fbpx

Állatmenhelyek a reflektorfényen kívül

Bizonyára mindenki tudna mondani két nagyobb menhelyet, amik már beivódtak a tudatunkba évekkel ezelőtt. És rengetegen ismerjük azokat a budapesti szervezeteket is, akik főként vidéki, kisebb alapítványok felkarolásával foglalkoznak. Vannak azonban rajtuk kívül is rengetegen, akikről nem hallunk eleget.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mikor májusban eljön az adó 1%-ról adományozása, sokuknak jutnak eszébe az állatok, és az ő támogatásuk. Érdemes ilyenkor mélyebben utánajárni, melyik menhelyek szorulnak rá igazán. Mert tény, hogy mindenkinek jól jön a segítség, de ilyenkor a többségnek ugyanaz az 1-2 alapítvány jut ezébe, így nekik sokkal több támogatás jut, mint azoknak a kicsiknek, akik kevésbé vannak a köztudatban. Sajnos közülük azonban nem mindegyik jogosult az 1%-ra, de adományozni bármikor van lehetőségünk nekik! Nagyon hálásak tudnak lenni akár csak akkor is, ha egy évben egyszer egy kávéd árát inkább nekik utalod, mert abból már egy kutya egy étkezését megoldottad nekik aznapra. Gyűjtöttünk négy olyan menhelyet, amiről talán kevesebbet hallottatok eddig.

Hang a hangtalanokért

Dévényi Viki hivatalosan 2018-ban hozta létre a Hang a hangtalanokért Állatmentő Alapítványt Monoron, lényegében a saját kertjében. Önerőből és a támogatókból tartja fenn magát, így sikerült már több mint 400 állatnak új gazdit találnia. Viki élete lett az állatmentés, ami már az alapítvány előtt is fontos volt számára. És bár vannak pillanatok, mikor úgy érzi, nem bírja tovább azt a rengeteg borzalmat, amit lát ezáltal nap mint nap, mégis minden elveszített kiskutya után talpra áll és folytatja. Hiszen tudja, hogy annál nagyobb boldogság nincs, mikor valakit sikerül megmentenie és boldogságot hozni az életébe. Vikivel korábban Fullajtár Andrea színésznő is beszélgetett az állatmentésről, amit megtekinthettek a videóban.

Pomázi Állatvédő És Állatsegítő Egyesület

A Pomázi menhely 1995-ben nyitotta meg kapuit, majd 1998-ban lett közhasznú szervezet. Célja nem csak az állatok megmentése és rehabilitációja, majd örökbeadása, hanem a település lakóinak ösztönzése is a felelős állattartásra. A helyi önkormányzattól 2001-ben kaptak egy nagyobb területet, ám a szükséges épületek felállítását már maguknak kellett finanszírozniuk a hozzájuk befolyó adományok segítségével. Ők azon szerencsés alapítványok egyike, akik jogosultak az adó 1%-ra. Bátran keressétek őket májusban a megfelelő rubrikánál, hiszen két évtizede szentelik életüket kirakott kutyák és macskák megmentésének, sikeresen. Csak 2010-2019-ig 850 állatot mentettek meg.

Befogad-lak menhely

Ez a kis csapat önkéntesekből kovácsolódott össze Törökszentmiklóson. Ők együtt szerettek volna segíteni a helyi gyepire került állatokon. Ugyanis a gyepmesteri nem számít jó helynek, az nem azért alakul, mert valaki szereti az állatokat annyira, hogy élete céljául tűzi ki a megmentésüket, inkább olyan mint egy sintér telep. Ezek az emberek azonban igyekeznek minél jobban belefolyni az ottani életbe, és jobbá tenni az állatok mindennapjait. Adománygyűjtésből fedezik a kutyusok költségeit, orvoshoz viszik, sétáltatják őket és igyekeznek minél többnek gazdit találni. Mert sajnos igaz, hogy ha nincs elég hely a kóboroknak, akkor altatásra kerül sor. Gondoljatok rájuk is, mikor adományoznátok!

Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány

Szintén adományokból és 1%-ból tartja fenn magát az Aska, Székesfehérváron, 2003 óta. Ők azonban több szervezet összefogásából alakultak, többek között együttműködnek az Alpha-vet Állatgyógyászati Kft állatmentési részlegével. De az állatok befogásának és rehabilitációjának minden fontos pontjára van szakszerű segítségük. Így közösen számoltak fel nem egy gyepmesteri telepet a környéken és fogadtak be több ezer kóbor állatot. Önkénteseik segítségével mentettek már kutyát kútból és tó közepéből is, de az oktatás is fontos része munkásságuknak. Minden évben fogadnak középiskolásokat, akik ugyancsak önkéntes munkát végezhetnek, miközben az alapítvány dolgozói igyekeznek átadni nekik a felelős állattartással kapcsolatos tudásukat. Munkájukról, mindennapjaikról részletesen beszámolnak a honlapjukon.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32