fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A nyári melegben sokkal inkább vágyunk könnyű és frissítő ételekre, amelyek nem terhelik meg a gyomrunkat, de közben mégis táplálóak és ízletesek. Az idény zöldség és gyümölcslevesek ideálisak erre a célra. A zsenge zöldségek sokféleképpen felhasználhatók, legyen szó krémlevesről, levesbetétekről vagy akár hideg levesekről. A legtöbb leves gyorsan elkészíthető, így a nyár során akár több változatot is kipróbálhatunk. A zöldségek önmagukban is tartalmas ízt adnak a levesnek, de ha van házi levesalapunk, azzal tovább fokozhatjuk az ízélményt.

A koranyár sztárjai: zsenge borsó, tök és cukkini

A zsenge zöldségek, mint a borsó, tök és cukkini, különösen finomak és ízletesek a nyári hónapokban. A friss zöldségek természetes édessége és roppanóssága különlegessé teszi a leveseket, anélkül, hogy sok fűszert vagy egyéb adalékot kellene használni.

A zsenge borsó, vagy más néven cukorborsó az egyik legkedveltebb nyári zöldség, amely frissességével és édeskés ízével könnyen belopja magát még a gyerekek szívébe is. Már tavasz végétől egészen nyár közepéig megtalálhatjuk a piacokon. A cukorborsó nemcsak önmagában fogyasztva remek csemege, hanem levesek, saláták és különféle ételek alapanyagaként is kiválóan megállja a helyét. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint a C-vitamin, K-vitamin és folsav, valamint alacsony kalóriatartalmú, így egészséges és könnyű választás a nyári étrendhez.

A borsó mellett kedvelt nyári levesalapok a tök és cukkini. Alacsony kalóriatartalmú zöldségek, mégis laktatóak, így ideálisak azok számára, akik figyelnek az étrendjükre, de nem akarnak lemondani a finom ételekről.

A zsenge zöldségek gyorsan megfőnek, amivel ráadásul még rengeteg időt is megtakaríthatunk a konyhában. Gyorsan feldolgozhatóak, gyakran még hámozásra sincs szükség, csak alapos mosásra és aprításra. A tök és a cukkini kiváló forrásai az A-vitaminnak, magnéziumnak és káliumnak.

Mit készítsünk belőlük?

A borsóból könnyű és frissítő mentás zöldborsóleves készíthető, amit akár parmezános habbal is megkoronázhatunk. 

A tökből készíthetünk savanyított töklevest kolbászchipsszel a tetején. Használhatjuk hozzá a kovászos uborka levét és habarjuk tejföllel, hogy megőrizzük a könnyedségét. 

A cukkiniből készítsünk krémlevest. Mivel a cukkini íze nem annyira jellegzetes és erőteljes, ezért bátran megbolondíthatjuk citrommal vagy chilivel. A tetejére tehetünk friss fűszernövényeket vagy pirított magvakat, esetleg krutont.

Citromos karalábéleves

A nyár másik sláger zöldsége a zsenge karalábé. Mindegy, hogy töltve, főzeléknek vagy épp leveshez használjuk. Érdemes nyáron citrommal kombinálni, a citrusos ízvilág igazi felüdülést nyújt a forró napokon. Az elkészítése sem bonyolult: a finomra vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott karalábét, sárgarépát, fehérrépát, zellerszárat és fokhagymát. Ezeket a zöldségeket pár percig futtatjuk a hagymás olívaolajon, majd alaplével felöntve közepes hőfokon főzzük nagyjából 45-50 percig. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest sóval, borssal ízesítjük, és egy egész citrom friss levét hozzá facsarjuk, valamint két csokor finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Ha krémesebb levest szeretnénk, 20%-os tejfölt is adhatunk hozzá, vagy tálaláskor tehetünk belőle a kimert leves tetejére. 

Gazpacho dinnyével?

Nincs is frissítőbb a nyári melegben a jól behűtött görögdinnyénél! A gazpacho dinnyével egy izgalmas és frissítő változata a klasszikus spanyol hideg levesnek, amely eredetileg Andalúziából származik. A dinnyének köszönhetően a leves extra édes és lédús lesz, miközben megőrzi a hagyományos gazpacho minden jellegzetes jegyét. 

A gazpacho alapját a friss, napérlelte zöldségek adják, mint a paradicsom, uborka, paprika, hagyma és fokhagyma. A zöldségeket olívaolajjal és vörösborecettel turmixolják össze, hogy elérjék a sima, krémes állagot. A dinnyét is beleturmixolhatjuk, de a végén mindenképpen érdemes néhány kisebb kockát hozzáadni a kész leveshez, hogy enyhe rusztikusságot adjunk az ételnek. Díszítsük menta- vagy bazsalikomlevéllel, amely jól illik a paradicsomhoz és a dinnyéhez is. Tálaljuk kenyérrel vagy pirítóssal. A hideg leves hűsítő hatása különösen kellemes a forró napokon, és mivel nyers zöldségekből készül, megőrzi azok természetes frissességét és ízét.

Nyári zöldségleves: alaplével vagy leveskockával?

Leginkább mindkettővel, bár ez szokás és ízlés kérdése. Az alaplé, amelyet friss zöldségekből, és csontokból főzünk, gazdag és természetes ízt kölcsönöz a levesnek, és remekül kiemeli a friss nyári zöldségek természetes aromáját. Azonban, ha épp nincs otthon vagy pont a hosszas levesfőzést szeretnénk elkerülni, akkor kiváló alternatíva a leveskocka használata. Mindkét módszerrel ízletes és tápláló nyári zöldségleveseket készíthetünk, így bármelyik megoldást is választjuk, garantált a siker a konyhában. Még egy tipp: jó minőségű alaplevet már konzerv változatban is kaphatunk, vagy akár rendelhetünk is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32