lelkiismereted úgy diktálja, akkor hagyhatsz egy számodra megfelelő összeget a túravezető részére. A külföldi turisták ezt szerencsére bőkezűen meg is teszik. 

Számos útvonal közül választhatsz. Én a budai túrába csatlakoztam, amihez a Széll Kálmán téren volt a gyülekező, innen sétáltunk fel a várba. Amiért szerintem érdemes egy ilyenen részt venni az az, hogy olyan plusz információkra tehetünk szert, amiket előtte nem hallottunk, vagy a történelem órákon nem tanítottak meg. Ha szerencsénk van, akkor egy igazán jó fej túravezetőt fogunk ki, aki tényleg megtűzdeli az tudnivalókat érdekességekkel. Megtudtam abban a két órában olyanokat egyes királyainkról, illetve az oszmánok országfoglalásáról, vagy éppen az épületek egykori fűtéséről és arról, hogy miért ilyen ablakokat alakítottak ki rajtuk, amiket korábban nem hallottam soha. Nem beszélve arról a történetről, hogy Rákosi annak idején mennyire szerette volna, hogy a Várban található Mária Magdolna toronyba temessék el. Ehelyett a Farkasréti temetőben végezte, ráadásul a sírját valaki minden éjjel kutyakakival kente be, hogy kifejezze gyűlöletét iránta. Na ilyen sztorikat biztos nem tanítanak az iskolában!

A másik ok, amiért érdemes egy napra turistának lenni, hogy a külföldiek között egy picit tényleg úgy érezheted, mintha te is egy utazáson lennél. Ráadásul több fiatal is szokott csatlakozni, akik egyedül utaznak akár, és nyitottak a beszélgetésre. Engem egy spanyol lány szólított meg, mert hallotta, hogy magyarul beszélek a túravezetővel. Ebből aztán az lett, hogy végig beszélgettük a túra egyes részeit, amiből kiderült, hogy onnan származik, ahol egy barátnőm dolgozott Spanyolországban. Aztán az is, hogy jelenleg Ausztriában él. Az esemény végén kontaktot cseréltünk, és megbeszéltük, ha valamelyikünk a másik városában jár, találkozunk. Számomra ez annyira pozitív élmény volt, hogy már csak ezért megérte elmenni az idegenvezetésre.

A turista élményt pedig fokozhatjuk azzal, hogy ellátogatunk egy étterembe az esemény után, vagy az egyik specialty kávézóban pihenünk meg. Azt például tudtad, hogy van egy magyar férfi, Bányai László, akinek costa Ricán saját kávé ültetvénye van? Az ő kávéját is kapni számos itthoni kávézóban. Például megjelenik olykor a Bartókon a Keletben, de én a balatonfüredi Pazarban is vettem már. Egy ilyen napot megkoronázhatunk még egy finom magyar borral vagy jó időben egy csillaglessel. Így igazán hazai turistának érezzük majd magunkat estére.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32