fbpx

Hogyan védekezhetünk (környezet)tudatosan?

A Green Guide csapata Jámbor Eszterrel, a Szexsuli.hu alapítójával a tudatos szex témakörét a fenntarthatóság oldaláról közelítette meg. Cikkükben Niki a vegán óvszertől a hormonmentes fogamzásgátlásig vizsgálta a védekezési lehetőségeket.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy bármilyen eltökélt is legyél a bolygó megóvásával kapcsolatban, a szex az a kategória, ahol a személyes biztonságnak és egészségnek kell elsőbbséget élveznie, nem pedig a hulladékok minimalizálásának. Hasznos lehet tudni azonban, hogy a védekezés nemcsak a szexuális úton terjedő betegségektől és a nem kívánt terhességtől óv meg, hanem az egyre szélesebb körben elérhető fogamzásgátlás segíthet kordában tartani a túlnépesedést és ezáltal a túlfogyasztást is, mely a globális felmelegedés egyik fő kiváltó oka.

Ha a megfelelő módszer kiválasztásához mérlegelnéd a különböző eszközök környezeti hatásait is, olvass tovább! Eszter verzióját pedig itt találod.

1. A nélkülözhetetlen óvszer

“Tavaly ősszel tarolt a hír, hogy Vietnámban óvszer újrahasznosító üzemet zárt be a rendőrség – kifőzték és újracsomagolták az ismeretlen helyről származó használt gumikat. Ez nem az a fenntarthatósági hír, aminek örülsz…” kezdi Eszter.

Nincs egyszer használatosabb műanyag az óvszernél: évente több milliárd darabot használnak el a világon, és bár a természetes gumi, így a kaucsuk nedvéből nyert latex lebomlik, az óvszerek alapanyagát képező szintetikus latex és más anyagok, így a poliizoprén azonban nem – és az újrahasznosítást is kizárhatjuk. Az óvszerek emellett számos más vegyi anyagot is tartalmaznak, amelyek a környezetre és az egészségünkre is károsak lehetnek, így parabéneket, Nonoxynol-9-et, glicerint, benzokaint ” – írja szintén a HVG egy tavalyi cikke.

Kétségkívül egy egyszerhasználatos, rengeteg hulladékot generáló eszköz az óvszer, ám mégsem érdemes rajta spórolni, főleg, ha alkalmi partnerrel vagy: ez ugyanis az egyetlen olyan fogamzásgátló forma, mely a szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd.

Mi a baj vele?

“Igazából a gyártása során keletkezik a legtöbb káros anyag – ha nagyon-nagyon részletesen kíváncsi vagy az óvszerek ökológiai lábnyomára, ezt az angol kutatást ajánlom.” mesél tovább Eszter.

Vegánoknak fontos infó lehet továbbá, hogy a legtöbb óvszert egy kazein nevű tejszármazékkal puhítják, így nem vegánok

Milyen fenntartható megoldások vannak?

“Ha például elég neked az a vállalás, amit a Durex tett, hogy csökkenti a karbonlábnyomát és nem kiáltasz “greenwashingot”, akkor máris van egy márkád. De ha neked ez nem elég meggyőző, akkor keresd az alternatív alapanyagokat: létezik vegán óvszer, és természetes latexből, de báránybőrből készült is.”  kezdi sorolni Eszter az alternatívákat.

Hol találsz ilyet?

Engem pár éve Berlinben teljesen elvarázsolt az Einhorn nevű környezettudatos és szuper woke, a papírcsomagoláson helyi művészek alkotásait használó óvszermárka, melyre a Veganz nevű mekkában (100%-ban vegán szupermarket) akadtam.

Fotó: Konkoly Niki

Nálunk ez sajnos nem kapható, de Eszter összegyűjtött pár hasonlóan ökotudatos, itthon is beszerezhető márkát:

  • GLYDE: A Hormonmentes.hu-tól kezdve a Rossmannig több helyen kapható itthon is az ausztrál, természetes latexből, fair trade körülmények között készült vegán óvszer.
  • Masculan: Szintén organikus, vegán óvszer, és minden szépet ígér a CO2-semlegességtől az extravékonyságig. Celofánmentes papírdobozba és az átlagosnál kevesebb alumíniumot tartalmazó tasakba csomagolják.
  • Dr. Müller teafaolajos óvszer: A jellegzetes baktérium-, vírus- és gombaölõ hatásáról híres teafaolaj segíthet a fertőzések elkerülésében, és gumiallergia esetén is megoldást jelenthet. Bár a latex és az olaj nincsenek jóban egymással, ők azt ígérik, ha vízbázisú síkosítóval használod, biztonságos marad.
  • Fair Squared: Ahogy a nevéből is kiderül, ez egy fair trade, natúr kaucsukból készült, szintén vegán alternatíva.

A választott márkától függetlenül nagyon fontos, hogy használat után sose a WC-be, hanem a kukába dobd az óvszert – ezzel a vizeket a szennyeződéstől és vegyi anyagoktól, magadat pedig egy duguláselhárítás borsos árától véded.

Plusz egy tipp:

“Orális szex közbeni védekezésre jó lehet a dental/oral dam is, ami egy kis latex darabka. Ha ökotudatos óvszerből készíted, akkor a dental dam is környezetkímélő lesz, amennyire csak lehet. Itt egy útmutató, hogyan lehet óvszerből készíteni.”

2. A népszerű tabletta

Különböző fogamzásgátló tabletták léteznek, melyek elterjedése a 20. században forradalmi eszközként biztosította a nők számára a karrier lehetőségét és a szabadságot világszerte

Van azonban kontra érv is: magas hormontartalma miatt nemcsak a mentális és fizikális egészségre lehet káros hatással a tabletta, hanem a vizeinkbe kerülve a szintetikus ösztrogén befolyásolhatja a halak ikrarakó képességét, ami a vízi ökoszisztémák felborulását is eredményezheti. 

Mi a baj vele?

“Nekem a fogamzásgátló tabletta nagyon nem jött be, nagyjából 15 éve nem is szedek. A testemmel baromira nem volt kompatibilis, és akkor még nem is hallottam arról, hogy a kipisilt hormonok mit tesznek az élővilággal.” meséli Eszter.

 “A hormonokat tartalmazó fogamzásgátló tabletták hatóanyagai a vizelettel bekerülnek az ökoszisztémába: az 1990-es évek óta vizsgálják, milyen hatással lehetnek a vízbe kerülő gyógyszermaradványok az élővilágra” – szintén a feljebb idézett HVG cikkből szedtem ki ezt a részletet. Itt pedig egy 2012-es szakdolgozat, ami már ekkor ezt a témát vizsgálta a magyar vizekben.”

Milyen fenntartható megoldások vannak?

“Emlékszem, hogy amikor 1999-ben fogamzásgátló tanácsért mentem a nőgyógyászhoz, az nagyjából annyiból állt, hogy felírt egy gyógyszert, szedjem be, aztán esetleg, ha nem érzem magam jól, szóljak, és felír másikat. Szerencsére manapság már tényleg sok lehetőség közül választhatunk – most azt nézd el nekünk, hogy csak a fenntarthatósági szempontokat vettük figyelembe, az árakat nem. Egy normális nőgyógyásztól meg lehet kérdezni, hogy melyik verzióban van a legkevesebb hormon. Ugyanakkor viszont, ha megnézed csak a külföldi zöld oldalakat, akik ezzel a témával foglalkoznak, a fogamzásgátló tablettát a pokol tüzén égetnék el.”

Hol találsz ilyet?

Kérdezd ki alaposan a nőgyógyászodat! Ha nem kapsz megnyugtató választ, van még másik nőgyógyász, akitől kérdezhetsz!” bátorít Eszter.

A teljes cikket, melyben a hüvelygyűrűről, a spirálról, a pesszáriumról, a méhszájsapkáról, és a termékenységtudatról olvashatsz itt éred el.

Fontos!

Csak te tudhatod, számodra melyik az ideális fogamzásgátló módszer. Lehetőségeidről tájékozódj széles körben, és konzultálj orvosoddal. Az első a biztonságod és az egészséged.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32