fbpx

Utazás autóval: kényelem és biztonság

A nyár közeledtével egyre többen indulnak el akár hosszabb útra is gépkocsival, hiszen sokan még mindig az autós utazást tartják olcsóbbnak és kényelmesebbnek, mintha repülőre szállnának. Tény, hogy sok szempontból komfortosabb autóval utazni, de ahhoz, hogy valóban kényelmes és biztonságos legyen, nem árt felkészülten nekivágni az útnak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fizetett együttműködés

Fő a biztonság!

Műszaki ellenőrzés

Mielőtt útnak indulnánk, nézessük át az autót műszakilag is! Lehet, hogy rendszeresen használjuk a hétköznapokban, azonban nem árt egy alapos átvizsgálás. Jól belerondíthat a nyaralásba, ha útközben megy tönkre valami benne. A gumikat mindenképp vizsgáltassuk át: centrírozás, nyomás ellenőrzés és persze az évszaknak megfelelő gumival induljunk útnak. Ha télen utaznánk, legyen nálunk hólánc is.

Vezessünk váltva, iktassunk be pihenőket!

A hosszú vezetés amellett hogy fárasztó, még monoton is egy idő után, ezért érdemes felváltva vezetni vagy legalább rövidebb pihenőket beiktatni. Bár az újabb autók ülései és háttámlái már nagyon kényelmesek, a végtagoknak és a vérkeringésnek semmiképp nem tesz jót a sok ülés. Amikor megállunk, sétáljunk kicsit, tornáztassuk, nyújtsuk meg a karunkat, lábunkat és az elgémberedett nyakunkat. A mozgás és a friss levegő mindenképpen hasznos, akkor is, ha úgy érezzük, kezdjük elveszíteni a figyelmünket.

autós adapter

Ülésbeállítás

Az autós oktatók szerint inkább rendesen üljünk, mint kényelmesen. Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást, azonban egy félig fekvő pozícióval semmiképpen sem éri meg kockáztatni a saját, illetve az utasaink biztonságát. Fekve nem lehet kilátni, ahogy nyújtott karral sem kormányozni, ráadásul nyújtott lábbal a pedálokat sem lehet nyomni. Az üléstámla, amennyire hátunk, derekunk bírja, legyen függőlegeshez közeli állásban. Fontos, hogy a karunk és lábunk is legyen enyhén behajlítva, még akkor is, amikor kinyomjuk a pedálokat. Ha lehet, akkor állítsuk az ülésmagasságot is. Ez akkor van jól beállítva, ha a térdünk és a csípőnk nagyjából egy magasságban van. Használhatunk ülőpárnát is a megfelelő magasság eléréséhez.

Ha az üléstámla domborulata nem támasztja eléggé a derekunkat, vásárolhatunk külön az ülésre szerelhető deréktámlát is. Fejtámla esetén is kaphatók már ilyen kiegészítők. Arra figyeljünk, hogy ne a nyakunkat támassza, hanem a fejünk mögött legyen.

A sofőrön kívül a többi utas számára is hasznos lehet a nyakpárna. Jól jöhet, ha épp aludnának kicsit az út alatt és segít, hogy ne merevedjen el a válluk. Több formában is kaphatóak, U-alak, csont formájú vagy épp szögletes.

Ha gyerekekkel utazunk, szerezzünk be kényelmes és puha ülésmagasítót. Az, ami a rövidebb távokra elmegy, egy több órás útnál bizony már nagyon kényelmetlenné válhat.

Útvonaltervezés

Szerencsére már nem kell egy hatalmas Európa térképet hajtogatni, forgatni, hogy a helyes irányba haladjunk. Az útvonaltervezők korában egyszerűen rákereshetünk a hozzánk legközelebbi benzinkútra vagy akár be is tervezhetjük az útvonal kijelölésekor. Ha viszont eddig nem volt az autóban telefontartónk, az utazásra érdemes beszerezni, így sokkal kényelmesebb és biztonságosabb a navigációt figyelemmel kísérni annak, aki vezet.

Árnyékoló

A jó minőségű napszemüveg elengedhetetlen a vezetéshez. Emellett azonban nem árt, ha árnyékolókat is felszerelünk az ablaküvegre. A hosszú út során rendkívül kellemetlen tud lenni, amikor órákon át tűzi a nap a karunkat, arcunkat, ráadásul az üvegen keresztül. Az árnyékolók segíthetnek abban is, hogy kevésbé forrósodjon át az utastér.

autós adapter

Kényelem extrákkal!

A csomagtartó és az utastér befogadóképessége bizony véges. Ráadásul az utastérben kényelmetlen és balesetveszélyes is, ha egymás hegyén-hátán vannak még a hátizsákok, kisbőröndök. Szereljünk fel tetőcsomagtartót, akár tetőboxot, amelybe a kisebb csomagokat tudjuk pakolni. Utóbbit akár bérelhetjük is.

Időnként jó, ha beiktatunk rövidebb pihenőket, de ha azért kell percenként megállni, mert valami a csomagtartóban maradt, az elég bosszantóvá tud válni. Szerezzünk be az üléstámlára akasztható rendszerezőket, ha eddig még nem volt az autóban. Ide bekészíthetünk inni és ennivalót, zsebkendőt. Ráadásul kézközelben tarthatjuk a töltőket is. Autós adapterrel akár több eszközt is tölthetünk egyszerre. De vihetünk magunkkal külső akksit is, amellyel ugyanúgy könnyen és gyorsan tölthetőek a mobileszközeink.

Ha gyerekekkel utazunk időnként egy vándorcirkusz se lenne elég ahhoz, hogy lekösse őket. Az ülés hátára szerelhető tablettartóknak köszönhetően azonban néhány órára biztosan el tudjuk terelni a figyelmüket kedvenc meséikkel. A telefonokra és tabletekre érdemes beszerezni ütésálló tokokat, illetve fóliát, így a hirtelen kanyarokban sem baj, ha lecsúszik az ülésről vagy rálöttyen az üdítő.

Képek forrása: www.freepik.com

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32