zzz_Gasztronómia

Berlini gasztrokörkép 2022

Második berlini utazásomat elkeresztelhetnénk hízókúrának! Ugyanis bár csak 2 éjszakát aludtunk ott, szinte a legtöbb időt étkezéssel töltöttük vegán fánk, udon leves, dumplingok és finom kávék társaságában.

Tovább olvasok »
zzz_Gasztronómia

Méregtelenítő turmix

A zeller, a répa és az alma külön-külön is szuperegészséges termések. De együtt még inkább képesek kifejteni a hatásukat. A belőlük készült turmix amellett, hogy méregtelenít, megannyi vitamint tartalmaz.

Tovább olvasok »
babka

Vegán csokis babka 

A babka egy ikonikus zsidó édesség, ami Lengyelországból ered, majd a 19. században a diaszpóra idején terjedt el a világ különböző pontjain. A mai napig fontos része a zsidó gasztronómiának, amit egy picit minden nép másképp készít el.

Tovább olvasok »
energiagolyó

Energiagolyók mindenkorra – recept

Egyre népszerűbbek az energiagolyók, amik csupa olyan finomsággal készülnek, amik feltöltenek minket a napra. Gyorsak, egyszerűek és egészségesek. Sokféle létezik, mi most egy vörösáfonyás-mandulavajas variációt hoztunk nektek.

Tovább olvasok »
meggy

Vegán meggyes piskóta recept

Pár napja egy barátnőm áradozott a meggyes piskótáról, amit készített. Kíváncsi lettem rá, ezért elkértem a receptet, hátha tudok belőle vegán változatot készíteni. Mivel a receptet írom éppen róla, ezért talán már kitaláltátok, hogy sikerült is a veganizálás!

Tovább olvasok »
zabtej

Zabtej készítése házilag

Ha te is a növényi italokat preferálod, és szívesen kipróbálnád a házi készítésű verziójukat, akkor a zabtejet ajánlom. Olcsó, könnyen elkészíthető, és egyből fogyasztható! Sőt, akár még hulladékmentesen is kivitelezhető.

Tovább olvasok »
tortilla

Házi tortilla recept

Tudtad, hogy a tortillához lényegében 3 összetevőre van szükség, és nagyon olcsón ki lehet hozni, ha otthon készíted el? Ráadásul elképesztően egyszerű a recept. Mutatjuk!

Tovább olvasok »
túrógombóc

Hamis túrógombóc recept

Talán nem én vagyok az egyetlen, akit eddig a pepecselős része tartott vissza a túrógombóc készítéstől. A hamis túrógombóc egy gyors és egyszerűbb változat, ami mégis nagyon finom.

Tovább olvasok »
brunch

Brunch ötletek otthonra

Vannak azok a lusta vasárnapok, amikor nincs kedvetek kimozdulni, de ettől még nem kell lemondanotok a bruncholás élményéről. Csináljatok otthon reggeli lakomát, mutatjuk miket készítsetek hozzá!

Tovább olvasok »
saláta

Vitamindús saláta mézes dresszinggel

Nekem régen mindig az volt a gondom a salátákkal, hogy unalmassá váltak egy idő után, nem tudtam mivel dobjam fel őket. Aztán elkezdtem dresszingekkel kísérletezni, amik igazán sokat számítanak, ha jó kombinációt választunk!

Tovább olvasok »
nasi

Egészséges nasi tippek

Nem lehet úgy filmet vagy sorozatot nézni, hogy mellé nem ropogtatsz valamit. Ez így van és kész. Ha pedig szeretnél kevésbé egészségtelen, sőt jótékony hatású nasikat fogyasztani, olvass tovább.

Tovább olvasok »
zzz_Gasztronómia

Így készíts varázslatos házi kenyeret

Mennyi kenyeret eszünk naponta, hol vásároljuk és milyet? Csak fehér kenyérrel táplálkozunk, vagy inkább a változatosságra törekszünk? Próbálkozunk a magvas kenyerekkel és a rozskenyérrel? Tudjuk, hogy melyik kenyér az egészséges – esetleg mi magunk otthon sütjük azt?

Tovább olvasok »
császármorzsa recept

Anyukám császármorzsa receptje

A császármorzsa számomra az egyik olyan étel, amiből egy falat képes visszarepíteni a gyerekkoromba. Nem hiába fordultam Anyukámhoz a receptért. Ezt a fogást könnyű elkészíteni és nagyon finom, akár az ünnepi asztalra is kerülhet desszertként.

Tovább olvasok »
vegán

Vegán almás sütemény az ünnepekre

Közelednek az ünnepek, a vendégségek, és te vegánként nem tudod milyen süteménnyel rukkolj elő? Megmutatom neked a világ legegyszerűbb vegán almás sütijét, amit megfelelő fűszerezéssel máris karácsonyi desszertté varázsolhatsz!

Tovább olvasok »
tea

Teakóstolón jártunk a Newsee Store-ban

November 26-án legjobb barátnőm spontán meghívására kocsiba ültünk, és Szentendre felé vettük az irányt, ahol egy kincsesdobozhoz hasonlító csodahelyen igazán minőségi, kínai teákat kóstolhattunk Bokor Krisztián jóvoltából.

Tovább olvasok »
norvég

Gasztro téma norvég módra

Mikor a norvég konyháról írtam egy bejegyzést a blogomra, nem gondoltam volna, hogy lesz még egyszer annyi munícióm ezzel a témával kapcsolatban. Úgy látszik, ez a téma üldöz. Fel akar falni. Lássuk be, esélye van rá, mert sajnos én nem falom fel a norvég konyhát.

Tovább olvasok »
indiai

Az indiai konyha alapjai

A indiai konyha több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Híres izgalmas fűszereiről, ízekben gazdak egytálételeiről. Ha te is szeretnéd az otthonodba varázsolni ezt az egyedülálló gasztronómiai élményt, cikkünkben megtalálod mire van szükséged hozzá!

Tovább olvasok »
film

Filmek a gasztronómiáról

Azoknak, akik letudnák egyben a filmek és a gasztronómia iránti rajongásukat és azoknak, akik épp a diétájuk egy olyan stádiumában vannak, hogy ha már enni nem is, legalább nézni hadd lehessen.

Tovább olvasok »
eger

Egri gasztrotúra

Pár napot töltöttünk Eger városában, ahol mindig fel tud fedezni az ember valami újat. Bár kevés időnk volt nézelődni, azért gasztro szempontból így is találtunk pár gyöngyszemet.

Tovább olvasok »
pizzázó

Kedvenc pizzázóim

A jó pap holtig tanul, szokták mondani. A pontatlan újságíró pedig levon, átgondol és módosít, ha kell. Így eddigi gasztronómiai indíttatású toplistáimat követően a tökéletes vagy legjobb helyett megelégszem a kedvenc ilyen-olyan lelőhelyek felsorolásával.

Tovább olvasok »
vegán almás zabpalacsinta

Vegán almás zabpalacsinta recept

Palacsintából sokféleképp kísérletezhetünk, mégis mindig fenséges végeredményt kapunk. Én a héten próbáltam ki ezt a vegán almapürés változatot. Könnyen és gyorsan elkészíthető, tápláló reggeliként vagy vacsoraként egyaránt megállja a helyét.

Tovább olvasok »
brownie

Fehérjedús Brownie

Hoztam egy brownie receptet azokra a pillanatokra, amikor az egészséges életmód melletti sziklaszilárd elköteleződésünkön felülkerekedő dekadens édességek iránti vágyunkat azért csak visszatartja valamelyest még pislákoló eltökéltségünk és tudatosságunk.

Tovább olvasok »
pumkin spice latte

Pumpkin spice latte otthon

Biztos vannak olyan kávés guruk, akik most összehúzták a szemöldöküket, de kérem szépen az ízesített kávék soha nem fognak kimenni a divatból. Ha valami őszire vágysz, de nem akarsz érte egy vagyont fizetni, olvasd el a házi pumpkin spice latte receptünket,

Tovább olvasok »
pesto ricotta tészta

Pestos – ricottás tészta

Ez a recept a tipikusan a nincs időm főzni, de ennék valami táplálót napokba illik. Pár hozzávaló segítségével mennyei és laktató lakomát készíthetünk, szinte egy szempillantás alatt!

Tovább olvasok »
lazac

Fokhagymás sült lazac quinoával

Ha ünnepi vacsoráról van szó, kiváló választás a lazac, mert egyszerűen van benne valami fenséges. Ezzel az egyszerű recepttel bármikor meglephetjük szeretteinket, akik minden bizonnyal úgy érzik majd, mintha egy étteremben ettek volna!

Tovább olvasok »
sushi

Sushi készítés otthon

A sushi készítést a szakácsok évekig tanulják,hogy tudásokat tökéletesre fejlesszék. Éppen ezért nagy valószínűséggel otthon ugyanezt a minőséget nem tudjuk elérni. Viszont otthon kevesebb pénzért több sushit ehetünk, és nem is rosszat!

Tovább olvasok »
francia konyha

Miben rejlik a francia konyha esszenciája?

Bárhol is járunk a világban, a francia konyháról mindenki áradozik, és kifinomultsággal, precizitással jellemzi. Napjainkra pedig az UNESCO Szervezet a világörökség részeként tekinti! Te ismered a konyha tradicionális hozzávalóit és klasszikus ételeit?

Tovább olvasok »
a világ legfurcsább ételei

A világ legfurcsább ételei

Bár sok külföldi hökken meg a túrórudi vagy a pacal hallatán, azért még ennél is furcsábbnak tűnő ételekre bukkanhatunk a világ különböző szegletein. Még szerencse, hogy ilyen színes bolygón élünk, ahol ennyi meglepő dolog vár felfedezésre.

Tovább olvasok »
sushi

Sushi: több mint gasztronómia

Ma már szinte mindenki kóstolt életében egyszer sushit, vagy legalább hallott a létezéséről. A japán különlegesség azonban nem csak egyszerűen egy étel, olyan történelme van, mint kevés más gasztronómiai csodának.

Tovább olvasok »
áfonyaleves

Hideg áfonyaleves

Ebben a rekkenő hőségben mi eshetne jobban, mint egy kis hideg gyümölcsleves? Nem csak szuper folyadékbeviteli forrás, de az áfonya még a bőrnek is jót tesz és tele van vitaminnal.

Tovább olvasok »
vegán pad thai

Vegán pad thai, wok nélkül

Múlthéten nagyon megkívántam pad thait, ami egy thaiföldi egytálétel és nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Szerettem volna egy különlegesebb verziót kipróbálni, így esett a választásom Steiner Kristóf mogyoróvajszószos receptjére.

Tovább olvasok »
hazai kézműves sörök

Legjobb hazai kézműves sörök

Nem kell kicsit sem szégyenkeznünk, ha kézműves sörökről van szó. Bár hazánk -még-nem sörnagyhatalom, azért számos izgalmas kis kifőzde jelent már meg a piacon, akik termékeit érdemes kipróbálni. A listát még bőven lehetne folytatni persze, de hát a mi karaktereink is végesek.

Tovább olvasok »
alföldi éttermek

Legjobb éttermek az alföldi régióban

Főleg nyáron sajnos sokkal kevesebb szó esik az ország keleti részéről, pedig ott is számos látnivaló található. Mi most a gasztronómiai vonalat szeretnénk erősíteni, és elhoztuk a szerintünk legjobb éttermeket az Alföldről.

Tovább olvasok »
olasz saláta

Egy kis Itália – olasz saláta recept

Korábban nem rajongtam a salátákért, mert a fejemben az élt, hogy azoknak se íze, se bűze. Aztán ahogy egyre több recept és variációval találkoztam, jöttem rá, hogy ez nem is ördögtől való. Az egyik kedvencemet, egy olasz saláta receptjét hoztam most el.

Tovább olvasok »
pizza

Minipizza készítés a gyerekekkel

Szuper közös családi program lehet, ha bevonjuk a gyerekeket is a főzőcskézésbe. Ehhez hoztunk ma egy receptet, aminek elkészítését biztosan a kicsik is élvezni fogják, hiszen ki ne szeretné a pizzát, főleg ha ilyen apró és variálható!

Tovább olvasok »
smoothie

Smoothie minden napra

A smoothiek népszerűsége töretlen az elmúlt évek során, többek között jól variálhatósága miatt. Ha hatékonyan készítjük, akkor nagyon egészséges tud lenni, és meg egy diétába is beleillik. Elhoztam a személyes kedvenceimet.

Tovább olvasok »
budapest makery diy

A mi Budapest Makery DIY élményünk

Pár évvel ezelőtt a Budapest Makery-ben szerveződött az egyik volt munkahelyemen a csapatépítőnk, amikor a hely teljes mértékben belopta magát a szívembe. A napokban pedig ajándékba kaptunk tőlük 1-1 menüt. Élménybeszámoló következik!

Tovább olvasok »
rakottkel

Vegán rakottkel á la Dóri

Ma már szinte bármit el lehet készíteni húsmentesen, ez alól természetesen a rakottkel sem kivétel. És ha nincs jénaitálad, akkor csinálhatod akár tortaformában, mint jómagam. De azért ezt kevésbé ajánlom, bár fő a kreativitás!

Tovább olvasok »
spárgás rizottó

Spárgás rizottó recept

Végre itt a várva várt spárga szezon! Tankoljatok fel ebből a finom zöldségből és készítsétek el ezt a mennyei rizottót, hogy igazán tavaszi hangulatba kerülhessetek.

Tovább olvasok »
mexikói

Vegán mexikói est

Tematikus eseményhez az egyik legjobb választás a mexikói konyha, hiszen kevés főzéssel, finom ételeket dobhatunk össze, amiket még szépen is lehet tálalni. Pár napja mi csináltunk egy ilyen mexikói estet, és hatalmas siker volt!

Tovább olvasok »
filter kávé

Filter kávé kislexikon

Egy újhullámos kávézóba belépve olyan listával találhatjuk szemben magunkat, aminek a feléről azt se tudjuk, hogy micsoda. Hiszen most már olyasmiket is látunk, mint V60 meg batch brew, vagy nitro. Utána jártunk mik ezek a filter kávék!

Tovább olvasok »
húsvét

Vegán húsvéti menü a legjobbaktól!

A húsvét legfőbb elemei a füstölt sonka és a főtt tojás, amik jó szívvel sem éppen mondhatók vegán ételeknek, és még pótolni is nehezebb őket, mint mondjuk egy bögre tejet. Mit egyen akkor egy növényi étrenden élő húsvétkor? Felkerestük a profikat!

Tovább olvasok »
Gasztroszervíz

Konyhatervezés, bor, Gasztroszervíz – interjú Kátai Barnával

Barna közel 30 éve alapította meg a Gasztroszerviz nevű céget, ami a mai napig a szakma egyik legkiemelkedőbb vállalata. Budapest utcáin járva lépten-nyomon találkozhatunk olyan éttermekkel és bárokkal, amiknek ő tervezte a konyháját. Beszélgettünk vele tervezésről, cégalapításról és egyik nagy szenvedélyéről, a borról.

Tovább olvasok »
croissant

A tökéletes Croissant nyomában

Liszt, víz, tej, cukor, só, vaj, élesztő, tojás. A Föld milyen csodálatos és leleményes teremtménye is az ember, hogy ebből a néhány alap, bármely konyhában fellelhető hozzávalóból képes megalkotni a világ egyik legösszetettebb sütőipari termékét: a Croissant.

