fbpx

“Blue zone”, a hely ahol mindenki sokáig él

Mindenki szeretné megtudni, mi a hosszú élet titka. Ha pedig a témában kutatunk, akaratlanul is a Blue zone megnevezésbe futunk bele. Hogy mi ez, a cikkből kiderül.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi az a Blue zone avagy a Kék zóna

Dan Buettner, a Blue Zones alapítója, a National Geographic riportere, és a New York Times bestseller szerzője feltárásai és kutatásai során 5 olyan területet azonosított a világon, ahol lehetséges jól, egészségesen és hosszú ideig élni. Ezek a görög Ikaria sziget és a japán Okinawa, a Nicoya-félsziget Costa Ricán, a Loma Linda közösség Kaliforniában és Szardínia szigete.

A Kék Zóna koncepciója Gianni Pes és Michel Poulain által gyűjtött és feldolgozott demográfiai adatok eredményeiből született. Mindezek alapján kiderült, hogy Szardínián él a világon a legtöbb százéves férfi.

Ezt követően más területeket is felfedeztek, amelyeket olyan adatok jellemeznek, amik bizonyos demográfiai érdekességekre hívják fel a figyelmet:

– A százéves nők nagyobb koncentrációja Okinawában jellemző

– A százéves férfiak második legmagasabb koncentrációja, és a második legalacsonyabb halálozási arány rekord a Nicoya-félsziget lakosaié

– Loma Lindában a lakosok átlagosan 10 évvel tovább élnek, mint az Egyesült Államok többi részén

– Ikaria szigetén az egyik legalacsonyabb a demencia halálozási aránya

Mi a titok?

A Blue zone lakóinál megtalálható pár hasonlóság, amit ha betartunk vagy legalábbis törekszünk rá, akkor teszünk egy lépést a hosszú élet felé. Még ha pontos recept nincs is, a kék zónák kutatói és demográfusai nemzetközi antropológiai tanulmányok révén és a jelentős kulturális különbségek ellenére is azonosítani tudtak pár pontot, ami akár a hosszú élet titka is lehet.

  1.  Mozgás : Az egyik közös elem a folyamatos mozgás, ami nem feltétlenül tényleges sportolást jelent. Sokkal inkább az aktív életmódot. Napi séta, kertészkedés, barkácsolás stb.
  2. Van cél: Az elvégzett tanulmányok szerint az életcél megléte körülbelül 7 évvel megnövelheti a várható élettartamot.
  3. Stressz, nyomás csökkentés : Még a blue zone lakói is szenvednek a stressztől, mindez csak arról szól, hogy tudják, hogyan kell kezelni azt. Valójában ezeken a területeken igazi rutinokat alakítanak ki, a nap végén pedig tényleg képesek kiereszteni a fáradt gőz. Okinawában egy pillanatra megemlékeznek őseikről és imádkoznak. Az ikariak többször szunyókálnak, a szardíniaiak fenntartanak egy órát, amit vidáman, társaságban töltenek.
  4. 80%-os szabály : A kék zónák minden kultúrájának közös jellemzője, hogy azt vallják, étkezés közben nem kell tele enni magukat, és a teljes jóllakottság előtt, 80 százaléknál megállnak. 
  5. Növényi alapú étrend : Ezeken a területeken az étkezési szokások erősen növényi alapúak, különösen hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek és szárított gyümölcsök jellemzik.
  6. Bor : Igyunk mértékkel, napi 1-2 pohár bort (főleg a szardíniai Cannonaura jellemző), jót tesz a keringésnek és a hangulatnak. 
  7. Hit: A Blue zone-on belül megkérdezett 263 százéves közül 258 aktívan vallási közösséghez tartozik, függetlenül a felekezettől, pontos vallástól. Az elvégzett tanulmányok szerint a vallásosság a plusz 4-ről 14 évre növelheti a várható élettartamot.
  8. Első a család: Egy másik hasonlóság a Kék Zónák százéves lakói között a szeretteik és a család fontossága és közelsége. Gyakran elkötelezettek egy élettárs iránt (ami körülbelül 3 évvel növeli a várható élettartamot), és időt fektetnek a családjukba. Ez a közelség csökkenti a csecsemőhalandóságot is.
  9. A megfelelő környezet: A világ leghosszabb életű emberei olyan környezetben élnek, amely támogatja az egészséges viselkedést. Ha pozitív és egészségtudatos hozzáállással rendelkező emberekkel vesszük körbe magunkat, akik valóban hozzá adnak az életünkhöz, az is kedvező hatással van, hiszen egy nyugodtabb életet biztosít.

Forrás

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32