fbpx

Grönland régen egy erdő borította paradicsom volt?

Nehéz elképzelni, hogy a sarkkör egykor számos állat és növényfaj otthonául szolgált és a mostaninál sokkal melegebb hőmérséklettel rendelkezett. Egy kétmillió éves DNS elemzése azonban erről árulkodik.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Koppenhágai Egyetem kutatócsoportja izgalmas felfedezést tett, ami mögött közel 20 évnyi kutatás áll. A geológusok a 2000-es évek elején kezdtek minták gyűjtésébe Grönlandon. Céljuk az volt, hogy a rohamos ütemben növekvő hőmérséklet jövőbeli hatásairól szerezzenek némi tudást. Ehhez azonban a múltba kellett visszautazni, hiszen több millió évvel ezelőtt forróság volt ezen a bolygón, mégis éltek rajta élőlények.

Sajnos sokáig a technológia fejlődése nem tartott olyan szinteken, hogy a tudósok teljes képet kapjanak, ezért éveket kellett várniuk. Amint új eszközökhöz jutottak, azonnal folytatták a kutatást. Ennek eredménye az a felfedezés, hogy Grönland két millió évvel ezelőtt egy erdőkkel, sűrű növényzettel és megannyi élőlénnyel tarkított, gazdag vidék volt. 

A hőmérséklet akkor legalább 11-17 celsius fokkal melegebb volt, ami a jövőben egyszer újra eljönni látszik. Az éghajlat annak idején valamiféle keverék volt, nem egyezik meg a skandináv boreális erdők ökoszisztémájával, de a mérsékelt övi erdőkhöz sem hasonlítható teljesen. Az egyköri Grönlandon több mint száz növényfajt azonosítottak, amik között 9 különböző gerinces állat biztosan élt. Ilyen volt például a mastodon nevű óriás, ami a mamut őse, de különböző tengeri élőlények és rágcsálók is megtalálhatóak voltak. Mondhatni szinte paradicsomi területként létezett ez a vidék két millió évvel ezelőtt.

Miért hatalmas áttörés a grönlandi felfedezés?

A kutatók számára azért jelent nagy segítséget ez az eredmény, mert betekintést nyerhettek egy olyan időbe, ami nagy valószínűséggel a jövőnket is megmutatja. Jelenleg ugyanis minden évtizedben 0,5 fokkal emelkedik a hőmérséklet, de egészen konkrétan 1980 óta már 6 fokot melegedett az Északi-sarkvidék téli hőmérséklete. 

Ebből kifolyólag néhány évtized múlva eléri a kétmillió évvel ezelőtti 11-17 fokkal melegebb hőmérsékletet. Egészen elképesztő belegondolni, hogy a Földünk szép lassan olyan állapotba kerül, mint amilyenben több millió éve volt. A probléma csak az, hogy annak idején sokkal több ideje volt az ökoszisztémának az alkalmazkodáshoz. 

Most azonban rohamosan mértékben változik a klíma, így pedig igencsak nehéz adaptálódni. A kutatás eredménye ennek ellenére nagy segítséget jelent abban, hogy a tudósok lássák és elemezni tudják, mi várható a jövőben. Idővel pedig talán a megoldást is megtalálják, hogyan lehet felkészülni minderre.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek