fbpx

Táskakészítés rejtelmei – Gabor Kiss Handmade interjú

Kiss Gábor meginvitált műhelyébe, és bepillantást engedett a táskakészítés rejtelmeibe. Darabjai odaadással és komoly figyelemmel készülnek, beszélgetésünk során pedig az alkotási folyamatról is megtudhattam egy kicsit többet!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szerző: Repcsák Angelika

Hogyan alakult az utad a bőrtáskák irányába?

Alapvetően távol állok a divatszakmától, így meglepő lehet, hogy táskákkal foglalkozom. Anno, miután sorra buktam sulikban, a szüleim választás elé állítottak, mint ahogy ilyen helyzetben sokakat: vagy elmegyek dolgozni, vagy megtanulok egy szakmát! Mivel a bőrdíszmű nagyjából kézenfekvő volt, elkezdtem. És osztályelső lettem! Akkor még nem tudtam, de úgy tűnik, jól döntöttem.

Hogyan zajlik az anyagbeszerzés folyamata?

Itt a műhelyben nem nagyon tartok anyagokat, nem halmozok. Pont mindig annyi van mindenből, hogy az adott munkáimra előre meglegyen, ezekhez viszont előtte gondosan választom ki az anyagokat. Mindent itthonról szerzek be, ők pedig külföldről, de ügyelek arra, hogy megbízható forrás legyen!

Mivel kézműves, időtálló táskáid vannak, beletartozhat a slow fashion kategóriába. A fenntarthatóság tudatos döntés részedről?

Kisvállalkozóként nem engedem meg magamnak, hogy tonnaszámra tartsak itt anyagokat, táskákat. Csak a szükséges dogokat rendelem meg és készítem el. Nem szeretek pazarolni, és igyekszem elkerülni, hogy bármilyen hulladékot termeljek.

Alternatív “bőrök” vonzanak?

Őszintén? Nem (nevet). Nem tudsz jobbat találni belőlük tartósságban, mint amilyen az igazi bőr. Örök garanciát vállalok a táskáimra, ami csak ezzel az anyaggal kivitelezhető jól, hisz ennél időtállóbb jelenleg nincsen.

Hogyan születnek meg a dizájnok, mi az, ami inspirál?

Ha meglátok valamit, aminek mondjuk tetszik a formája, elkezdek gondolkodni rajta, hogy hogyan tudnám átvinni a saját stílusomba. Nem nagyon szoktam rajzolgatni, tervezgetni, hanem csinálok tesztdarabokat. Ezeket módosítgatom véglegesre, amikor már a kész próbatáskán látom, hogy hogyan lehetne még jobb, még közelebbi az elképzelésemhez. 

kiss gabor handmade

Tervezel terjeszkedni/növekedni?

Terveztem, és tervezek is, be is kerültek boltokba a táskáim, de mindig arra jutottam, hogy jobban érzem magam, ha csak a műhelyben, magamnak csinálom ezt. Jobb a békesség, a nyugalom, és igazából szerencsére nincs is rá szükségem. Külföldre szívesen terjeszkednék, de egyelőre egyedül végzem az egész munkafolyamatot, így nehéz lenne megoldani.

Csak a táskák világa vonz?

Nem, sok mindent kipróbáltam már, például más márkákkal együttműködve táskákat, kiegészítőket is készítettem. Még érdekel az autókárpitozás, kormánybőrözés, ezt még meglátjuk, hogy alakul! Egy időben pedig régi foteleket is újítottam fel.

Hol látod a márkád jövőjét 10 év múlva?

Sose tervezek előre. Szeretném ezt csinálni, de sodródok az árral, amikor jön egy olyan lehetőség, kihasználom. Klassz lenne a műhelyben lenni, a kialakult vevőkörömmel, és úgy csinálni ezt akkor is, hogy mindenkinek jó legyen!

A cikk szerzője Repcsák Angelika, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek