fbpx

Évindító gondolatok

Épp próbálok valami szupermotiváló cikket írni a 2023-as évre, január 2. napján, pedig fel se fogom igazán, hogy megint eltelt egy év. Már nem is tudom hányadik bekezdést kezdem újra, amikor leesik, hogy egy lépést kihagytam.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem zártam le a tavalyi évet! Csak úgy próbálok átesni egyikből a másikba. Ha te is hasonlóképp érzel, remélem, neked is segít a cikkem ráhangolódni a következő évre.

Zárd le az előző évet

Tényleg ezt gondolom az első lépésként a legfontosabbnak: mielőtt ebben a januárban is kitűzöl újra 15 nonszensz célt magad elé, inkább gondold át, tavaly mik történtek! Az év utolsó hete mindig annyira sűrű, hogy csak úgy megérkezünk az óévből az újévbe. 

De nem kell egy nap alatt átértékelned az elmúlt 365-öt. Szentelheted akár az egész januárt erre! Az ókorban sem véletlenül márciusban kezdődött az újév. Tavasszal sokkal könnyebben születik minden új, a maradék két téli hónapban érdemes továbbra is a körülöttünk lévő dolgokat minimalizálni, befelé figyelni. Még akkor is, ha a környezetünkben nem ezt látjuk.

Ha te is igényled a tavalyi év lezárását, keresd meg hozzá a számodra legmegfelelőbb eszközöket. Sétálj egy nagyot a természetben, vess be online olyan technikákat, mint a YearCompass vagy lapozd fel a tavalyi évi kalendáriumodat. 

Nézd meg, mi az, amit tovább vinnél, és mi az, amit nem

Szeretem mindenből levonni a tanulságokat, így talán nem csoda, hogy érdemesnek tartom, hogy megtegyük ezt az óévvel is. De még mielőtt levonnánk bármit is! Kezdjük azzal, hogy bárhova is jutottál tavaly, mindenképp köszönd meg magadnak. Legyél érte hálás, bármennyit is tettél érte: lehet, hogy keveset, lehet, hogy sokat, de biztosan minden tőled telhetőt! 

Ezt követően akár fejben, akár papíron, érzésekre, személyekre, történésekre bontva, határozd meg, hogy mi tetszett 2022-ben és mi nem; mit vinnél tovább magaddal és mit nem. Legyél nagyon őszinte magadhoz! 

Érdemes erre a listára – még akkor is, ha nem lesz papíralapú – évközben visszagondolni, megvizsgálni hogyan alakul ehhez képest az éved.

Ne céljaid, hanem terveid legyenek

Ne nyomaszd magad több tíz céllal, amik után rossz érzés lesz benned, ha nem vitted valamelyiket véghez. Ehelyett gondold át, hogy mi az, amivel tényleg szeretnél foglalkozni. És ehhez tervezz, mégpedig a saját tempódban. Ha csak egy ilyen dolgot tudsz megfogalmazni, az is bőven elég. A lényeg, hogy azt csináld, amit szeretsz! Évközben pedig úgyis jönni fognak az újabbnál újabb kihívások, ha állítottál fel célokat, ha nem.

Önismeret, vagyis legyél te a fókuszban

Ez egy kicsit kakukktojás gondolat, de úgy érzem, mégis itt a helye. Pláne, ha eddig nem magadnak szentelted az éveidet! Ehhez rajtad kívül szükséged lesz egy támogató közegre, aminek az alapjait, vagyis az értékrendet neked kell meghatároznod. Jelentős még, hogy hallgasd meg magad és hallgass is magadra! Továbbá keresd meg azokat az eszközöket, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy magabiztos legyél. Mindez talán segít neked is átértékelni az évkezdést, és meglátni benne a lehetőségeket!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32