fbpx

A legjobb időpontok és technika a fogmosáshoz

Remélhetőleg senki számára nem meglepő az a tény, hogy naponta legalább kétszer kell fogat mosnunk, de azt vajon tudjuk, hogy melyik a legjobb időszak erre? Vagy hogy mi a helyes fogmosási technika?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi a különbség a reggeli és az esti fogmosásban?

A legjobb időpont a reggeli fogmosáshoz egyből ébredés után van. A baktériumok éjjel egyik pillanatról a másikra felhalmozódhatnak, rossz ízt hagyva a szájban, lepedéket és hosszú távon fogkövet okozva a fogakon. A reggeli első fogmosásnak köszönhetően viszont megszabadítjuk a szánkat a baktériumoktól és elindítjuk a nyáltermelést. A nyál pedig védi a fogakat és az ínyt azáltal, hogy lemossa az ételmaradékot és küzd a baktériumokkal. Mindemellett ha fluoridtartalmú fogkrémet használunk, akkor az első étkezés előtt védőbevonatot is adunk a fogainknak.

A reggeli előtti, nem pedig utáni fogmosás további előnyökkel járhat, annak függvényében, hogy mit eszünk vagy iszunk. Például a savas étkezés utáni fogmosás többet árthat, mint használhat. A savak ugyanis gyengítik a fogzománcot, és sok étel, – kávé, gyümölcs, citrusfélék, pirítós – nagyon magas savtartalmú. Ha közvetlenül egy ilyen reggeli után mosunk fogat, azzal károsítjuk a fogzománcot.

Az esti fogmosás legalkalmasabb időpontja lefekvés előtt van. Éjszaka ugyanis kevesebb nyálat termel a szánk, ezért a fogmosás segít eltávolítani a baktériumokat, amelyeket a nyál napközben lemosna. Fontos még, hogy vizet leszámítva lehetőleg ne fogyasszunk semmit az esti fogmosás és a lefekvés között. 

A nap folyamán a fogmosásra legjobb alkalom cukros ételek vagy snack-ek után van. Mivel a cukor hozzájárul a fogakban kialakuló lyukak keletkezéséhez, ezért az édesség elfogyasztása utáni fogmosás megakadályozza a lepedék kialakulását. 

Általánosságban a lepedék felhalmozódása legalább 12 órába telik, így érdemes napi kétszer legalább két percig fogat mosni. 

Hogyan mossunk helyesen fogat?

Szánk egészségének megtartása érdekében fontos, hogy a megfelelő technikával mossunk fogat. Ehhez helyezzük a fogkefét az ínyünkhöz képest 45 fokos szögbe, majd  óvatosan mozgassuk előre hátra rövid (fogszélességű) mozdulatokkal. Mossuk meg a fogak belső, külső és rágófelületeit is. Az első fogak belső felületének tisztításához döntsük meg a fogkefét függőlegesen, és végezzünk néhány fel-le mozdulatot. 

További tippek az egészséges száj megőrzéséhez

  • Naponta legalább kétszer mossunk fogat, lehetőleg puha fogkefével!
  • Ne felejtsük el alaposan megmosni az őrlőfogak mögött is és az íny mentén, ezek a lepedékek kedvenc búvóhelyei!
  • Használjunk fogselymet esténként, ha lehet, szájvizet is!
  • Cseréljük a fogkefénket körülbelül három havonta, ha a sörték elhasználódnak, akkor pedig egyből!
  • Rendszeresen keressük fel a fogorvosunkat!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32