fbpx

HelpAPP az Ukrajnából érkezett menekülteknek

Az UNICEF Magyarország az UNICEF világszervezetével együttműködésben, a háború elől menekülő, bajba jutott emberek támogatására kiterjesztette HelpApp nevű mobilapplikációjának funkcióit.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint egymillió menekült érkezett Magyarországra, ahol azonnali segítséget és biztonságos elhelyezést kaptak a helyi és nemzetközi civil szervezetektől.

Egy idegen országban, hirtelen kiszolgáltatottá vált helyzetben azonban sokaknak nehéz kiigazodni, a többség nem ismeri lehetőségeit, segítségre szorul, ráadásul a helyi nyelv ismerete hiányában nem is tud tájékozódni. Az UNICEF Magyarország az UNICEF világszervezetével együttműködésben, a háború elől menekülő, bajba jutott emberek támogatására kiterjesztette HelpApp nevű mobilapplikációjának funkciót, így a hazánkba érkező menekültek immár négy nyelven is – angol, magyar, ukrán, orosz – elérik a legfontosabb és leghasznosabb praktikus helyi információkat. Az anyag összeállításánál különös tekintettel voltak a családokra és az egyedül utazó gyerekekre.

Az ingyenesen elérhető applikációt eredetileg évekkel ezelőtt hozták létre, azzal a céllal, hogy gyors és hathatós segítséget nyújtsanak bántalmazott gyerekek és fiatalok számára – beleértve a családon belüli erőszak, a párkapcsolati erőszak és a kortárs erőszak, vagyis az iskolai zaklatás és a cyberbullying áldozatait. Az app azt is lehetővé teszi, hogy a bajbajutott fiatalok egyetlen gombnyomással segítséget hívjanak, vagy elküldjék tartózkodási helyük GPS-koordinátáit az általuk kiválasztott személyeknek; de választ kaphatnak a konfliktusok erőszakmentes megoldásával és a saját jogaikkal kapcsolatos kérdéseikre is.

A Magyar Suzuki Zrt. támogatásával a HelpApp most egy komolyabb fejlesztés után arra is alkalmassá válik, hogy a háború sújtotta Ukrajnából ide menekülő, a hazai közigazgatásban kevéssé jártas, magyarul a legtöbb esetben nem beszélő embereket lássa el fontos, de számukra sokszor nehezen beszerezhető információkkal. Azok számára, akik nem használnak mobil alkalmazásokat, az értékes tartalom egy új, erre a célra létrehozott weboldalon keresztül is elérhető itt: https://unicef.hu/refugee-information

Sokan szorulnak segítségre

A Baker McKenzie budapesti és kijevi irodáinak, valamint a PILnet munkatársainak közreműködésével összeállított információs anyag húsz különböző témakörre bontva ad felvilágosítást az Ukrajnából Magyarországra érkezők számára. A menekültek és segítőik  olyan kiemelten fontos kérdésekről olvashatnak, mint például az, hogy hogyan tudnak menedékes státuszért folyamodni; hol és hogyan szerezhetik be az itt tartózkodásukhoz, illetve harmadik országba való  tovább utazásukhoz szükséges iratokat; milyen lehetőségeik vannak, ha Ukrajnában élő nem ukrán állampolgárként (pl.: ott tanuló diákként vagy vendégmunkásként) voltak kénytelen elhagyni a háború sújtotta országot; hogyan tudnak munkát vállalni Magyarországon; milyen segélyekre, támogatásra jogosultak. 

„Az UNICEF munkatársai Ukrajnában és a környező országokban is azért dolgoznak, hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutott embereknek: élelmiszert, biztonságos ivóvizet, víztisztításhoz szükséges berendezéseket, higiéniai csomagokat, gyógyszereket, oltóanyagokat és orvosi felszereléseket szállítanak a harcok sújtotta térségekbe. Szakembereink mentális és pszicho-szociális segítséget nyújtanak a traumatizált családoknak; online tananyagokat fejlesztenek, tanszereket osztanak és támogatják az oktatási intézményeket – sorolja Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. – Magyarország, mint befogadó- és tranzitország a menekültek egyik legfontosabb célpontja. A megújult HelpApp révén az ide érkezőket segítjük abban, hogy hozzáférjenek az őket megillető ellátásokhoz, képesek legyenek intézni a hivatalos ügyeiket.” 

A legfontosabb a gyerekek képviselete

Az UNICEF elsődleges célja a gyerekek támogatása: nem véletlen, hogy az őket érintő kérdések kiemelt hangsúlyt kaptak az információs anyagok összeállításánál. A szakértők által kiválasztott témakörök között számos olyan szerepel, amely kifejezetten a gyermekek jogaival, a nekik járó juttatásokkal, lehetőségekkel, az őket megillető védelemmel foglalkozik. 

„Elkezdődött az iskolaév, de sokan még mindig nem tudják, hogy a Magyarországon tartózkodó menekült gyerekeknek ugyanúgy joguk és lehetőségük van óvodába, iskolába járni, mint az itt élő kortársaiknak – magyarázza Mészáros Antónia. – Számunkra a gyerekek érdekeinek képviselete a legfontosabb, és szilárdan hisszük, hogy egy háborús trauma után az életük akkor térhet vissza idővel a normális kerékvágásba, akkor lesz esélyük a nyugodt, teljes, kiegyensúlyozott jövőre, ha nem maradnak ki hosszú időre az oktatásból.”

A HelpApp legújabb változatának, illetve a kapcsolódó microsite-nak a kifejlesztése a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával valósult meg. „A Magyar Suzuki Zrt. már harmadik éve támogatja az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi munkáját – nyilatkozta Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője. – A korábbi években a gyermekbántalmazás és az online zaklatás ellen igyekeztünk fellépni. Idén az Ukrajnából hazánkba érkező családoknak és gyerekeknek is szeretnénk támogatást és valódi segítséget nyújtani. A célunk az, hogy eligazodjanak a sokszor bonyolult jogszabályok és adminisztratív útvesztők között, és minél könnyebben átlássák, a különböző problémákkal, kérdésekkel mikor kihez fordulhatnak.” 

Az ukrán menekülteknek szóló fejezetben szereplő szakmai tartalom kialakításában dr. Óváry-Papp Nóra ügyvéd vezetésével a Baker McKenzie budapesti irodája nyújtott segítséget, míg a nemzetközi ügyvédi iroda kijevi kollégái fordítással segítették a projektet.

A HelpApp legújabb változata letölthető a Google Play online áruházakból. Az UNICEF Magyarország menekülteket segítő internetes oldala ide kattintva érhető el.

Az Ukrajnában élő és az onnan elmenekült gyerekeknek azonnali humanitárius segítségre van szükségük. Az UNICEF Magyarország munkájához azonnali támogatás küldhető itt: https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés