fbpx

Bemutatkozik a Kutatók Éjszakáján a Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Szeptember 30-án a Katt(anj) a tudományra! projektnek köszönhetően első alkalommal nyitja meg kapuit a Kutatók Éjszakáján a Humán Tudományok Kutatóházában a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK).
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kutatóház változatos programokkal várja az érdeklődőket: a látogatók genetikai kérdésekkel és környezeti válságokkal foglalkozó tudományos beszélgetéseken vehetnek részt, megismerkedhetnek a középkori Magyarország hétköznapjaival, betekintést nyerhetnek az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménybe, valamint az archeogenetikusok bőrébe is belebújhatnak. A programsorozatot szabadulószoba színesíti, a napot pedig Grecsó Krisztián és Beck Zoltán közös zenei-irodalmi estje zárja.

kutatók éjszakája

Végleges a Bölcsészet sokszínűen – Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban rendezvény programja. Az esemény gerincét két nagy beszélgetés adja. Az egyik a Glossza podcast csapata által vezetett kerekasztal, amely a géntechnológia témakörét járja körül, vizsgálva annak környezeti hatásait és etikai kérdéseit.

A másik beszélgetés egy nagyon aktuális témát, a kríziseket veszi górcső alá. Hogyan reagált az emberiség a krízisekre és fordulópontokra, milyen túlélési stratégiák alakultak ki az elmúlt 12.000 évben? A beszélgetésben résztvevők évezredek kihívásaira adott válaszokat elemzik a legfrissebb kutatási eredmények alapján és történeti korokat átívelően.

A látogatók ezen kívül betekinthetnek egy középkorász boszorkánykonyhájába, megismerhetik Európa Eldorádóját, vagyis Erdély aranybányászatának, pénzverésének és ötvösművészetének történetét, tovább  közös gondolkodásra is hívják az érdeklődőket, hogyan is lehet megtervezni egy régészeti bemutatóhelyet.

Mindemellett egyedi, máskor nem látható kiállítások, interakítv bemutatók is várják az érdeklődőket. A vendégek beléphetnek az Archeogenomikai Intézet laborjába és mindenki belebújhat egy „archeogenetikus bőrébe”, meglátogathatják az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményt és különleges tárgyakkal és dokumentumokkal találkozhatnak a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményében is.

A programsorozatot játékos, néprajzi tematikájú szabadulószoba színesíti, valamint az etnográfusok külön kamarakiállítást nyitnak a kutatóház galériáján, miközben mesélnek a terepmunka sajátosságiról és a megismert társadalmakról. A napot Grecsó Krisztián és Beck Zoltán közös zenei-irodalmi estje zárja.

Minden program ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött!

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) a filozófia, az irodalomtudomány, a művészettörténet, a néprajztudomány, a régészet, a történettudomány, a zenetudomány, az archeogenomika és a klasszika-filológia területén folytat kutatásokat.

A Bölcsészet sokszínűen – Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban további híreiért és programjaiért látogass el weboldalunkra és kövess minket Facebookon!
https://kattatudomanyra.hu/kutatok-ejszakaja/

https://www.facebook.com/kattatudomanyra/events/

https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek/bolcseszettudomanyi-kutatokozpont

Kapcsolódó cikkek