fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A globális felmelegedés valamilyen formában Földünk minden élőlényét veszélyezteti. A jegesmedvékről hallottunk eddig a legtöbbet, most azonban a National Geographic cikke alapján a császárpingvinekért is aggódhatunk!

Stefan Christmann fotográfus másodszorra látogatott el a Déli-sarkra, hogy megörökítse a világ legnagyobb pingvin fajának párkeresését és szaporodásuk különböző állomásait. Ezúttal azonban aggódva várta ’öltönyös’ barátait, mert kétséges, hogy mennyi ideig lesz még hova hazajönniük.

A császárpingvinek akkor jönnek erre a vidékre, mikor beáll a tél és méretes, egybefüggő jégtakaró jelenik meg a sarkon. Ez azért fontos, mert itt tudnak kolóniákba verődni, párt találni, és fiókákat nevelni nyugalomban. Ehhez akár több ezer kilométernyi utat is megtesznek, de ha az utazásuk végén nem találnak semmit, csak véget nem érő vizet, annak borzasztóan szomorú vége lehet.

Márpedig a globális felmelegedés nem csökken, vissza pedig már aligha fordítható. Lassításához egyelőre nagyon kevesen járulnak hozzá, hiába van terítéken ez a téma már évek – ha nem évtizedek – óta. Ennek köszönhetően az Antarktisz jege 2017-ben rekord méretű olvadásba kezdett.

császárpingvin

Mivel a császárpingvineknek a jég jelenléte létfontosságú, kicsinyeiket csak ott tudják nevelni, vízben nem, ezért a nagy mértékű olvadás őket is kihalás közelébe sodorta. Ez összesen 54 kolóniát érint, ami nagyjából félmillió állatot jelent.

Stéphanie Jenouvrier, tengeri madárbiológus a Massachusetts-i Woods Hole Oceanographic Intézet munkatársa folyamatosan vizsgálja a pingvinek helyzetét és esélyeit. Csapatának kutatása azt mutatja, hogy ha a szén-dioxid-kibocsátás ellenőrizetlen marad, 2100-ig a kolóniák 80% -a megszűnhet, kevés reményt hagyva ezzel a faj fennmaradására.

Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy nagy eséllyel unokáink, dédunokáink már csak hírből hallhatnak majd a császárpingvinek létezéséről, és a világ egy újabb csodás teremtményét veszíti el. Ideje lenne elgondolkodni rajta, vajon hány elképesztő fajt szeretnénk még veszni hagyni, és hamarosan csak úgy emlegetni, mint a Dodó madarat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek