fbpx

Miért nem tudunk nemet mondani? – személyes tapasztalatok

Veled is előfordult, hogy valamit nem szerettél volna, mégis megtetted? Hogy minden porcikád tiltakozott, de nem jöttek ki hangok a szádon? Sokan evezünk ebben a hajóban, kíváncsi voltam, hogy miért.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sokszor téma, hogy nem tudunk nemet mondani dolgokra, amiket valójában nem akarunk megtenni. Velem is előfordult életem során pár ilyen alkalom, többnyire például férfiakkal kapcsolatban. Volt, mikor annyira lefagytam, hogy képtelen voltam rá, de olyan alkalmak is, amikor simán megtehettem volna, mégse bírtam. Aztán amikor elmesélem másoknak, hogy mondjuk megcsókolt valaki, akitől nem akartam volna semmit, mégis hagytam, hogy megtegye, akkor értetlenkedve néznek, hogy akkor miért engedtem. Mások pedig együttérzően bólogatnak, mert nagyon is tudják, milyen érzés ez. 

Minden ilyen eset után elgondolkodtam, vajon miért cselekszem ennyire magam ellen? Miért nem merek nemet mondani? Hiszen nem kötelességem belemenni semmibe. Magammal kapcsolatban arra jutottam, hogy félek a kínos helyzetektől, próbálom kerülni őket. Pedig alapvetően egyáltalán nem vagyok konfliktuskerülő. Inkább attól tartok, hogy ezekben az esetekben megbántom a másikat. Ez azonban abszolút nem jó hozzállás, mert így meg magamat bántom. Utánaolvastam a témának, vajon miért csináljuk ezt?

Miért nem tudunk nemet mondani – tudományos magyarázatok

A Pszicho for you-n Szabó Eszter Judit írt a jelenségről, és elmondása szerint vele is sokszor megtörtént már, hogy igent mondott valamire, amire nem szeretett volna. Cikkében emlékeztet rá, hogy gyerekként arra nevelnek minket, hogy jól viselkedjünk. Elgondolkodtam a felvetésen, hiszen ugye a kisgyerekeknek van dackorszaka, amikor izgalmas számukra mindenre nemet mondani és ellenkezni. Ekkor feszegetik a határainkat. Aztán megtanulják, hogy szót kell fogadni és nem ellenkezni szüleikkel. Akkor valójában kiírtják a szülők belőlük a nemet mondás szabadságát? – szinte kiráz a hideg a felismeréstől. Ha ez így van, akkor viszont tinédzserként feladatunk lenne megtanítani nekik, hogy nem kötelező mindenre igent mondani. Hogy felnőttként ne okozzon nehézséget számukra az önérvényesítés.

Eszter a cikkében felhívja a figyelmet továbbá az evolúciós tényezőkre is.: “ösztönösen törekszünk arra, hogy a társaink szeressenek és elfogadjanak minket, aminek az előfeltétele, hogy együttműködünk a többiekkel. Régebben komoly következményei lehettek annak, ha egy kevésbé konstruktív tagot a csoport kivetett magából, így az életben maradás szempontjából mindenképpen ésszerűbb volt igent mondani.”  Ha ezt a mai korszellemre vetítjük, akkor ugyanúgy megtaláljuk a jelenséget hétköznapjainkban. Ez pedig az állandó megfelelési kényszer. Ez is egyfajta életbenmaradási ösztön, csak nem a fizikai épségünk tekintetében, hanem akár a megélhetésünk okán. Hiszen hányan nem merünk ellenkezni például a főnökünkkel, mert féltjük a megélhetésünket? De a megfelelés ott van életünk minden szegmensében. Kérdés, hogy mennyire egészséges szinten?

Hogyan mondjunk nemet?

Ahhoz, hogy ezt megtanuljuk több eszközre is szükségünk van. Szerintem rettentő sokat segít az, ha kiértékeljük az eddigi történéseket. Vegyük sorra, hogy adott szituációkban mi lett volna a legrosszabb végkimenetel, ha igen helyett nemet mondunk. Ha a saját csókolózós példámat veszem, a legrosszabb eset, hogy ott hagy az illető, megsértődik és többet nem beszélünk. Valójában semmit nem veszítettem volna, hiszen végül így sem beszéltünk többet. Ha te is végigvezeted ezeket a helyzeteket, akkor lehet rájössz, hogy semmivel sem lett jobb a helyzet attól, hogy belementél valamibe, amibe nem akartál volna. Sőt, megmentetted volna magadat egy szituációtól, ami később undorral tölt el, vagy rossz emlékként maradt meg benned. Később, ha megint ilyen helyzetbe kerülsz, gondolj erre!

Önreflexióval továbbá azt is kideríthedet, mennyire van problémád esetleg az önbizalom, önértékelés területein. Ugyanis ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy nem mered érvényesíteni saját akaratodat. Ehhez kapcsolódóan pedig akár komoly megfelelési kényszerrel is küzdhetsz, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy nem tudsz nemet mondani. 

Az sem kizárt, hogy az úgynevezett ‘people pleaser’ személyiséggel vagy megáldva, aki mindig mások kedvére akar tenni. Számos oka lehet annak, hogy nem tudod magadat előtérbe helyezni. Ha ezek gyakorta olyan szituációkhoz vezetnek, amikben nem érzed jól magad, akkor megfontolandó, hogy szakmai segítséghet kérj vagy segítő csoporthoz fordulj. De már az is sokat javíthat a dolgon, ha magad elemzed a helyzeteket, olvasol a témában és gyakorlod az önszeretetet.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32