Hozzávalók 2 főre:
500 gramm lazac (ha csak nagyobbat tudunk venni, fagyasszuk le a maradékot, a lényeg, hogy majd nagyjából 5cm-es szeleteket vágjunk)
1 bögre (2.5 – 3 dl) quinoa
2 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
4 levél fejes saláta
2 levél lila lollo rosso saláta vagy tölgysaláta vagy római saláta, ízlés szerint
egy marék bébispenót
fél marék rukkola
1 citrom
só, bors
Elkészítés:
A lazacot a közepén vágjuk félbe, hogy két szeletet kapjunk. Ha nagyobb darabbal dolgozunk, akkor az a lényeg, hogy nagyjából 5, de maximum 10 centis szeleteket kapjunk. Ezeket helyezzük egy tepsire (szükség esetén sütőpapírra) és sózzuk be. Ezután a fokhagymagerezdeket vágjuk fel, de nem kell vékonyan, mert ezután bele kell szúrkálnunk a darabokat a lazac húsába. Tegyük félre nagyjából 10 percre a befűszerezett lazacot, majd ha ez letelt, akkor locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal a szeleteket és 210 fokon, körülbelül 20 percig süssük őket!
Mérjük ki aztán a quinoát, és egy evőkanál olívaolajban pároljuk 1-2 percig, közepes lángon, időnként kavargatva. Adjunk hozzá másfél bögre vizet (ugyanazzal a bögrével, amivel a quinoát mértük ki), egy csipet sót, és főzzük közepes lángon, míg elkezdenek kinyílni a magok és a víz elfő róluk.
A saláta leveleket vagdossuk vagy tépkedjük kisebb darabokra, és a bébi spenóttal meg a rukkolával keverjük össze egy tálban. Csurgassunk rá nagyjából egy evőkanál citromlevet, és ugyanennyi olivaolajat, ezzel készen is vagyunk.
A tálaláshoz helyezzük a köreteket a tányérra, majd fektessük rá a lazac szeletet, és kínáljunk mellé citrom gerezdet, amivel a halat ízesíthetik még kedvükre vendégeink.