fbpx

Újrahasznosított ruhák a vörös szőnyegen

Bár a díjátadók, filmpremierek és gálák eredeti célja valami teljesen más volt, mára már az este főpontja egyértelműen a vörös szőnyeg, ahol minden híresség megjelenik és bemutatja legújabb ruháit.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Katona Sára Csenge írása

Ez nem csak sztárok, de a tervezők számára is sok izgalmas lehetőséget tartogat így természetesen minden évben sok energiát fektetnek a legkülönfélébb innovatív és divatos öltözetek elkészítésébe. Rengeteg idő, alapanyag és pénz megy a projektekbe, de mindez megéri a csodaszép ruhákért melyeket senki sem fog egykönnyen elfelejteni… legalábbis a következő szezonig mikor aztán kezdődik minden előröl. De hiába telik el egy év a tavalyi estélyik és öltönyök nem fognak csak úgy elpárologni így aztán felmerül a kérdés: mi történik velük miután lekerülnek a vörös szőnyegről?

Az a szomorú igazság, hogy nem sok minden, a legtöbb híresség nem veszi meg, csupán kölcsönbe kapja a darabokat a tervezőtől így azok az este végeztével hozzá is kerülnek vissza. De ő se tartogathatja őket örökké, hiszen még egy designer gardróbja is véges, így aztán egy év elteltével kiárusításra kerülnek és a publikum számára is elérhetővé válnak. 

Ez önmagában így szép és jó, ám ha fenntarthatósági szempontból tekintünk rá, elég egyértelművé válik milyen káros is ez a folyamat! Minden évben több száz különleges ruhadarab készül el, tölt egy órát fényképészek előtt, majd örök száműzetésre kerül egy szekrény hátuljába. Ez a soha véget nem érő ördögi kör az amit „fast fashionnek” hívunk és sajnos nagyon káros a környezetünkre. Sok márka dolgozik már új metódusok kialakításán azonban a probléma nem fog megszűnni akkor se ha környezetbarátabb anyagokat fejlesztünk ki, hiszen a túltermelés úgy is fennmarad, de akkor mit tehetünk?


Pascal Le Segretain/Getty Images

Természetesen: újrahasznosíthatunk! Ez alatt nem feltétlen kell a pet palackokból gyártott pulcsikra gondolni, az is elég, ha nem kezeljük úgy az alkalmi ruháinkat, mint valami egyszer használatos dolgot. Ezt pedig sok hírességtől már a vörös szőnyegen is láthattuk! Például Cate Blanchett, aki már többször jelent meg ilyen eseményeken egy pár évvel korábbi ruhadarabjában. Ugyanazt a gyönyörű fekete csipkeruhát, melyet akkor viselt mikor 2014-ben megnyerte a legjobb női főszereplőért járó Golden Globe-díjat, láthattuk rajta egy 2018-as filmfesztiválon is. De nem ő az egyetlen, hírességek mint Jane Fonda vagy Rita Moreno is többször megjelentek díjátadókon korábban már látott estélyikben.


Getty Images

De ezen kívül más módja is lehet a régi ruhák újrafelhasználásának, erre tökéletes példa Lorde 2021-es MET Gálara viselt öltözete egy feltörekvő tervezőtől, Emily Adams Bodetól. A BODE márka egyik fő célja a fenntartható divat melyet úgy próbálnak elérni, hogy vintage darabokat hasznosítanak újra és azok anyagából készítenek modern trendeknek megfelelő kollekciókat. Ennek a kezdeményezésnek kiteljesülése Lorde két részes fehér selyem kosztümje, a gyöngyökkel és hímzéssel díszített ruha nemcsak hogy megfelelt a gála témájának, de egy fontos üzenetet is jelképezett a közönség felé mégpedig, hogy a divatipar jövője az újrahasznosításban rejlik!

A cikk szerzője Katona Sára Csenge, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Cover: https://pin.it/7f5A0Be

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek