fbpx

Horváth Tamás: Szemét világ – írói pályázat

Írói pályázatunk eredménye megszületett. Itt olvashatják az 5 kiválasztott művet: amelyik a legjobban tetszik, arra szavazhattok is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mikor fél ötkor felkelek, a madarak visszafojtott lélegzettel várják, hogy az iszákos szomszéd  kiadja magából utolsó szidalmait. A füttyszó aztán úgy pattan vissza a szürke panelházak  esőverte falairól, hogy az még a sokat szenvedett lakók ébredését is könnyebbé teszi. Belépve  a konyhába narancssárga overálom leeresztett ugrálóvárként virít a konyhaszékre hajítva. A  porkávémat kevergetve mélyeket szippantok a keserű illatfelhőbe, majd munkába menet  mentolos krémmel dörzsölöm be az orrom tövét. Szakács karrieremet félbe vágta egy rossz  mozdulat a húsvágó bárddal, ezt követően maradék hét ujjamat a városi szemétszállítás  szolgálatába állítottam.  

A héten lomtalanítás van a kerületben. A lecsupaszított fő utcákon túl, az óvoda mögé  érve látom, hogy sok kacat megmaradt még. A barna foltos kanapé mögött turkálva a kezembe  kerül egy játék kukásautó. Nagyot dobban a szívem, mikor meglátom az aljába vésett  monogramot: B.N. Apámtól kaptam hasonlót valamikor négyéves koromban, pont, mielőtt  elindult volna egy doboz gyufáért, hogy aztán soha többet ne lássam újra. A szemétszagban  állva az az érzésem, valahol a szemközti házban lakhat. A lépcsőházba surranva meglátom a  Balogh nevet az egyik rozsdás fémdobozon. Torkomban dobogó szívvel szedem a lépcsőket a  második emeletig, ahol a függőfolyosó végén megtalálom a lakást. Az ajtón keresztül érzem,  hogy odabent évtizedes dohányzás súlya üli meg a levegőt. Nincs olyan emlékem, hogy apám  ne égő cigivel a kezében nyúlt volna felém. Az arcára már nem emlékszem, de a fehér trikó és  a cigi élesen él az emlékeimben. A kopogásomra senki nem válaszol, az ajtó viszont résnyire  nyitva van. Már az előszobában megcsap az agresszív szemétszag. Ilyen förtelmes,  nyálkahártyáig hatoló bűzt nem sokszor éreztem eddig. A fotelban alvó alak koszos trikója alól  kibuggyan egy szőrös has. A rádióból halkan szól valami Máté Péter dal, a tv-ben felvételről  megy egy ősrégi focimeccs. 

– Te ki a franc vagy? – szólal meg a fotelból a trikó gazdája. Kezébe nyomom a  kukásautót, és elmondom neki, hogy szerintem ő az én huszonöt éve nem látott apám. Véreres  szemeivel végigmér, majd a kör alakú kisasztalról magához vesz egy rémesen olcsónak tűnő  dobozos sört. Rágyújt a hamutartóban félig elnyomott cigarettára, majd a füstöt hosszasan  kifújva végignéz rajtam.  

– Aztán ezt mégis miből gondolod? – hallom a hangját a füstszőnyeg túloldaláról.  Életem történetén végigfutva mély kötődést kezdek érezni a velem szemben ülő férfi iránt. Az  öreg, nagy kerek fejével szótlanul hallgat, miközben szájából főtt tojásra emlékeztető szag árad,  láthatatlan csápjaival meg újabb sör után tapogatózik. Megkérem, hogy meséljen ő is magáról,  de azt mondja, most fáradt, de ha holnap beugrok hozzá ugyanebben az időpontban néhány  zsák szeméttel, majd mesél.  

