fbpx

A szándék jó, az üzenet káros – Szerencse lánya kritika

Hetek óta az egyik legnépszerűbb film Netflixen a Szerencse lánya, eredeti címén Luckiest girl alive. És bár sok fontos mondanivaló található az alkotásban, a végső üzenete véleményem szerint borzasztóan káros.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A toplistás film főszerepét Mila Kunis kapta, játékában nem is találok kivetnivalót, de nem is akarok. Viszont olyan szempontból fontos őt megemlíteni, hogy nagy rajongótáborral rendelkezik mind férfiak, mind nők körében. Így nem meglepő, hogy ha a film igencsak sok emberhez eljut. És éppen ez az aggasztó benne.

Miről szól a Szerencse lánya?

Ez az a pont ahol szólok, hogy ha nem láttad, akkor most nézd meg és utána olvass tovább, mert elspoilerezem az egészet. 

A történet a 32 év körüli Aniról szól, aki egy jól menő magazin sikeres szerkesztője. Van egy szintén sikeres (és gazdag családból származó) vőlegénye,  az élete a felszínen tökéletesnek tűnik. A valóság azonban távol áll a tökéletességtől. Anit tinédzserként több osztálytársa is megerőszakolt egy buliban, köztük a saját barátja is. Az esetnek sosem lett jogi következménye, a lány még az édesanyjának sem merte elmondani a történteket. A sztorihoz hozzátartozik az is, hogy az iskolájában két diák lövöldözésbe kezdett, aminek többen áldozatul estek, köztük az Anit megerőszakoló fiúk közül is ketten. A vérengzést ráadásul Ani barátai vitték végbe, aminek éppen a lány vetett véget azzal, hogy leszúrta egyiküket.

Azonban a gyanú, hogy neki is köze volt az egészhez fennmaradt a többi társában. A tinédzser úgy próbált túljutni mindezeken, hogy komoly karrier célokat tűzött ki maga elé, és el is érte amit akart. De a traumák okozta lelki sérüléseket ez csupán a felszínen tudta enyhíteni. Ani felnőtt korában is küzdött a történtek mentális következményeivel. Gyilkos gondolatai támadtak az őt egyébként támogató, és szerető párjával kapcsolatban. Gyakran bunkó volt másokkal, nehézségekbe ütközött a szexuális életében, és a felépített csodás imázsa mögött egy egészen más személyiség rejtőzött valójában.

A film végére az hozta számára a megoldást, hogy a New York Times-ban lehozták az ő igaz történetét mind a lövöldözéssel, mind a megerőszakolással kapcsolatban. Bosszút állt az egyetlen élő férfin a megerőszakolók közül. Szakított vőlegényével az esküvői próbavacsorán, mondván, hogy igazából csak kihasználta, hogy azt érezze több annál, mint aminek a gimis társai titulálták, és újra a karrierjére fókuszált. De biztos, hogy így nevezhető ő a Szerencse lányának?

Miért káros ez a történet?

Mert annak ellenére, hogy alapvetően jó céllal készült, egy fontos ügyet felkarolva, véleményem szerint a végső üzenete nagyon nincsen rendben. Adott egy fiatal nő, akivel szörnyű trauma történt. Sosem kapta meg azt az igazságtételt, amit megérdemelt volna, és azt a gyógyulási lehetőséget sem, amire szüksége lett volna. Tényleg borzalmas ami történt vele, és még rettenetesebb belegondolni, hogy hány másik lány van még így. Azonban egy filmben azt közvetíteni, hogy erre a megoldás a bosszú és a munkába temetkezés Hát ez szerintem egy nagyon rossz irány. Ani 32 évesen is megmaradt áldozatnak. Felnőtt nőként azonban úgy vélem már van annyira érett valaki, hogy belássa, a bosszú nem fogja megoldani a problémáit. És bár megérdemelte az igazságszolgáltatást, a történetéről írt cikke nem fogja rendbe tenni a lelkét. Nem fog sokat hozzátenni a mentális egészségéhez. Ezt közvetíteni nők millióinak, azt gondolom, hogy káros és cseppet sem célravezető. 

Abban a lelkiállapotban, amiben Ani volt a megerőszakolás pillanatától kezdve, egy tudatos segítségkérés, egy szakemberrel való együttműködés valószínűleg sokkal többet tudott volna segíteni. Amit természetesen egy 16 éves gyerek még nem fog fel. Azonban egy 32 éves nő igen. Így viszont azokban a fiatal lányokban, akik tudnak azonosulni a történettel, mindez csak annyit fog eredményezni, hogy a megoldás a bosszú, a karrierben csúcsra törés és a pökhendiség. 

Mindemellett pedig én személy szerint nagyon szeretném már látni, hogy egyszer a másik oldalról szól ez a történet. Mert bár nagyon fontosnak tartom, sőt bizonyos szinten még érintett is vagyok a nem kívánt szexuális aktus okozta traumák területén női oldalról, de azt is tudom, hogy ez nem csak nőkkel történik meg. Hogy vannak férfiak is az áldozatok között. Hogy ez az egész téma sokkal többrétűbb, mint amennyire azt Hollywood megmutatja. A Szerencse lánya pedig egy újabb alkotás, ami ha jó szándékkal is készült, de inkább a férfiak iránti kollektív gyűlöletet erősíti, amivel nem nyújt megoldást, sokkal inkább mélyíti a problémát.

Ha érdekel ez a terület, a tinédzserek megélései, a fiatalkori erőszak, vagy adott lövöldözések mögötti mentális háttér, akkor sokkal inkább ajánlom a 13 reasons why című sorozatot. Az jóval pontosabb képet ad ezekről. Ha pedig te is érintett vagy bármelyik esetben, kérj megfelelő segítséget! Esetleg írj nekünk, és igyekszünk mi is segíteni neked, hogy szakemberhess juthass!

Borítókép: Netflix

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32