fbpx

A hónap témája: tudatos életmód – bemutatkoznak a nagykövetek

Miben lehetünk tudatosak a hétköznapjaink során? Miért kezd egyre inkább előtérbe kerülni a tudatos életmód? Milyen területei vannak?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Júliusban ezt a témát fogjuk körbejárni. Most sem hagyunk titeket szakértők nélkül! Ismerjétek meg a nagyköveteinket, akik életük egy bizonyos területén igazán tudatosak. 

Fehér Zsuzsi
pénzügyi védőháló tervező

A pénzügyi tudatosságomat a környezet-tudatosságomnak köszönhetem. Azt tapasztalom saját magamon, hogy ha az élet egyik területén elkezdek tudatosabban gondolkodni, cselekedni, az idővel magával hozza, hogy egy másik területhez is így álljak hozzá.

2018-ban fejeztem be a pénzügy mesterszakos diplomámat, ahol a diplomamunkám az Y generáció pénzügyi tudatossága volt. Ennek a témaválasztásomnak köszönhetem a jelenlegi karrieremet. 

Ugyanis az alapképzés után – ami szintén pénzügy volt – egyből a bankszektorban helyezkedtem el. 7 évet töltöttem két különböző területen, ahol rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodtam. Majd felmondtam, hogy egy környezetvédelemmel foglalkozó kisvállalkozás csapatát erősíthessem. Nagyon szimpatikus volt az értékrendjük, többek között ezért is döntöttem a munkahelyváltás mellett. Már itt dolgoztam, amikor elkezdtem a szóbanforgó diplomamunkámat írni. Szerettem volna belecsempészni valahogy a környezettudatosságot, de nem éreztem a kellő tudást ahhoz, hogy ezt a terület kutassam. Így maradt viszont a tudatosság, azon belül pedig a pénzügyi tudatosság téma.

Fehér Zsuzsi, tudatos életmód

Minél többet foglalkoztam vele, annál jobban élveztem, jött a flow érzés, amit őszintén bevallva kevés alkalommal kapott el a főiskolás/egyetemi évek alatt.

Felismertem, hogy szakképzettségtől függetlenül minden területen nagyon nagy az általános információhiány. Éppen ezért el is kezdtem erre úgymond küldetésként tekinteni. Célom lett, hogy minél egyszerűbben, de annál érthetőbben tájékoztassam a környezetemet a pénzügyi lehetőségeikről.  

Találtam egy céget, aki abszolút az én értékeimmel megegyezően gondolkodik a magyar családok hosszú távú anyagi céljainak tervezhetőségéről, biztosításáról. Így már több mint három éve segítek minden korosztálynak tervezni a pénzügyi jövőjét. 

Azt tapasztalom, hogy Magyarországon tabu a pénzügyekről beszélni. Én a mindennapi munkám során azt képviselem, hogy erről igenis muszáj beszélnünk, és felelősségteljesen cselekedünk. Számomra fontos, hogy ezek a beszélgetések minden résztvevő számára komfortosak legyenek, melynek során valóban közösen gondolkodjuk. 

Sok rossz tapasztalatot, félreértést hordoz magával a pénzügyi kultúránk, de hiszem, hogy ez javítható a társadalom nyitott hozzáállásával, és felépülhet a kölcsönös bizalom a megfelelő információk átadásával. 

Csizmadia Máté (Zöld Pszichológia Blog)
agrárközgazdász, pszichológus

Csizmadia Máté vagyok pszichológus, agrárközgazdász, szakokleveles munkajogi tanácsadó. A Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének foglalkoztatási szakértője. Az Európai Mezőgazdasági Munkaadók Szövetségének (COPA – GEOPA) magyar delegáltja.

Érdeklődésemet nagyon korán meghatározta a környezetvédelem, amit azóta is aktívan művelek. A tanulmányaim és a munkám során korán világossá vált, hogy a környezetvédelem kérdései erőteljesen kötődnek a pszichológiához, az emberi gondolkodáshoz. Addigi tapasztalataim alapján már tudtam, hogy számos problémára rendelkezésre áll a megoldás, az emberiség mégsem alkalmazza. Miért? Úgy gondolom, hogy a pszichológia képes erre a kérdésre választ adni. Elindítottam a Zöld Pszichológia Blogot, hogy szakmai cikkek segítségével be tudjam mutatni a környezetvédelem pszichológiáját és közben magam is válaszokat találjak.

