Az említett esetben nagyjából 3-4 féle különleges sajtot használtak a szüleink, ebből adódott a teljes házat ellepő, kicsit már inkább kellemetlen sajtszag. Mi azonban csak camembert-et olvasztottunk, így ettől nem kell tartani.
Hozzávalók 2 főre:
3 camembert sajt (mi különböző ízesítésűeket vettünk, illetve ha megoldható,olyat vegyetek aminek hőálló fa doboza van)
10 szem szőlő
½ alma
2 db bagett
ízlés szerint zöldségek, pl. répa, vagy bármi amit szívesen sajtba mártanánk
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerinti rágcsák, mint pl. nachos vagy snack sticks
egy csipet kakukkfű
10-15 szem olivabogyó
néhány szelet füstölt sonka, ízlés szerint
Elkészítés:
Vegyünk elő egy nagyobb tálat vagy tálcát, amire majd mindent szépen elhelyezünk, kihagyva középen három korongnyi helyet a sajtoknak. Pucoljuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket, illetve az almát is vágjuk szeletekre. Közben a sütőt melegítsük elő 150 fokra.
A sajtokat bontsuk ki a fóliából, és ha fa dobozosat vettünk akkor abba helyezzük vissza. Amennyiben nem ilyet találtunk, akkor keressünk egy kisebb tepsit. Helyezzünk az aljára sütőpapírt, és erre tegyük a sajtokat. Jó, ha minél kisebb az edény, és esetleg az oldala meg tudja támasztani őket. A camambert-ek tetejét vagdossuk be rombusz alakban (húzzunk csíkokat az egyik oldalról, majd az átellenesről is). Vágjuk szeletekre a fokhagymát, és szúrjuk bele egy vagy két sajtba, ezzel adunk neki egy kis plusz ízt. A harmadik camembert-et pedig szórjuk meg a kakukkfűvel, izgalmasabbá varázsolva azt is.
Ha felmelegedett a sütő, tegyük be a sajtokat, és időnként figyeljük őket. Nagyjából 12 perc alatt megolvad a belsejük. Ügyeljünk rá, hogy ne folyjanak szét teljesen, mert ha nem a fa dobozos verziót használjuk akkor nehezebb dolgunk lesz a kiszedéssel. Esetleg egy hústűvel vagy villával ellenőrizhetjük az állagát sütés közben.
Amíg a sajtok olvadoznak, addig végezzük el az utolsó simításokat a mártogatni szánt hozzávalókkal: tegyük tálkába a nagy tálra el nem férő rágcsákat, szeleteljük fel a bagette-et.
Ha minden készen áll, akkor tegyük a sajtokat a tálon a helyükre, és indulhat a minimál fondue!
Nekünk kettőnknek ez felért egy vacsorával, de több fő esetén szuper előétel is lehet.
Tipp: mi olyan bagetteket vettünk, amit meg kell sütni. Én sütés előtt beirdaltam őket, megkentem pici margarinnal és zöldfűszerekkel, plusz egy kis fokhagymával megbolondítottam.