fbpx

A hackerek akár a barátaink is lehetnek?

Az informatikai rendszerek elleni támadások rendkívül megszaporodtak. A hazai Hackrate egyedülálló fejlesztése azonban új szintre emeli a cégek IT biztonságát.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az informatikai startupok fejlődését is segítő Start it @K&H inkubátor szerint, a vállalatokat az etikus hackerek globális közösségével összekapcsoló platform hatékonyabban tudja feltárni a szoftverekben lévő esetleges biztonsági hibákat és kivédeni az illetéktelen, kártékony támadásokat.  

Azzal, hogy egyre több eszközzel csatlakozunk az internetre, a gyorsaság és kényelem mellett a biztonsági kockázat is megnövekedett. A hackerek ugyanis mindig egy lépéssel előrébb járnak. Megtalálják az informatikai rendszerek gyenge pontjait, így bárhonnan, bármelyik számítógépbe bejuthatnak és rendkívül értékes, érzékeny adatokhoz férhetnek hozzá. Ahogy azonban ma már tudjuk, hogy nem csak betegséget okozó bacilusok vannak, hanem azok bizonyos fajtái az immunrendszerünk megfelelő működésében is szerepet játszanak, úgy a hackerek egy csoportja – az etikus hackerek – is rendkívül komoly munkát végeznek az informatikai rendszerek megvédése szempontjából. Ők ugyanis  képesek megtalálni a szoftverekben azokat a biztonsági réseket, kreatív hozzáférési módokat, amelyeket az automatizált sérülékenységelemző szoftverek lefuttatása nem fed fel. 

Az etikus hackerek

„Az etikus hackerek a cég megbízásából és jogi felhatalmazásával, meghatározott módszerrel és adott időkeretben tesztelik a megbízó informatikai felületeit. Az általuk megtalált biztonsági hibák alapján a cégek javítani tudják rendszerüket, hogy illetéktelenek ne juthassanak be. Főként a biztonsági, az egészségügyi, a pénzügyi és a telekommunikációs cégek esetében van ennek kiemelt létjogosultsága, hiszen az ilyen cégek oldalainak feltörése kifejezetten nagy veszélyt jelenthet az ügyfelek adataira. Épp ezért nemzetközi szinten már 

széles körben alkalmazzák az etikus hacker közösség erejét” – ismertette az etikus hacker szolgáltatások működését Pózner Balázs, a Hackrate alapítója

A Start it @K&H, a pénzintézet vezető hazai informatikai startupok fejlesztésével is foglalkozó inkubációs programja úgy látja, hogy hazai szinten is egyre több cég ismeri fel a biztonsági tesztelés e módjának előnyeit, hiszen rendkívül költséghatékonyan tudja feltárni a hibákat. Külföldön azonban a nem hivatalos teszteléseken kívül bejelentett hibákkal kapcsolatban is nyitottabbak a cégek, külön erre a célra fenntartott oldalon lehet bejelenteni a biztonsági réseket. A hazai büntetőjog szerint viszont akkor is ártalmas hackernek számít valaki, ha jóindulattal jelent be biztonsági hibát, de nem volt jogosult a tesztelésre.

A Hackrate célja, hogy az etikus hackerség hazai szinten is beépüljön a biztonsági tesztelések folyamatába. Olyan platformot hozott létre, ami összeköti a vállalatokat a globális hackerközösséggel, és ezzel segíti a szoftverekben lévő biztonsági hibák feltárását és a kiberbiztonsági kockázatok csökkentését. A maga kategóriájában piacelső platform átláthatóvá teszi a biztonsági tesztelés folyamatát, ugyanis megkülönbözteti az etikus hackert és a rosszindulatú támadót. 

A két évvel ezelőtt létrejött startup a Hiventures inkubációs programjában kapott tőkefinanszírozás segítségével indította el az etikus hacker platformot és szerezte meg első hazai és nemzetközi ügyfeleit. Az idei évben egy új befektetés, valamint a Start it @K&H inkubátorprogram segíti a nemzetközi terjeszkedést és a platform továbbfejlesztését. „A vállalati szektor és a startupok összekapcsolása igazi win-win helyzet. A startupok új, innovatív megoldásai és a cégek tapasztalata, szakmai segítsége mindkét oldalon a gyors és hatékony fejlődést szolgálja” – mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője. A Start it @K&H jelenleg is várja az innovatív és ambiciózus csapatok jelentkezését, hogy mentorációval, közösségi irodával és számos digitális szolgáltatással segítse a szintlépésüket. 

A jelentkezésről bővebben itt kapsz információt: https://startitkh.hu/jelentkezes/ 

A K&H Csoportról

Az ország egyik vezető és országosan 3700 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 197 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,5 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 3200 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32