Tovább olvasok »
medvehagyma

Medvehagymás humusz recept

Elkezdődött a medvehagyma szezon, érdemes beraktározni belőle! Ugyanis rengeteg finomság készíthető ebből az igen egészséges kis növényből. A következő recept egy amolyan tipikus, véletlenül sikerült alkotás, ami innentől az egyik kedvenc feltétünk lesz!

Tovább olvasok »
palacsinta

Epres protein palacsinta recept

„Hé, te! Szeretnél életmódot váltani, egészségesebben táplálkozni, ezáltal hosszabb, minőségibb életet élni, miközben nem kell könnyeket hullajtanod az ínycsiklandóbbnál-ínycsiklandóbb falatokért? Akkor a legjobb helyen jársz!” Kacsint-kacsint.

Tovább olvasok »
kalács

Kalács recept húsvétra

Közeledik a húsvét, ami nekem mindig a várva várt kalács időszakot jelenti. Lehet szó sósról, édesről, kakaósról, de akár más ízesítésről, nekem az ünnep fénypontja. Ezért hoztam nektek egy igazán puha receptet.

Tovább olvasok »
zzz_Gasztronómia

Vegán cézár saláta felturbózva

A cézár saláta töretlen sikert arat már évtizedek óta. Ez talán köszönhető a tökéletesen harmonizáló, egymást kiegészítő hozzávalóknak. Az eredeti recept vegán változatát mutatom ma be nektek, egy kicsi extrával.

Tovább olvasok »
kávé

A világ 5 legfinomabb kávéja

Te is imádsz reggel friss kávéillatra ébredni? Mi lenne, ha a világ legfinomabb kávéinak aromáira kelhetnél? Belegondolni is pozitívan megborzongató. Mi most összeszedtük nektek a világ 5 legfinomabbnak mondott kávéit.

Tovább olvasok »
kávé

Kávé elvitelre, nem csak Budapesten!

Egyelőre ugyan csak elvitelre kérhetjük kedvenc feketénket, de a hétvégi kiruccanásokat is bátran szervezhetjük e köré! Az idő csodás, miért ne köthetnénk össze a kirándulásunkat egy ínycsiklandó kávé beszerzésével!

Tovább olvasok »
képviselőfánk

Képviselőfánk-nagymama recepteskönyvéből

Mamám halála után bukkantam rá erre a régi, sárgálló lapokból álló recepteskönyvre, és szinte újra az orromban éreztem mama legjobb süteményeinek illatát. Bár a farsangi időszak vége felé közeledünk, azért egy fánkos recept remélem még belefér. Pontosabban egy képviselőfánkot hoztam nektek mára.

Tovább olvasok »
leves

Mediterrán vöröslencsekrémleves

Röpködnek kint a mínuszok, és olykor a szél is felkerekedik. Ilyenkor esik legjobban egy forró leves, ami a mediterrán vidékekre emlékeztet bennünket. Ráadásul gyorsan elkészül, nem kell hozzá sok minden, nagyon ízletes, és még laktató is!

Tovább olvasok »
ázsiai

Ázsiai egytálétel vegán módra

Még sosem kísérleteztem kínai kellel, de egyik nap a húgom hozott nekem egy felet, mert neki sok volt az egész. Így aztán rákényszerültem, na nem mintha bántam volna, kíváncsi is lettem, és megihletett egy jó kis ázsiai fogás elkészítésére.

Tovább olvasok »
rizottó

Spenótos, sütőtökös rizottó

A rizottó az az étel, amiről korábban nekem mindig az jutott eszembe, hogy macerás és könnyű elrontani. Az első próbálkozásom annyira boros lett, hogy egyszerűbb lett volna meginni. Ez a recept viszont könnyen elkészíthető és nagyon finom. Aki pedig húsmentes ételre vágyik, akkor ez pluszban jó választás.

Tovább olvasok »