fbpx

5 tipp, hogy hogyan kerüld el a fast fashiont, anélkül, hogy kimaradnál a legújabb trendekből

Mi is az a fast fashion és miért érdemes elkerülni? Hogyan lehet a környezetet úgy támogatni, hogy közben a pénztárcánkat sem terheli meg?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Józsa Kamilla írása

A fast fashion egy egyre inkább elterjedt fogalom, ami sok világméretű divatcég működési modelljét jellemzi. Ezek a cégek minél gyorsabban és olcsóbban előállítható ruhákat terveznek, mindezt úgy tudják elérni, hogy alkalmazottjaikat és a környezetet is kizsákmányolják. Az ENSZ Fenntartható divat szövetségének jelentéséből kiderül, hogy a divatipar felelős a világon létrejövő szennyvíz 20 %-ért, valamint ez az iparág évente félmillió tonna szintetikus mikroszálat bocsát az óceánba. Ezek a példák elrettentőek, de mi, mint az egyszerű, divatot kedvelő emberek hogyan tudunk tenni ellene? 

Cikkünkben 5 módszert mutatunk, amivel trendik maradhatunk, de mégsem ártunk a környezetnek és embertársainknak. 

1. Kincsvadászat a turkálókban

Ez manapság a legelterjedtebb, legismertebb alternatívája a fast fashion-nek, hiszen a turkálók egyszerűen és néha hihetetlenül olcsó áron kínálnak jó minőségű, trendi darabokat. Ezekben az üzletekben különleges, egyedi ruhákra találhatunk, amik feldobják ruhatárunkat.

2. Légy önmagad ruhatervezője! 

A saját ruháid tervezése, szabása és varrása ijesztően hangzik elsőre, de ha egyszer belejössz, nem tudod majd abbahagyni! 

Ha te hozod létre saját ruháidat, akkor senkivel nem kell kompromisszumot kötnöd, kis gyakorlással és fantáziával olyan ruhákat hordhatsz, amilyeneket csak elképzelsz. 

Egyre elterjedtebb, hogy az emberek a saját ruháikat varrják, így rengeteg segítség megtalálható akár a neten is. YouTube-on és TikTokon is számos varrást tanító csatorna létezik, ahol egyszerűen, lépésről lépésre magyarázzák el a szabás-varrás fortélyait. Egy másik opció a varrás megtanulására a már régóta működő Burda magazin, amely nemcsak hasznos tanácsokkal látja el a kezdő és haladó varrni vágyókat, de szabásmintákat is tartalmaznak magazinjai. 

3. Vegyél kevesebb, de jobb minőségű ruhát

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kapszula gardrób koncepció is ezt az elvet támogatja. A fast fashion elv alapján működő üzleteknek nem érdeke a jó minőségű ruhák előállítása, hiszen az kevesebb eladást eredményezne. Éppen ezért, ha a slow fashiont szeretnénk támogatni, de mégsem szeretnénk megterhelni pénztárcánkat, akkor érdemes egy-két fenntartható márkától származó örök darabba befektetni, hiszen ezeket többször felvehetjük és a kiegészítőkkel játszva mindig új outfitet hozhatunk létre belőlük. 

4. A nagyi padlása 

Mindannyian megfigyelhettük már, hogy a trendek ismétlődnek, visszatérnek. Éppen ezért, ha szerencséd van és a nagyszülők, vagy szülők félretették kedvenc ruhadarabjaikat, nagy esély van rá, hogy azok a ruhák a mai divatnak megfelelő vintage, retró darabok lesznek. Ezeket hordva pedig nemcsak trendi és egyedi leszel, de új életet adsz a régi ruháknak és a családi hagyományt is tovább viszed. 

5. Légy kreatív! 

Merj játszani a ruhákkal és kiegészítőkkel! Válassz olyan darabokat, amiket többféleképpen is feltudsz venni. Például egy miniruhát használhatsz felsőként vagy szoknyaként is. A megfelelő kiegészítőkkel pedig ugyanabból a ruhából két teljesen más stílusú öltözéket tudsz létrehozni! 

hivatkozások:https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/un-alliance-sustainable-fashion-addresses-damage-fast-fashion

képek forrása: https://wordpress.org/openverse/ 

A cikk szerzője Józsa Kamilla, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek