fbpx

Egyeztetések a klímasemleges gazdaságról

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Budapest, 2020. június 16., kedd (MTI) – Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett klímaügyi egyeztetéssorozat újabb állomásán Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a magyarországi bankszektor vezetőivel egyeztetett a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia konszenzusos megalkotása érdekében kedden.

Kaderják Péter az online megbeszélésen mások mellett Jelasity Radovánnal, a Magyar Bankszövetség elnökével és az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatójával, Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával, Balogh Ádámmal, az MKB Bank elnök-vezérigazgatójával és Bodor Tiborral, az ING Bank vezérigazgatójával áttekintette, hogy milyen módon tud hozzájárulni a bankszektor az éghajlatváltozás elleni fellépéshez és a 2050-es közös klímacélok eléréséhez.

„A klímasemleges gazdaságra való átállás finanszírozási hátterének megteremtéséhez elengedhetetlen a bankszektor és a tőkepiacok mobilizálása” – hangsúlyozta az egyeztetésen Kaderják Péter.

A felek megvitatták, milyen módon és eszközökkel tud a pénzügyi szektor még aktívabban részt venni a környezetbarát, éghajlatvédelmi projektek zöld finanszírozásában, ehhez milyen új, innovatív pénzügyi termékek, mechanizmusok és állami ösztönzők bevonására lehet szükség a jövőben.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a környezeti és pénzügyi kockázatok szoros kölcsönhatásban állnak egymással, a pénzügyi intézményeknek pedig komoly felelősségük van a fenntartható és klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában, amelyhez a magánszektor befektetéseinek bevonására és mozgósítására is szükség van.

A megbeszélés során a felek kitértek arra is, hogy a pénzügyi intézmények bevonása milyen módon tudná elősegíteni az energiahatékonysági beruházásokat, amelyekben jelentős kibocsátáscsökkentési potenciál rejlik. Ezen kívül a résztvevők a zöld környezeti és társadalomi célokat biztosító új típusú befektetési lehetőségekről is értekeztek, hangsúlyozva a kormány és a bankszektor együttműködésének fontosságát.

 „Magyarország a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv egyik intézkedéseként az Európai Unióban az elsők között bocsátott ki zöld kötvényt, ezzel is alátámasztva az ország környezetvédelmi elkötelezettségét. A kötvény forrásait igazoltan fenntarthatósági célokra kell fordítani, összhangban a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia tervezetének célkitűzéseivel. A kezdeményezés sikere is bizonyítja a befektetők bizalmát a magyar kormány gazdasági és klímavédelmi jövőképének hitelességében” – jelentette ki az államtitkár.

Az ITM további egyeztetéseket tervez az érintett iparági, érdekképviseleti szervezetekkel, amelyek a kerekasztal-beszélgetések során megfogalmazott javaslataikkal hozzájárulhatnak a szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotásához.

Forrás: MTI

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32