fbpx

Krakkói útikalauz

Jártál már olyan helyen, ahol úgy érezted hazaértél? Hogy te nem először jársz itt? Na, ez nekem Krakkó. Most pedig másodszorra is visszatértem, hogy leteszteljem, még mindig így érzek-e.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A válasz IGEN. Csodás kora őszi időt fogtunk ki Krakkóban, ami októberben igazi áldás, így sokat tudtunk sétálni, felfedezni az amúgy nem túl nagy várost.

Tippek rövid látogatáshoz

Mi csütörtök délután érkeztünk repülővel és szombat délután már mentünk is vissza, szóval igazából 1 teljes napunk volt csak a városban, meg két fél, így nem akartuk túltervezni magunkat.

Az első és kihagyhatatlan az nyilván a történelmi központ, a Rynek Główny. A maga 200×200 méterével Európa legnagyobb középkori főtere. És tényleg, hiába láttam már egyszer, percekig képes voltam csak állni és megpróbálni befogadni a szememmel a látványt. Itt számos étterem található, mi is itt vacsoráztunk az első esténken.

A téren és környékén sorakozik a legtöbb látnivaló is, mint például a kéttornyú Mária-templom, a Szent Adalbert-templom és a Posztócsarnok.

Ami engem leginkább megfogott Krakkóban, hogy milyen szépen megtartották a történelmiségét. A zsidó negyedbe lépve például szinte arcon csap a történelem, anélkül, hogy lépten, nyomon felhívnák rá a figyelmedet, hogy amúgy micsoda szörnyűségek is történtek itt a második világháború alatt. És nem is csak a borzalmak jutnak eszedbe, hanem inkább az a tömény kultúra és a múlt csodás egyvelege, ami mégis egy mai, európai város képét adja.

Minden utca tiszta, pedig tele van emberekkel. Az autóforgalom szépen ki van vezetve a központból, így sokkal nyugodtabban lehet sétálni. Mindenhol akad egy park, így szinte fellélegzett a tüdőnk Budapesthez képest.

Nekem egy biztos pont volt a látnivalók listáján, ami anno elmaradt és az az egykori Schindler gyár, ma már múzeum. Pár éve már jártam Auschwitz-ban, ami nem messze található Krakkótól, és akkor a gyárlátogatás kimaradt. Bár nem egészen olyan volt végül, mint amire számítottam, de így is egy izgalmas, jól kialakított, interkatív kiállítást láthattunk, amit csak ajánlani tudok.

Krakkó: ami az ételeket illeti…

Nos, van itt minden, amire csak vágyhat az ember. Olasz kajáldák, finom hamburgerek, tradícionális zsidó vagy éppen lengyel konyha. Na meg persze Meki.

Mi első este egy tradicionálisabb helyre ültünk be a főtéren, ami kicsit csalódás volt, de nem az ételek, sokkal inkább a kiszolgálás terén. Persze nem maradhattak el a kis töltött batyuk sem, ami helyi nevezetesség, és egy tipikus, kockás abroszos helyen fogyasztottuk el őket, két pohár finom lengyel sör mellett.

Utolsó esténken pedig egy igazi jó kis hamburgeres helyet találtunk, ami az eddigi életünk talán legjobb szendvicsét eredményezte.

Ami meglepett minket, hogy mennyi pörkölő, különleges kávézó van ebben a kicsi városban. Szagolgattunk a világ minden tájáról jött kávé szemeket, sőt haza is vittünk belőlük. Majd a frissen darált kávénkat kortyolgatva azt éreztük, na igen, így lehet élni.

Ami az árakat illeti, egyáltalán nem vészes, valamivel olcsóbb, mint Budapest például, bár nyilván nem is egy fővárosról beszélünk. 

Ugyan ez egy igazi villámlátogatás volt, így főleg csak a hely atmoszférját szívtuk magunkba, mintsem sok múzeumot vagy látnivalót fedeztünk volna fel, de így is nagyon megérte.

Krakkó egy szuper őszi, tavaszi úti cél lehet!

További utazási tippek

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32