fbpx

Mitől válik otthonossá családi házunk: 5 tipp

Az otthonosság sok mindent jelenthet szokásoktól és ízléstől függően, ám akad néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, ha valóban otthonos családi házat szeretnénk kialakítani.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fizetett tartalmi együttműködés

A 21. század lakáshasználói számára már egyértelmű, hogy az esztétikum és a praktikum mellett kardinális kérdés az energiahatékonyság. Hiszen lehet akármilyen csinos az otthonunk, ha huzatos a lakás, rosszak a nyílászárók, penészedik a fal és masszív összegeket költünk a fűtésre. Épp ezért összeszedtük a leglényegesebb szempontokat, hogy Neked már ne kelljen ezzel bíbelődni.  

Szigeteljünk mindent, amit lehet 

Ez az egyik legfontosabb lépés. Az energiahatékonyság egyik leglényegesebb eleme, hogy megfelelően van szigetelve az épület (beleértve a homlokzati és lábazati szigetelést, a födém szigetelését és az aljzat szigetelését) jól szigetelnek a nyílászárók és korszerű fűtéstechnikával van felszerelve a ház. Különösen fontos lesz ez a szempont, ha tetőtéri lakásban élünk. 

És mitől lesz egy szigetelt épület otthonos? Egyértelmű, hogy mindenki jobban érzi magát egy olyan házban, lakásban, ahol a megfelelő hőmérsékletet tudjuk biztosítani télen-nyáron. A szigetelés ugyanis nem csak télen segít megtartani az épületen belül a hőenergiát, de a nyári hőségben is jóval kevesebbet kell használni a légkondit, ha megfelelően szigetelt az épület. Padlás szigeteléssel jelentős költséget takaríthatunk meg télen, és nyáron is. Akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk.

Kép forrása: KontaktBau Szigeteléscentrum

Fel szokott merülni a kérdés, hogy érdemes-e belülről szigetelni egy épületet. Ez főleg akkor megfontolandó, ha az épület egészét nem lehet műemlékvédelmi okok miatt kívülről szigetelni, vagy ha a társasház úgy dönt, hogy nem szigetel, nekünk azonban jól jönne. A belső szigeteléssel viszont elég sok probléma akad, csak akkor vetemedjünk rá, ha profikkal tudjuk megvalósítani a szigetelési munkát.

Sokkal jobb lesz a hőtartása az épületnek, vagyis nem hűl le olyan gyorsan az épület, nem érezzük azt, hogy hiába fűtünk állandóan, mégis hideg van. Nyáron pedig nincs az az eszeveszett hőség a házban már az első meleg nyári nap után. Megfelelő padlás szigeteléssel az épületünk télen megtartja a meleget, nyáron nem engedi be a hőséget. Amennyiben használt házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke! 

Korszerűsítsük a fűtéstechnikát!  

A komfortos lakhatáshoz és energetikailag korszerű, hatékony épülethez nem csak a szigetelésnek kell professzionálisnak lennie, hanem a fűtéstechnikának is. Ha most építkezünk, akkor érdemes olyan technológiát választanunk, amelyik komfortos és lehetőleg alacsony a rezsiköltsége. Az elmúlt években a legjobb megoldásnak az tűnt, ha a napelemes rendszert összekapcsoljuk egy hőszivattyúval és padló-, födém- vagy falfűtést szerelünk az épületbe. Az előnye ennek a technológiának az volt 2022 őszéig, hogy lenullázzuk a fűtési rezsit, a hátránya viszont, hogy elég sokba kerül a rendszer kiépítése.

Ma már nem ennyire „megérős” a napelemes rendszerről való fűtés (legalábbis anyagilag) és úgy általában a napelemes rendszer, hiszen az újonnan telepített rendszereket nem tudjuk az elektromos hálózathoz csatlakoztatni, a szaldós elszámolást (amely alapján a nyáron megtermelt elektromos energiát télen felhasználhattuk) pedig váltja a havi vagy éves bruttó elszámolás, vagyis a téli időszakban jelentősen több pénzért tudjuk “visszavásárolni” a hálózattól az általunk napos időben megtermelt elektromos áramot.  

