fbpx

Egy felmérés szerint az egész régióban nőtt a megtakarítási hajlandóság

A megtakarítási hajlandóság növekedése egész Kelet-Közép-Európára jellemző, azon belül Magyarországon kiemelkedően, a tavalyi 70 százalékról 80 százalékra nőtt azok aránya, akik szükségesnek tartják, hogy megtakarítsanak.
herczeg design
HIRDETÉS
herczeg design
HIRDETÉS

Ez áll az IMAS International által az Erste Csoport számára elvégzett felmérésben, amelyről a pénzintézet kedden tájékoztatta az MTI-t.

A felmérés szerint azok aránya, akik szerint a rendszeres megtakarítás nagyon vagy eléggé fontos Szlovákiában 10 százalékponttal (86 százalékra), Csehországban és Romániában pedig szintén jelentős mértékben (8 és 6 százalékponttal) nőtt.

Magyarországon a legnagyobb ugrást a pandémiás helyzet a fiatalok megtakarítási hajlandóságában hozta: míg 2019-ben a 15-29 évesek mindössze 56 százaléka gondolta fontosnak, hogy félretegyen, addig 2020-ban ez az arány már 80 százalék volt – olvasható a közleményben.

Kelet-Közép-Európa mindkét országában helyi pénznemben számolva nőtt idén az átlagos havi megtakarítás. A legnagyobb mértékben a csehek és a szerbek emelték tavalyhoz képest a félretett összeget (9 százalékkal), míg a magyarok átlag 3 százalékkal takarítanak meg többet havonta.

Az országban az átlagos megtakarítás a felmérés alapján havonta 22 ezer 600 forint.

A legtöbben a régió egészében vészhelyzetre spórolnak (Magyarországon 79 százalék, szemben a tavalyi 70 százalékkal), míg a második legfontosabb cél a kisebb-nagyobb jövőbeli kiadás, például lakásvásárlás vagy -felújítás. A magyar válaszadók 51 százaléka idén a lakáscélt jelölte meg az egy évvel korábbi 45 százalékkal szemben.  

A kockázatvállalási hajlandóság Magyarországon, ahogy a régió többi országában is, továbbra is alacsony, a többség inkább a biztonságra törekszik, az országban a legtöbben bankszámlán vagy készpénzben parkoltatják a megtakarításukat.

Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese a felmérést értékelve a közlemény szerint elmondta: bár többen számoltak be pénzügyi helyzetük romlásáról, mint ahányan annak javulását érzékelték, a megtakarítók aránya mégis emelkedett tavalyhoz képest. Az utóbbi évek folyamatos csökkenése után a nyugdíjcélú öngondoskodás növekedése örvendetes fordulat – jegyezte meg.

Forrás: MTI

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Instagram

Kapcsolódó cikkek