Másnaptól kezdve fülig érő mosollyal borítottam bele a zöld szemeteseket a vasfogú  szemétnyelőbe, és izgatottan vártam a találkozást apámmal. Meghagytam egy-két zsák  szemetet a házához vezető úton, amiből ő ragadozó módjára ette ki a félig megrágott  kajamaradékokat. Az elmúlt évtizedek okozta hiányt úgy akartam semmissé tenni, mintha egy  térdtől derékig érő lyukat próbáltam volna vékony cérnával megvarrni. Többször kérdeztem  anyámról, aki bennem már főként a kórházban összement, fertőtlenítő szagú nő képében jelent 

meg, gyermeki emlékeim erős falú ládába kerültek tudatom tengerének mélyére süllyedve. – Rendes nő volt, szeretett téged. Na add ide azt a másik zsákot is – válaszolt a kérdésemre.  Mire beköszöntött a tél, felmondtam az albérletem és beköltöztem apámhoz a  kisszobába. A fizetésem nagy részét rá költöttem, kicsinosítottam a lakást, amit ő újabb  szeméthalmokkal mocskolt be, de én egy percig nem éreztem rosszul magam. Aztán elindultak  a környékbeli lakók panaszai, melyek csendes éjszakákon lidércek módjára úsztak be a dohos  lakásba. Az egyik lakó meglátott, amint derékig a kukába hajolva szedem össze a szemetet és  viszem fel apámnak. Másnap behívatott a főnököm és kérdőre vont a furcsa viselkedésem  miatt. Figyelmeztetett, hogy a szemétnek egy helyre kell kerülni, a kukásautó feneketlen  gyomrába. Próbáltam tartani magam ehhez, de apám egyre követelőzőbb lett. Artikulálatlan  hangon hörgött, mikor üres kézzel állítottam haza. Felborította az asztalt, amiről a csonkig  szívott csikkek vaskos testű lárvák módjára szóródtak szét a burgundi vörös szőnyegen. Apám  már akkorára hízott, hogy a fotelból sem tudott egymaga kiszállni. Mikor egyik este a fejébe  vette, hogy elmegy gyufáért, én bepánikoltam és felajánlottam, hogy megveszem helyette.  – SZEMÉT! – üvöltötte, és én már nem tudtam megállapítani, rám gondol vagy csak  újabb adag szemétre vágyik. Bántó volt a csend, ami a behavazott utcán fogadott. Hunyorogva  törtem utat a szakadó hópelyhek között, miközben az emberek undorodva húzódtak el tőlem.  A kabátom bűzlött a rohadt ételmaradék szagától. Térdig érő hóban gázoltam át a kihalt  villamos síneken, az ujjaim sajogtak a hidegtől. Végül hajnalban találtam egy benzinkutat, ahol  árultak gyufát. Mire visszaértem a lakásba, az öreg kihűlve feküdt a fotelban. Hiába  pofozgattam, már késő volt. Hatalmasra duzzadt gyomrán szétszakadt az atléta. Öntudatlanul  feküdtem mellette a padlón, a következő, amire emlékszem, az ismeretlen emberek vádjai,  hogy én halálra etettem a bolond embert a másodikon, és hagytam őt megfagyni. Megsárgult  iratokat nyomnak az arcomba, amik szerint a bácsit tavaly engedték ki az elmegyógyintézetből,  ahol gyerekkora óta lakott, családja meg sosem volt.  

Elmosódnak a panelházak, ahogy mellettük futok, úgy érzem, soha nem ismertem más  szagot, csak a rothadó szemétét. Sötét van már, mikor egy lépcsőház aljában bemászok a  szeméttárolóba. Összekuporodok a fémkonténer mellett, és fejemet fogva hallgatom a  gyomrom korgását. A zsebemben lévő gyufából meggyújtok egy szálat és körbenézek. Az  ínycsiklandozó szeméthalmok közül kibontok egyet, sose ízlett még ennyire semmi. Apám fia  vagyok. 

Írói pályázatunk jelöltjére Facebook oldalunkon tudtok szavazni!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32