Az üzletek polcait pásztázva csillogóra “olajozott”, színesebbnél színesebb termékek várnak minket. A hívogató külső azonban nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy adott zöldség vagy gyümölcs tápanyagokban is dúskáló belsővel örvendeztet meg minket. A felmérések azt mutatják, hogy ezek az élelmiszerek egyre kevesebb fehérjét, kalciumot, foszfort, C-vitamint és vasat tartalmaznak, ami az egészségünk szempontjából aggasztó lehet.
David R. Montgomery, egyetemi professzor szerint azért fontos erre jobban odafigyelni, mert a megfelelő tápanyag tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása alapvetően megvédene minket számtalan krónikus betegséggel szemben. Viszont ha mind alacsonyabbra csökken bennük ez a tartalom, akkor kevésbé számíthatunk a Föld ezen kincseinek gyógyító erejére. Egyetért a professzorral Kristie Ebi is, aki a Seattle-i Washington Egyetem klímaváltozással és egészséggel foglalkozó szakértője. Állítása szerint azok az élelmiszerek, amiket a nagyszüleink fogyasztottak fiatalon vagy gyerekként, sokkal egészségesebbek voltak, mint a mai termények.
Mi az oka a tápanyag csökkenésnek?
Több sebből is vérzik az ügy, egyrészt a klímaváltozás miatt a levegőbe kerülő egyre több szén-dioxid a hibás, másfelől pedig a kapitalizmus és a fogyasztói társadalom hozadékaként megjelenő túltermelés, a minőségről a mennyiségre áttevődött fókusz sem segíti a helyzetet. Az ültetvényeken kimerítik a földet, valamint olyan vegyszereket használnak a mezőgazdaságban, amik a kártevőkön túl a tápanyagoknak sem kedvezőek. Így megzavarva a természetes fejlődést, és ezzel meggátolva a megfelelő mikroorganizmusok együttműködését. Mindez pedig oda vezet, hogy egyre silányabb minőségű élelmiszereket fogyasztunk még akkor is, amikor azt gondoljuk, egészségesen táplálkozunk.
Miben rejlik a megoldás?
A szakértők mindezzel nem arra szeretnének biztatni bennünket, hogy ne fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen sokukban még így is rengeteg vitamin és ásványianyag megtalálható. Céljuk inkább az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaságban változtatásokra van szükség, többek között a kimerített, leromlott minőségű földek állapotát vissza kell állítani. Ezen túl pedig ösztönzik az embereket arra, hogy saját maguknak termesszék meg azokat az élelmiszereket, amikre van lehetőségük. Ezzel a gyakorlattal egy kicsit kevesebb részt veszünk ki a tömegtermelésből és esélyt adunk magunknak a természetesebb körülmények között növekedő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására.
Forrás: National Geographic