fbpx
Mint minden összetett kérdésre, a divatipar fenntarthatósági problémáira sincs egyszerű vagy azonnali megoldás. Vannak azonban jobb lehetőségek a javítására, ilyen a regeneratívabb divatrendszer kialakítása is. De mi is ez?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Huta Réka írása

Mindannyian hallottunk már a fenntartható divatról, de a „regeneratív divat” kifejezést is érdemes megismerni. Ez a kifejezés a regeneratív mezőgazdaságon alapul, amely olyan gazdálkodási elvekből áll, amelyek a talaj egészségére összpontosítva a teljes ökoszisztéma javítására törekszenek. A talaj helyreállításával visszafordítják az éghajlatváltozást, munkájuk által a szén-dioxid-kibocsátás csökken és a vízkörforgás is javul.

A regeneratív gazdálkodás lényege a változatos növénykultúrák telepítése, az őshonos állatok legeltetése, az agrárerdészet (fás növények telepítése az élelmiszernövények mellé), a vetésforgó, és ami a legfontosabb, a növényvédő szerek és a szintetikus műtrágyák használatának mellőzése. Sok növényt stratégiai céllal ültetnek, hogy segítsék a többi növény fejlődését. A természet természetes működésének imitálása  révén a regeneratív gazdálkodás célja a talaj és a növények feltöltése is.

A talaj egészsége kulcsfontosságú ebben a folyamatban, mivel a tápanyagban gazdag talaj a fotoszintézis révén szenet választ el a légkörből, és táplálékot biztosít a mikroorganizmusok számára. Az ipari forradalom óta rendkívüli mennyiségű szén szabadult fel, és a Föld természetes körforgása már nincs egyensúlyban. Számos jelenlegi mezőgazdasági folyamat következtében hatalmas földterületek nem képesek a szén felvételére. A regeneratív mezőgazdaság valóban segíthetne megállítani az éghajlatváltozást, mivel az egészséges talaj sokkal több szenet köt meg. 

regeneratív divat
forrás: fibershed.org

Hogyan alkalmazható ez a divatiparra?

A regeneratív divat olyan ruházatra utal, amely a körforgást támogatja – akár a használt gazdaságon keresztül, az egyébként kidobásra kerülő anyagok újrahasznosításával, akár a regeneratív mezőgazdaság talajból talajba kerülő körforgásán keresztül.

A divatiparban használt természetes szálakat – legyenek azok állati vagy növényi eredetűek – mind farmokon vagy tanyákon termesztik/nevelik. Ha tehát a szálak vagy a szálakat előállító állat egy regeneratív rendszer része, akkor a szálak regeneratívaknak tekinthetőek.

Bár még közel sem annyira elterjedt, mint a bio, a regeneratív szálak gyorsan terjednek. Ezen a téren vezető szerepet tölt be a Fibershed, egy kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet, amely kutatással, oktatással, rendezvényekkel és partnerségekkel építi a regeneratív termelést. A Fibershed rendelkezik a Climate Beneficial™ tanúsítvánnyal, melyet olyan márkák kapnak, amelyek olyan tájakról származó szálakat használnak, ahol szén-dioxid-kibocsátást csökkentő (azaz szén-dioxid-megkötő) gazdálkodási gyakorlatokat alkalmaznak.

regeneratív divat
forrás: fashionista.com

A regeneratív mezőgazdaság az éghajlatváltozás és a fenntartható jövő építése szempontjából a megoldás része lehet. Ha vásárlásainkkal, adományainkkal támogatjuk a regeneratív gazdálkodást és az ökoszisztéma helyreállítását folytató gazdákat és földművelőket, akkor ténylegesen segíthetjük bolygónk regenerálódásának folyamatát és az éghajlatváltozás megfordítását. Emellett a használt vagy újrahasznosított ruhák vásárlása egy másik módja annak, hogy támogassuk a körforgást.

A cikk szerzője Huta Réka, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek