fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy kis dinnyetörténelem

A görögdinnye őshazája Afrika déli része, de mára a világ számos táján termesztik. Nevének eredete nem teljesen tisztázott, valószínűleg a gömbölyű alakjára utalhat. Magyarországon a 16. század óta termesztik, és azóta is elengedhetetlen része a hazai nyaraknak. A magyar éghajlat szerencsére kiváló a dinnyetermesztéshez, az ország több területén is vannak dinnyeföldek.

Néhány tipp a jó választáshoz

A tökéletes görögdinnye kiválasztása némi gyakorlatot igényel, de néhány trükkel könnyen elsajátítható. Természetesen egy kis szerencse sem árt hozzá, hiszen a dinnyevásárlás olyan, mint egy izgalmas társasjáték – nem minden a tudáson múlik.

Súly – az érett görögdinnye általában nehezebb, mint amekkorára elsőre számítanánk a méretéhez képest. Ennek megítélése természetesen igényel némi gyakorlatot.

Hang – ha a dinnyét megkocogtatjuk, és tompa, üreg hangot hallunk, az bizony az érettség jele.

Folt – dinnye alján lévő sárga folt jelzi, hogy a gyümölcs beérett, és készen áll a fogyasztásra.

Kocsány – az érett dinnye kocsánya száraz és könnyen leválik, ami még zöld, az biztosan túl korán lett szüretelve.

Néhány dinnyés érdekesség

Léteznek különböző belsejű görögdinnyék, a legelterjedtebb a piros, de van például citromsárga, narancssárga és fehér húsú változat is. A világ eddig mért legnagyobb görögdinnyéje 159 kilogrammot nyomott. Az ókori Egyiptomban a görögdinnyét a halottak mellé helyezték, mert úgy hitték, hogy az táplálja őket a túlvilágon. A görögdinnye magjai ehetőek, sok bennük a fehérje.

Miért érdemes sok dinnyét enni?

A görögdinnye nemcsak finom, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Rendkívül magas víztartalma miatt kiváló szomjoltó, segít egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását, különösen meleg időben. Emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: A-vitamint, C-vitamint, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében. A dinnye antioxidánsokban bővelkedő gyümölcs, segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket és hozzájárulnak a különböző betegségek kialakulásához.

A görögdinnye finom, egészséges csemege, ezért a nyári étrend alapköve lehet. De hogy a meleg étel se maradjon el, érdemes egy próbát tenni az Interfood ételeivel, ami finom ebédekkel, megfizethető árakkal és házhozszállítással várja kedves megrendelőit.



Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32