fbpx

Rugalmas munkavégzés a Jooble segítségével: előnyök és kihívások a modern munkaerő számára

Ismerjük meg együtt a rugalmas munkavégzés előnyeit és kihívásait a modern munkavállalók szemszögéből. Eláruljuk, hogyan segíthet az önálló időbeosztás a magánélet és munka közötti harmónia megteremtésében, valamit felfedjük a távmunka okozta kihívásokat is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fizetett tartalmi együttműködés

A különböző munkavégzési formák, amelyek rugalmasabb időbeosztást és munkavégzési területet tesznek lehetővé, egyre népszerűbbek a munkáltatók és a munkavállalók körében egyaránt. A munkakeresők számára rengeteg a be nem töltött állás Nyíregyháza környékén is, legyen szó otthonról végezhető munkákról vagy offline lehetőségekről.

Rugalmas munkavégzéshez soroljuk többek között a részmunkaidős állásokat, amelyek kötetlenül végezhetők, vagy a home office lehetőséget. Amióta a koronavírus-járvány számos céget távmunkára kényszerített, a cégtulajdonosok nagy része beismerte a home office előnyeit. Valóban számos pozitívuma van, hiszen a dolgozók általában saját felszereltséggel rendelkeznek, nem kell irodát bérelni, a rezsit fizetni, internetet biztosítani, stb. Bár a járványnak hivatalosan is vége van, a távmunkában dolgozók egy része kifejezetten nem szeretne visszatérni az irodai környezetbe, és továbbra is otthonról végzi a feladatokat. Más cégek úgy oldották meg a kérdést, hogy kötelező heti egyszeri bejárást beszéltek meg az alkalmazottakkal. Ahogy mondják: ahány ház, annyi szokás. A Jooble álláskereső platform azért jött létre, hogy minden igénynek megfelelő álláslehetőségeket mutasson be: a portál magyarországi és külföldi hirdetéseket gyűjt össze egy helyre, amelyeket automatikusan kategorizál a keresési kérésektől függően.

Az előnnyel járó dolgoknak azonban általban mindig van egy árnyoldala, amiről kevesebbet beszélünk. Milyen hátrányai lehetnek a rugalmas munkavégzésnek? Bár sokan, akik napi 8 órát töltenek egy irodában, erről a szabadságról álmodoznak, azonban a rugalmasságnak és “szabadságnak” is vannak nehézségei. A Jooble összegyűjtötte azokat a leggyakoribb kihívásokat, amelyekkel a távmunkában vagy rugalmas beosztásban lévő munkavállalók néznek szembe nap mint nap.

jooble

Jooble: a távmunka előnyei és kihívásai

A home office lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy az otthon kényelméből dolgozhassanak, sokszor rugalmas munkarenddel: vagyis akkor kezdhetik a munkát, amikor akarják. Ez jelentős rugalmasságot biztosít, mivel nincs szükség a beutazásra, a fárasztó munkahely és a lakóhely közötti ingázásra, vagy a rövid ebédszünetek megfelelő beosztására. Az idővel való takarékoskodás azt is jelenti, hogy több hangsúly fektethető a magánéletre, hobbikra, kötelezettségekre: a rugalmas munkavégzés gyakran eltér a hagyományos nyolcórás munkarendtől.

Amikor nem helyhez kötve dolgozunk, akár a tengerpartról és elvégezhetjük a napi teendőket, feladatokat, de hivatalos meetingeket is tarthatunk, amennyiben a főnökség tisztában van a hasonló dolgokkal és nem tekint a munka közbeni pihenésre rossz szemmel.

Azonban néha elég nehéz meghúzni azt a bizonyos határt, ami elválasztja a magánéletet és a munkahelyet, akármennyire is igyekszünk kialakítani egy bizonyos életritmust. Ezért most a Jooble álláskereső portál felhívja a figyelmet azokra a nehézségekre, amelyekkel a távmunkában dolgozók általában találkozhatnak. Az álláskeresők számos home office lehetőséget találhatnak a platformon: a linkre kattintva megtekinthető több ezer betöltetlen állás Győr-Moson-Sopron megye környékéről.

Home office: a modern munkavállalók nehézségei és kihívásai

Bár a home office számos előnnyel jár, nem szabad figyelmen kívül hagyni a kihívásokat sem. Íme néhány gyakori szösszenet, ami mindenkinek ismerős lehet és amivel könnyű lehet azonosulni:

  1. Nehézségek a kommunikáció terén: home office során problémák merülhetnek fel a kommunikációban, különösen, amikor a munkatársak, felettesek nem találkoznak személyesen, ráadásul soha nem is találkoztak. Hatékony munkavégzéshez pedig elengedhetetlen a hatékony és megfelelő információcserét.
  2. Munka és magánélet harmóniájának felborulása: bár a távmunka több szabadidőt biztosít, ahhoz is hozzátesz, hogy bizonyos határok elmosódjanak az életben. Mivel általában otthonról dolgozunk, nehéz munkaidő közben kizárólag a munkára fókuszálni. Főleg, ha a szemünk előtt lebeg egy halom mosogatnivaló, vagy a gyerekek hangosan rohangálnak.
  3. Szervezetlenség, motiváció hiánya: ha szívünkre tesszük a kezünket, sokan bevallhatjuk, mennyire nehéz motiváltnak maradni és olykor rávenni magunkat a munkára. Bár időnként az irodába járva sem sokkal könnyebb a helyzet, de a helyszínre tartva legalább vállalható viseletet kell magunkra ölteni reggel. Home officeban dolgozva elkövetjük azt a hibát, hogy pizsamából pizsamába öltözünk. Ez nem kifejezetten külsős hiba, inkább lelki gyökerű, hiszen irodai ruhát magunkra erőltetve már teszünk egy lépést a hatékony munkavégzés felé. De a szervezetlenség sokszor erősebb, mint a tudat, hogy dolgozni kell.

Mindenképp kiemelnénk, hogy mindenkinek mást jelentenek a kihívások és nehézségek. A cikk célja nem elrettenteni a munkaadókat vagy munkavállalókat a home office lehetőség kihasználásáról. Sokkal inkább célunk, hogy bemutassuk a távmunka adta lehetőségeket és hátrányokat is, hogy fel tudjunk készülni az esetleges kudarcokra, hiszen nehézségek mindig akadnak. A nehézségek pedig arra vannak, hogy leküzdjük őket.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32