fbpx

És neked milyen a kapcsolatod a pénzzel?

Egyáltalán belegondoltál már valaha, hogyan érzel, ha a pénz, a pénzügyek, vagy bármi ehhez kapcsolódó téma kerül terítékre? Ha nem, akkor itt az ideje megvizsgálni a kapcsolatodat vele!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Jobban elmerengve a pénz fogalmán, rájöhetünk, milyen sok érzelem kötődhet hozzá. Érdekes megvizsgálni, hogy ezek közül nekünk melyik jut eszünkbe először? Az irigység, a félelem, a bizonytalanság, a düh és a hiány vagy éppen a biztonság, a jólét, az öröm és a bőség? Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy általánosságban inkább a negatív kötődés a jellemző. Hiszen megtanultuk, a pénz nem boldogít. 

És talán közvetlenül nem is, de ahogy egy kedves barátnőm megfogalmazta: mindenképpen kényelmet biztosít. Otthont teremt és lehetőségeket nyit meg. Miért gondolunk rá sokszor mégis úgy, mint egy szükséges rosszra, vagy éppen mint magára az ördögre?

Berögzült pénz-minták, rossz tapasztalatok

Ahogyan életünk minden területén megjelennek hozott mintáink, úgy nincsen ez másképp a pénzzel sem. Ha visszatekintünk gyerekkorunkra, mindannyian meg tudjuk mondani, a családunkban ki hogyan tekintett a pénzre. Mit hallottunk erről a szüleinktől a legtöbbet és hogyan viszonyultak ők a financiális dolgokhoz. 

Fontos, hogy végiggondoljuk, annak idején mindig azt mondták, hogy “ezt és ezt nem engedhetjük meg magunknak, hogy erre most nincsen pénz, oda nem tudsz elmenni mert nagyon drága”? Vagy csak egy eszközként kezelték, ami szükséges az élethez, és aminek segítségével megvalósíthatóak egyes dolgok? Ugyanis ahogyan a szüleink álltak ehhez, az befolyásolja a mi kapcsolatunkat is a pénzzel. Ha gyerekkorunkban negatívan beszéltek róla és a hiányát éreztették, akkor nekünk sem lesz pozitív a kapcsolódásunk hozzá. És vice versa.

Meghatározóak lehetnek továbbá a tapasztalataink is, amikről Fehér Zsuzsi mesélt ebben a cikkben. Ha gyakran átvertek minket, vagy ránk sóztak befektetési lehetőségeket, amik nem hoztak gyarapodást, akkor megintcsak negatív élményünk lesz a pénzzel. És ilyesmi hatással van az is, ha a minket körülvevő emberek folyton panaszkodnak róla, vagy irigységet tanúsítanak. Esetleg megvetően beszélnek azokról, akik bőségben élnek, valamint úgy gondolják, csak rossz emberek lehetnek gazdagok, és csakis mások kihasználása útján. 

Ha mindezek közül bármelyiket is igaznak véled a saját életedre levetítve, akkor egy lépéssel már közelebb vagy ahhoz is, hogy változtass ezen.

Hogyan javíthatunk a pénzzel való kapcsolatunkon?

Az első feladatunk megvizsgálni az előbb említett mintáinkat és azok ismeretében levonni a következtetéseket, hogy milyen példa állt előttünk és miként éltük eddig az életünket ennek hatására. 

Példa: “Eddig szorongást okozott bennem, ha a pénzre gondoltam, ezért alig mertem ránézni a bankszámlámra.”

Ha ez megvan, akkor azt kell kitalálnunk, min szeretnénk pontosan változtatni. 

Milyen kapcsolatot szeretnénk innentől kezdve, melyik mintákat akarjuk megváltoztatni? Az is fontos, hogy legyenek előttünk célok, kisebbek és nagyobbak egyaránt. Valamint tudjuk, hogy miért akarjuk mindezt elérni, miért akarunk változtatni. 

Példa: “Szeretnék tudatosabb lenni a pénzügyeimmel kapcsolatban. Változtatni azon, hogy kifolyik a pénz a kezeim közül. Azért szeretném mindezt, mert önállósodni akarok, első körben egy új albérletbe költözni. Ennek eléréséhez pedig szükségem van egy tudatosabb szintre.”

Miután ezeket végiggondoltuk, a megvalósításhoz kell hozzálátnunk. De hogyan csináljuk ezt jól? Amikor egy témában tanácstalan vagy, mihez kezdesz? Információt gyűjtesz, tanulsz, majd kipróbálod magad. De nulladik lépésként először is belátod, hogy több tudásra van szükséged a területen, hogy fejlődésre van szükséged és felelősséget vállalsz ennek érdekében. 

Ehhez ne félj segítséget kérni olyan emberektől, akik nagyobb tudással rendelkeznek. Válassz példaképeket, tanulj tőlük, beszélgess olyanokkal, akiknek nagyon jó kapcsolata van a pénzzel, és készíts magadnak pénzügyi tervet. Nem utolsó sorban pedig kezdj el te is pozitívan beszélni róla. A saját mindseteden fordítani.

Végezetül pedig legyél nagyon türelmes. Sok éve berögzült mintákat levetkőzni elképesztően nehéz és nem is fog ez egyik napról a másikra megtörténni. Lesznek visszaesések, mélypontok, kudarcok. Viszont amikor sikerélményed van, dicsérd meg magad! A cél nem az, hogy holnapra milliárdos legyél, hanem hogy alapjaiban változzon meg a hozzáállásod a pénz nevű fogalomhoz annak érdekében, hogy jó kapcsolatot ápolhass vele.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32