fbpx

3 érdekesség az 1956-os forradalomról

El kell mondanom, hogy volt egy időszak az életemben, amikor megszállottan kutattam az 1956-os forradalom után. És bizony akad pár tény, ami kevésbé ismert, de hozzátartozik a történethez.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A vidék szerepe

Ha 1956-os forradalom, akkor mindenkinek egyértelműen Budapest jut eszébe. Rádió, Sztálin szobor, Corvin-köz és sorolhatnám. Bár a fő harcok valóban itt zajlottak, maga a kezdet nem innen indult.

Ugyanis október 20-án Szegeden, az egyetemisták megfogalmazták a saját 12 pontjukat, és ezt később juttatták fel Budapestre. Valamint október 23-án, elsőként Debrecen diáksága mozdult meg, akik a Pártszékházhoz vonultak és átadták a követeléseiket.

Ha pedig vidék, akkor ki kell emelni, hogy többek között heves harcok dúltak Miskolcon, Egerben, Nyíregyházán és Szolnokon is. Valamint sokan jöttek fel Budapestre vidékről élelmet és ellátmányt hozni a harcosok számára.

1956-os forradalom érdekességek

A szovjet vezető esete az 1956-os forradalom alatt

A Kossuth téri sortűz sokak által ismert meghatározó esemény. Azt talán kevesebben ismerik, hogy a harcok során a közeli Pártközpont is megsérült, ahol éppen a szovjet kollégákkal tárgyaltak a magyarok. Ráadásul az akkori miniszterelnök helyettes is jelen volt. Az incidens után inkább a pincében folytatódtak a tárgyalások.

1956-os forradalom érdekességek

Leleményes Corvin-köziek

A Corvin-közben harcolók legendás alakjai mai napig élnek az emlékezetünkben. Egyik talán kevésbé ismert tettük, amikor úgy csalták tőrbe a szovjet tankokat, hogy egyszerű leveses tányérokat tettek az útra. Így a harci járművek nem mertek átmenni rajtuk, mert az hitték, hogy aknák.

érdekesség az 1956-os forradalomról

További cikkek a témában

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32