Ha maradunk a gázcirkónál, akkor is érdemes modern automatikával ellátni a rendszert, úgy sokkal hatékonyabb lesz a fűtésünk. Egy korszerű automatikával szabályozhatjuk az egyes helyiségekben egymástól függetlenül is a hőmérsékletet. Így egyszerűbb elérni az ideális hőfokot, ami a babaszobában 23-24 fok, de a hálóban inkább 19 fok körül van.    

Építsünk be jól szigetelő nyílászárókat!

A jól kiválasztott ablakokkal javulhat a lakásunk, házunk energetikai besorolása és így az értéke is. Mielőtt belevágnánk a ház felújításába, érdemes egy energetikai szakértővel felmérni a ház energetikai gazdaságosságát, és azt, hogy hol veszítjük a legtöbb hőt. 

Ha megfelelő hőszigetelő tulajdonságú ablakokkal építjük fel a házunkat, a komfortérzet mellett növekszik az ingatlanunk értéke, miközben csökken a rezsire költött összeg! Ha rossz a nyílászáró, próbálkozhatunk a házi szigeteléssel, átmenetileg jó megoldás lehet a purfix szigetelőcsík, viszont 1-2 éven belül elhasználódik, így hosszútávon nem oldja meg a szigetelési problémánkat. Ha a felmérés során kiderül, hogy a nyílászáróinkkal van a baj, érdemes cserében gondolkozni! Ám nem mindegy, hogy milyen ablakot választunk! 

 Gondolkozzunk praktikusan! 

Ha jól szigetelt, energiahatékony házban élünk, akkor jöhet a következő lépés, a berendezés megtervezése. Ehhez mérjünk sokat, rajzoljunk, gondoljuk végig lépésről-lépésre, hogy szoktunk élni, milyen napi rutinjaink vannak? Azt is nézzük meg, hogy a lakás, ház, amiben élünk, milyen adottságokkal rendelkezik! Mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, hogyan oszlanak meg a funkciók? Végeredményben akkor lesz komfortos a lakásunk, ha az alapszerkezettel tisztában vagyunk. Az esztétikumot érdemes a praktikusan végiggondolt terv alapján továbbgondolni. Így végül nem csak szép, de valóban kényelmes, jól használható otthonunk lesz.   

Találjunk mindennek helyet! 

Ez a lépés talán evidens. Fontos, hogy minden tárgynak legyen meg a maga helye a lakásban. Előfordul, hogy csak úgy hányódnak a holmik, főleg, ha gyerekek is élnek a házunkban. Mielőtt megvásárolnánk a tárolókat, szekrényeket, polcokat, mérjük fel, hogy pontosan mit szeretnénk elpakolni, mekkora és milyen jellegű tárolókapacitásra van szükségünk. Gondoljunk azokra a tárgyakra, ruhákra, amelyeket csak bizonyos időszakokban használunk. Ilyenek a téli holmik, kabátok, sálak, sapkák, ezeknek alakítsunk ki olyan tárolót, ami nincs annyira szem előtt, és ahová az év többi részében el tudjuk pakolni.

Ha síelünk, túrázunk, legyenek a szükséges eszközöknek praktikus polcok, akasztók. Mérjük fel, hogy a helyiségen belül hol helyezhető el tároló! Vizsgáljuk meg azt is,  hogy melyik falra mekkora polc, szekrény férne el, nézzünk körül alaposan, kitűnő tárolóhelyként funkcionálhat például egy feljáró alatt kiaknázatlan terület, az ablak alá vagy az ajtó fölé fúrható polc. (Fúrás előtt ellenőrizzük a fal minőségét és azt, hogy hol futnak a vezetékek a falban, így néhány kellemetlen meglepetést is megspórolhatunk magunknak!)    

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32