fbpx

Touch Nature – A természet érintése – kiállításajánló

Egy téma, két helyszín, 18 művész. A kiállítás kritikusan szemléli bolygónk erőforrásainak jelenlegi, ellenőrizetlen kiaknázását és gazdaságosabbá tételét, valamint a földi folyamatokba való kiterjedt beavatkozást, amely az élőhelyek pusztulását és a még érintetlen természet fokozatos elvesztését okozza.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Ludwig Múzeum 2020-ban bemutatott Slow Life kiállítása, páratlan módon gyűjtötte össze a világ különböző tájairól és művészeitől a természettel szorosan összefonódó, a jövő formálását alapjaiban meghatározó, sokszor érzékeny, avagy gondolatébresztő alkotásokat. Az Osztrák Kulturális Fórum és a Ludwig Múzeum együttműködése ezen gondolat mentén indult el 2022 tavaszán.

A budapesti Osztrák Kulturális Fórumban és Ludwig Múzeumban látható kiállítás osztrák és magyar művészek az elmúlt 15 évben e témában készült munkáit mutatja be. A festészet, a grafika, a fotográfia, a szobrászat és a videó médiumain keresztül a művészek világunk azon uralkodó problémáit szemléltetik, melyekben az ember vált meghatározó tényezővé.

Nemcsak dokumentálják az életterünkbe történő súlyos beavatkozásokat, hanem ellenállást fogalmaznak meg az emberek globális kizsákmányolása és az erőforrások pazarlása ellen, illetve bátorító stratégiákat alkotnak egy alapvető szemléletváltás, az ember és a természet újraegyesülésének reményteli víziója érdekében.

HELYSZÍN: Ludwig Múzeum, 2. és 3. emeleti előtér

A Ludwig Múzeumban kiállító művészek: 

Barbara Anna Husar
1975-ben született Feldkirchben. Tanulmányait a Bécsi Iparművészeti Egyetemen és az amszterdami Gerrit Rietveld Akadémián végezte. Képzőművész, performer, rendező és szerző, valamint intermediális kutatásokat folytat az élet ősi és új formáiról. A kultúrák, tudásterületek és művészeti médiumok közötti információcserében végzett nemzetközi tevékenységét saját szavaival így jellemzi: „Rész, köztes rész és részecskegyorsító vagyok”. 2018 óta a „FLYING UDDER” elnevezésű társadalmi szobor – amely egy tehéntőgyalakú hőlégballon – számos tőgyemelkedést valósított meg. Jelenleg Bécsben él és dolgozik

Uli Aigner
Ausztriában született 1965-ben, Berlinben él. A fazekasképzés után a Bécsi Iparművészeti Egyetemen tanult, ahol kitüntetéssel végzett (1990). Ezt követően posztgraduális tanulmányokat folytatott, a digitális képtervezés területén a Baden-Württembergi Filmakadémián. Munkái között szerepelnek videók, performanszok, térinstallációk és nagyméretű színes ceruzarajzok. 2001-2003 között a müncheni Képzőművészeti Akadémia vendégprofesszora volt. 2006-tól 2010-ig a müncheni Städtische Kunsthalle – Lothringer 13 igazgatója. 2014 óta dolgozik az élethosszig tartó analóg-digitális ONE MILLION projektjén. A művésznő a PURPLE PATH résztvevőjeként 2025-ben az Európa Kulturális Fővárosa proramján, Chemnitzben is jelen lesz.

Kurátor: Sabine Fellner

Szervezés: Feigl Fruzsina, Bartha Renáta

A kiállítás másik helyszíne:
Osztrák Kulturális Fórum
1068 Budapest, Benczúr u. 16.
megtekinthető: 2022. szeptember 23. – 2023. január 8.

Képek és szöveg forrása: Ludwig Múzeum

Még több kulturális tartalomért, kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32