Csizmadia Máté, tudatos életmód

Ami a tudatosságot illeti, leginkább a környezettudatosság az, ami foglalkoztat. Vagy inkább annak a hiánya. Évtizedek óta hallani, hogy ha ez így megy tovább elpusztul a bolygó. Csak egy kicsivel tudatosabbnak kellene lennünk és minden megoldódna. A helyzet azonban mintha nem változna. Nem vagyunk tudatosabbak? Régen azok voltunk? Attól tartok nem. A tudatosság egy eszköz céljainak elérésében, ami azonban korlátozottan áll a rendelkezésünkre. Környezettudatosság, pénzügyi tudatosság, tudatos internethasználat, tudatos étkezés, tudatos vásárlás… Ma már mindenki a tudatosságunkra hajt, ezért nagyon meg kell válogatnunk, hogy mire használjuk. Azt gondolom, hogy az egyik leghasznosabban úgy élhetünk vele, ha készülünk a „tudattalan” napokra. Például mikor az embert berántja a komposztálás, és még nagyon motivált, érdemes előre úgy rendeznie az életét, hogy amikor ez a motiváció és vele tudatosság csökken, már kész rutinjai legyenek. Számomra, ezért a tudatosság az új utak felderítését jelenti. Hajtóerő, ami a kezdeti nehézségeken átsegít és szűrő is, ami a döntéseimet jobbá teszi. Tudatosság nélkül, úgy gondolom, az élet csupán céltalan ténfergés a sötétben. Túl sokkal pedig csak fárasztó kapkodás egy „ajándékboltban”. Bölcsen kell hát élni vele.

Fonyódi Hajnalka és Kissné Eőri Veronika (Wombee)
termékenységtudat oktatók

A termékenységtudat módszerrel először érettségi után találkoztunk. Fogamzásgátlási alternatívák után néztünk, mivel a már általunk ismertek nem nyerték el a tetszésünket. Nem szerettük volna mesterséges hormonokkal bombázni a szervezetünk, ugyanakkor az óvszer sem a legkényelmesebb megoldás, a megszakításos módszer pedig igencsak szerencsejátékra hajaz.. Így találtunk rá a termékenységtudatra, avagy a szimptotermális módszerre. Ennek lényege, hogy a testünk termékenységi jelzéseit megfigyelve pontosan meg tudjuk állapítani, mely napokon lehetséges a teherbeesés, és melyikeken egyáltalán nem (NEM, ez nem a naptármódszer!).

Wombee, tudatos életmód

Azon felül, hogy egy teljesen természetes és biztonságos fogamzásgátlási alternatívaként is alkalmazható, nagyfokú tudatosságra nevelt minket. Rengeteget tanultunk a testünk működéséről, emiatt nem egyszer fordult meg bennünk, hogy minden nőnek receptre írnánk fel. Jó néhány egészségügyi és termékenységi probléma is hamarabb kiszűrhető, ha valaki rendszeresen megfigyeli magát. Értve itt a hőmérőzést, a méhnyaknyák és esetleg méhnyak megfigyelését, illetve a testünk többi jelzését. Ez egyébként nem igényel többet napi pár percnél. A testünk állandóan kommunikál velünk, üzen nekünk. Csupán meg kell tanulnunk odafigyelni rá, együttműködni vele. A menstruációs ciklus során folyamatos változások zajlanak a szervezetünkben, ez a hormonális körforgás pedig kihat a hangulatunkra, energiaszintünkre egyaránt. Minden ciklusszakaszban másra van szüksége a testünknek. Érdemes ezt figyelembe véve szervezni az életünket, a programjainkat – hidd el, meghálálja!

Számunkra ezt jelenti a tudatosság. Figyelmet fordítani magunkra, és kézben tartani az irányítást a testünk és életünk fölött.

Hamarosan nagyköveteink tartalmait is olvashatjátok, kövess minket, hogy ne maradj le róluk!

A magazin korábbi tartalmaiért, ami tudatos életmódot vizsgálja, kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32